- Hele den norske kulturen har en lav grad av maskulinitet. Til og med arbeidsplasser hvor det bare jobber menn scorer lavt på maskulinitet, sier Trond Haugen.

Sammen med Jon Morten Melhus har han nå kommet med boken "Lure ledere". De to forfatterne, som begge er siviløkonomer med lang fartstid i norsk næringsliv, står også bak bøkene "Latterlig lønnsomt" og "Begeistring!".

- Både mannlige og kvinnelige ledere i Norge har en lederstil preget av empati og omsorg: De er flinke til å ta vare på og involvere medarbeiderne sine. Og i motsetning til i mange andre land, går det an å ha en interessant jobb uten at det forventes at du alltid jobber lange kvelder. Balansen mellom jobb og fritid er god, tilføyer Haugen.

Er norske sjefer for snille? Diskutér saken nedenfor artikkelen!

Les:
Slik skaper sjefen vinnere

Lær å ha flaks som sjef
Passiv ledelse er høyrisikosport

"Tough love"? Ikke i Norge!
"Workers prefer tough love", skrev Management Issues ifjor.

Hardhudede sjefer som stiller klare krav og viser resultater får langt større respekt av britiske arbeidere enn "mykere" sjefer som satser på teamarbeid og fleksibilitet. I USA er holdningen likedan, men i Norge er det annerledes.

Les også:
Tommelen opp for norsk lederstil

I en studie blant over 50 nasjoner fant den nederlandske organisasjonspsykologen Geert Hofstede ut at Norge scorer svært lavt på maskulinitet - altså på verdier som objektivitet, beslutningsdyktighet og konkurranseorientering.

De feminine verdiene, som norske sjefer i stor grad omfavner, er følelser, omsorg og samarbeid.

Norsk lederstil scorer også lavt på maktavstand mellom leder og medarbeider - i motsetning til for eksempel USA og ikke minst Kina.

Sjefen bryr seg
- Den norske sjefen har et nært forhold til medarbeideren, han er lett å ta kontakt med, er åpen for forslag og initiativ, og er demokratisk, oppsummerer Trond Haugen.

- Hvorfor har den norske lederstilen blitt slik?

- Jeg tror det har noe med sosialdemokratiet å gjøre. Dessuten har vi hatt stor respekt for sterke kvinner som Gro Harlem Brundtland og lever i et samfunn preget av solid dugnadsånd. Likhetstanken er fremtredende. Selv om jeg har vært leder i 23 år, har jeg solgt like mye pølser som husmødre til inntekt for ungenes idrettslag, sier Haugen.

Han er sikker på at den norske lederstilen er fremtidens lederstil.

- I andre land kan nok mange undre seg litt over denne lederstilen. Vi skal være så "kamerat" med medarbeiderne våre at noen blir skremt og usikker på vårt neste steg. Det kan bli litt uforutsigbart. Ansvarspulverisering forekommer også, siden alt skal være så demokratisk at ingen skjærer gjennom og sier "folkens, vi skal til venstre!".

Norske sjefer skal ikke slå seg på brystet og si at "vår lederstil er best!", vi må være åpne for at andre kjører en annen stil. Men i et kunnskapssamfunn som stadig utvikler seg, er den norske - eller skandinaviske - lederstilen fremtiden, hvis den bare kan korrigeres litt, forklarer Trond Haugen.

Må bli mer tydelig
- På hvilken måte da?

- Den norske lederstilen er ikke tydelig nok. Kan sjefen være tydelig og samtidig ta vare på fellesskapsånden, er imidlertid lederstilen fantastisk velegnet i kunnskapssamfunnet. Lederen gir medarbeiderne sine stort ansvar og store utfordringer - og det må til for å holde motivasjonen oppe, sier Haugen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.