Flere annonserte boligvisninger i januar er allerede avlyst fordi boligen har fått ny eier før megleren har rukket å sette opp visningsskilt.
- Det siste halvåret har vi sett en økende interesse for slik kupping, sier eiendomsmegler og partner Terje Tinholt i Nordvik & Partners.
Tendensen er at litt flere kjøpere nå velger å gå å direkte til selgeren med et bud for å unngå den ordinære budrunden. Det kommer frem i en undersøkelse blant medlemmene i Norges Eiendomsmeglerforbund.
Tre av ti av meglere oppgir at de «oftere enn før opplever forsøk på å kuppe budrunden, eksempelvis ved at en interessent går rett på selger med bud før visning og budrunde».
Prishopp i januar
Motivasjonen for å kuppe budrunden kan være spesielt sterk i januar - en måned med normalt få boliger på markedet.
I et allerede brennhett marked blir budrundene ofte preget av at det er ekstra mange om beinet.
- Det er dobbelt så mange på hver visning og sterke budrunder, forteller Tinholt.
Siste års boligprisstatistikk viser at antall kjøpere - og følgelig prisene - stiger spesielt mye i januar:
2012: 4 %
2011: 4 %
2010: 3 %
2009: 5 %
2008: 2%
2007: 5 %
I likhet med de fleste analytikere, tror ikke eiendomsmegler Tinholt dette mønsteret vil brytes i år.
I Ekebergåsen i Oslo kan imidlertid Jon Hauge Kalsheim (29) og samboeren Ann-Emilie Amundsen (24) senke skuldrene og nyte utsikten over en frostbelagt hovedstad.
I bygget bak dem ligger drømmeleiligheten. Den sikret de seg nylig ved å nettopp kuppe budrunden.
- Vi hadde sett ut denne leiligheten tidlig, og var sikre på at den var førstevalget. Derfor var vi redde for at vi ikke skulle ha mulighet til å være med helt opp i budrunden, sier Kalsheim.
Så at interessen var stor
Samboerparet Kalsheim og Amundsen kjøpte leiligheten av et selskap - noe som betyr andre regler enn der selger er en privatperson (se faktaboks til høyre).
Før andre visning la de inn et bud som var 200.000 kroner høyere enn taksten. Budet ble formidlet gjennom megleren, og akseptfristen ble satt til 15 minutter.
- På første visning fikk vi inntrykk av at det var stor interesse. Jeg forhørte meg med en megler og fikk noen råd som gikk på hvor jeg burde legge meg prismessig. Vi satt en veldig kort budfrist, slik at vi følte oss trygge på at megleren ikke skulle involvere andre i prosessen, forteller han.
Selskapet ga tilbakemelding med en pris som var en del høyere enn parets bud. Innen en times tid var kjøpet gjennomført.
Bransjen er skeptisk
Taksten på den 93 kvadratmeterstore leiligheten på Ekebergåsen var 4,5 millioner kroner. Ved å kuppe endte Kalsheim og Amundsen med en salgspris på 5 millioner kroner.
Eiendomsmeglerbransjen er selv lite begeistret for at stadig flere velger å gå denne veien.
- Det vil alltid være noen som omgår den vanlige salgsprosessen ved å prøve seg med å gå direkte på selger. De bryter imidlertid da med de regler og det systemet som er laget for å beskytte forbrukernes interesser ved en budrunde, sier Tormod Boldvik, leder Leder i Norges Eiendomsmeglerforbund.
- De som er ute etter å kuppe en visning er jo ute etter å få en bolig billig. Vi vil ikke anbefale selger å gå med på det, selv om han egentlig kan gjøre det han vil. Det er heldigvis ikke utbredt med kuppede visninger, tilføyer leder Terje Buraas i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF).
BI-professor og tidligere formann for reklamasjonsnemnda for Eiendomsmeglertjenester, Tore Bråthen, understreker at det er meglers oppgave å legge til rett for en forsvarlig budrunde. Han minner om at dersom selgeren ønsker å akseptere budet, trår megleren inn i rollen som forhandler.
- I Reklamasjonsnemnda har vi har sett en del eksempler på slik kupping. Selgeren vil ofte anklage megleren for å ikke ha gitt tilstrekkelig gode råd. Den som har budt på eiendommen vil, av en eller annen grunn, være misfornøyd med å ikke ha fått eiendommen. Det er mange "smartinger" som prøver seg, men i en slik situasjon må man huske på at det avgjørende vil bli å overbevise om at budet er bedre enn det selgeren ville fått etter ordinær konkurranse, sier Bråthen.
Angrer ikke
Eiendomsmegler Tinholt mener både den generelle prisstingningen, samt at enkelte leiligheter prises noe forsiktig, er årsaken til trenden. Han kommer med følgende råd:
- Det smarteste man gjør er å kjøpe en bolig som du mener er bra for deg å ha de neste tre årene. Da betyr det ikke fullt så mye hva du betaler. Jeg anbefaler imidlertid aldri en kjøper å gi et uforholdsmessig høyt bud før. Jeg ville forholdt meg til markedet. De fleste selgere vil på sin side lytte til rådet om å kjøre en visning, fordi det stort sett fører til en høyere sum.
I Ekebergåsen forsikrer samboerparet Kalsheim og Amundsen om at de i ettertid ikke har angret på hvordan de sikret seg sitt nye hjem.
- Vi kuppet leiligheten i håp om å spare litt penger. Hovedmotivet var først og fremst å sikre oss leiligheten før andre fikk muligheten. En budrunde er jo alltid litt stress, og i dette tilfellet gikk ting ekstremt fort. Vi er imidlertid veldig fornøyd med kjøpet, og føler oss sikre på at leiligheten uansett ville gått over takst og det vi fikk den for, sier Kalsheim.
Les også:
Dette er eiendomsmeglerbransjens budrunde-råd
Les mer om boligmarkedet på DN.no:
<b>En jubelnyhet for alle med egen bolig</b>
<b>- Det blir nok tøft å være budgiver</b>
Sterk innspurt i boligmarkedet
Sjekk boligprisene der du bor
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.