Det John Fredriksen-dominerte laksekonsernet Marine Harvest kunne onsdag legge frem solide tall for årets tredje kvartal.
Under presentasjonen på Hotel Continental i Oslo pekte toppsjef Alf-Helge Aarskog på høstens lakseprishopp som periodens aller mest positive overraskelsen. Vanligvis faller prisene på høsten. I år opplevde næringen kun en liten dipp i september, før prisene raskt tok seg opp igjen på et høyt nivå.
Laksekjempen får riktignok ikke tatt ut all gevinsten som ligger i de høye prisene i spotmarkedet. Rundt 40 prosent av salget er nemlig bundet opp i kontrakter med forhåndsbestemte priser under dagens spotnivå.
- Ja, vi taper litt, erkjenner konsernsjef Alf-Helge Aarskog overfor DN.no.
- Det er alltid slik vi balanserer porteføljen. Vi har en kontraktpolicy som er gitt fra styret. I tredje kvartal tapte vi litt på det, sier han.
Kontinuerlig vurdering
Aarskog kan bare vise til at balansen i porteføljen er under kontinuerlig vurdering. Lakseanalytiker Kolbjørn Giskeødegård i Nordea tviler likevel på at kontraktsandelen hadde vært så høy dersom man hadde visst at spotprisen skulle ligge opp i mot 40 kroner kiloen i midten av oktober.
Kvartalsrapporten etterlater liten tvil om at det var ventet et lavere nivå, slår han fast.
- Da hadde man neppe sikret så store volum på lavere priser. Det er nok en ganske rimelig antagelse, sier Giskeødegård til DN.no.
- Men dette handler jo også om å redusere risiko, sier han.
company:mhg
«Høna eller egget»
Lakseanalytikeren understreker samtidig at en annerledes vekting ikke nødvendigvis vil lønne seg, hverken i nå eller på sikt. Ifølge Giskeødegård er kontraktene en viktig driver for å holde etterspørselen oppe.
- Hadde man hatt veldig lave kontraktsandeler, kunne man på kort sikt ha «boostet» bunnlinjen litt. Det hadde imidlertid også gitt større grunn til bekymring for etterspørselssiden. Dette er litt sånn «høna eller egget», sier han og utdyper:
- Spørsmålet er om spotprisen hadde vært så høye dersom selskapene hadde hatt en mindre kontraktsandel. Det at Marine Harvest og andre har så stor andel på kontrakt, gjør at innkjøperne og konsumentene i Europa får tilgang til betydelig billigere laks enn det spotprisene skulle tilsi. Slik er en høy kontraktsandel på moderate priser positivt for markedet.
Investerer stort
Selv om kvartalsresultatet var noe dårligere enn det analytikerne hadde ventet seg på forhånd, har Marine Harvest og toppsjef Aarskog lite å skamme seg over. Fra fjoråret økte konsernet sitt resultat før skatt i perioden fra -99 millioner til 557 millioner kroner.
Selskapet har gjennom hele 2013 foretatt flere store investeringer. Ikke minst regnes integreringen av lakserøykeriet Morpol, som blir nytt datterselskap, som et viktig ledd i å styrke selskapets posisjon i Europa.
- Gjelden går ganske betydelig opp når man konsoliderer Morpol, uten at det er forbundet med noe dramatikk med det, kommenterer Giskeødegård.
- Dagens overraskelse var at Morpol, i motsetning til Marine Harvest, tjente penger på foredlingsbiten sin det siste kvartalet. Det er interessant å se at de gjør dette i et kvartal der spotprisen ut av Norge i snitt ligger på mellom 35 og 40 kroner kiloen. Med en kostnadskultur som Morpols, kan man si at priser på 35 kroner kiloen er mer bærekraftig enn man kanskje hadde fryktet, sier han.
Laksefest på Børsen
Det var en konsernsjef full av fremtidstro som snakket om et meget sterkt marked onsdag. Entusiasmen står i stil med den siste tidens laksefest på Oslo Børs.
- Lakseaksjene går veldig, veldig bra om dagen. Marine Harvest ligger på det høyeste nivået de har gjort siden 2007. Andre lakseaksjer er også på eller nær «all time high» . Det reflekterer både et veldig positivt børsmarked generelt og at sektoren spesifikt har superprofitt. Man forventer at den vil vedvare de neste 12 til 18 månedene. Det er klart at det har vært en vitamininnsprøytning for hele sektoren, sier Giskeødegård.
Marine Harvest-ledelsen et ekstraordinært utbytte på 0,075 kroner per aksje etter tredje kvartal. Markedet reagerte først positivt på de ferske tallene, før aksjen snudde litt ned.
Se kursutviklingen her.
Les mer:
Godt og blandet fra Marine Harvest
Frykter laksebonanza med ny regjering
Har aldri vurdert å gi opp i Sør-Amerika
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.