Det kriserammede flyselskapet SAS jobber i disse dager på spreng for å få på plass en refinansiering av selskapets obligasjonslån på to milliarder kroner.

Å få dette i boks er en forutsetning for at myndighetene skal bli med i kriseemisjonen på fem milliarder kroner.

Les også: <b>SAS henter 5 mrd</b>

Nå ønsker selskapet å åpne for å refinansiere ved å gjøre et såkalt konvertibelt obligasjonslån, det vil si et obligasjonslån som kan gjøres om til en gitt mengde aksjer på et gitt tidspunkt.

DN.no skrev tidligere denne uken at det kommer til å bli svært vanskelig for SAS å få på plass et vanlig obligasjonslån med den nåværende kredittvurderingen av SAS.

Les også: Råttent i SAS

Med en vurdering på C-nivå har SAS den lavest mulige kredittvurderingen, på nivå med for eksempel spekulative riggprosjekter. Det ville tvunget selskapet til å betale en svært høy rente.

Mer fokus på aksjer
Dermed velger SAS nå å heller forsøke seg på et konvertibelt lån, som kan gi selskapet lavere rente enn ved et vanlig obligasjonslån.

Den seneste tiden har klimaet for konvertible obligasjoner vært bedre enn for vanlige obligasjoner, ettersom investorfokuset har vært stadig mer rettet mot aksjer etter en normalisering etter kredittkrisen.

Fortsatt høy rentepremie på obligasjoner, kombinert med oppsidemuligheter, har gjort konvertible obligasjoner mer attraktive.

Nedsiden er at aksjonærene, som den norske stat, blir vannet ut, på linje med en vanlig emisjon der nye aksjer utstedes.

Tøft marked
DN.no snakket med sjef for investor relations i SAS, Sture Stølen, tidligere denne uken. Han åpnet da for andre muligheter enn en refinansiering i form av et vanlig obligasjonslån.

- Vi skal gjennomføre en refinansiering som omfatter rundt to milliarder i låneforfall i 2010. Da ser vi for oss ulike muligheter. Vi kan ikke utelukke en forlengelse av obligasjonslånene, men det er ikke nødvendigvis bare det som kommer til å skje. Men uansett vil den refinanseringen forsøke å håndtere at vi ikke låser oss inn på lang sikt, sa han.

- Vi har en fleksibilitet i hvordan vi kan håndtere det, la han til.

Han innrømmet at selskapet er svært bevisst på den høye finansieringskostnaden selskapet står overfor.

- Vi medgir at det er et tøft marked akkurat nå, sa han.

Han sier til DN.no fredag at myndighetene er tatt med på diskusjonen om finansieringsløsningen.

- Selvsagt har vi diskutert dette med våre største eiere, sier Stølen.

- Vi vil vurdere nærmere konsekvensene av forslaget som styret vil legge fram for generalforsamlingen og i den grad det er behov for det legge fram forslag for Stortinget om nødvendige fullmakter i forbindelse med generalforsamlingen i april, skriver statssekretær Halvard Ingebrigtsen i en e-post til DN.no.

Les også:

<b>Kan ha reddet SAS fra stupet</b>

<b>SAS henter 5 mrd</b>

<b>Vi er verdensmestre i gjeld</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.