Økonomien i landene som bruker den europeiske fellesvaluta vokste med 0,3 prosent i årets andre kvartal. Det viser de offisielle tallene som ble lagt fram av EUs statistikkbyrå Eurostat onsdag.
Oppgangen kommer etter seks strake kvartaler med nedgang.
- Det er veldig hyggelig å endelig se positive tall, sier sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken.
- Dette kan bety en liten bedring i våre eksportmarkeder, mener han.
- Sårbare
Veksten i andre kvartal er noe bedre enn det analytikerne på forhånd hadde ventet.
Den positive overraskelsen til tross: Nordeas analytikere fremhever at den moderate veksten gjør eurosonen veldig sårbar for eventuelle sjokk utenifra.
Det påpeker også Mork, som i tillegg understreker at mye fremdeles kan gå galt.
- Eurosonens arkitektur gjør at landene stadig er sårbare. De sitter alle med gjeld i en valuta som de ikke kontrollerer. Det betyr at alle landene risikerer å gå tom for penger. Frykten for at dette kan skje, kan oppstå når som helst. Hvis det skjer, kan du raskt få en ny flukt fra vedkommende lands obligasjoner og over til for eksempel Tyskland. Dermed vil vi ha det gående igjen, sier sjeføkonomen.
- Frykten kan forårsakes av nesten hva som helst, men det er lett å tenke på politiske komplikasjoner. Kollapser en koalisjon, slik de var nære på i Portugal, vet en ikke utfallet. Den type ting kan fort skjer, sier han.
Tre årsaker
Det ferske tallet betyr at eurosonen er ute av halvannet års økonomisk tilbakegang.
Mørk trekker frem tre forhold som forklarer at utviklingen snur:
- Resesjoner vil alltid nå bunnen
- Når bunnen er nær, vil en viss oppdemt etterspørsel holde veksten gående
- De store innstrammingssjokkene i eurosonen er over
Sjeføkonomen understreker samtidig at det er store ulikheter mellom eurolandene. Skal valutaunionen vokse, må de gjøre det sammen.
- For eurosonen som helhet kommer dette til å bli en veldig langsom og langdryg prosess. Det er ikke slik at nå er alt over, sier Mork.
- Nå har vi nådd bunnen og så vidt klatret litt oppover, men det er langt igjen, sier han.
Tysk drahjelp
Overraskende god vekst i både Tyskland og Frankrike påvirker det samlede tallet for eurosonen positivt. Mens tysk økonomi vokste med 0,7 prosent i andre kvartal, økte Frankrikes økonomi med 0,5 prosent.
- Tysk økonomi har hele tiden klart seg bedre enn de andre, og nå ser de ut til å dra de andre opp, sier Mork.
Videre peker han på flere spanske lyspunkter.
- Eiendomsmarkedet i Spania begynner å bli attraktivt for noen. Vi ser også noen tegn på at spansk arbeidskraft begynner å bli mer konkurransedyktig fordi den begynner å bli billigere. Alt er ikke helmørkt lenger og det er egentlig det som gjør at man når bunnen, sier han.
Både Spania og Italia hadde en svak nedgang i sine økonomier i andre kvartal, med henholdsvis -0,1 og -0,2 prosent.
Verdensøkonomien revideres
Onsdag revideres forrige kvartal fra en nedgang på 0,2 prosent til -0,3 prosent. På årsbasis er BNP-veksten i eurosonen ned 0,7 prosent.
Senest tirsdag skrev Bloomberg News at Europa nå går fra å svekke verdensøkonomien til å bidra positivt.
- For verdensøkonomien betyr nok dagens nyhet at vi kan revidere totalveksten noe opp, sier Mork.
- Totalveksten i verdensøkonomien avhenger imidlertid også av de fremvoksende økonomiene. Der revideres nok stort sett veksten heller ned. Kina er det gledeligste tilfelle. I Kina har vi måtte revidere ned veksten, men den stabiliserer seg. I Russland, India og Brasil er det ikke like vel, tilføyer han.
Les mer:
Vekst i tysk og fransk økonomi
Langt opp
(Kommentar)
Mest lest på DN.no idag:
Forhandlere angriper Stormberg: - Et kynisk spill
Full fest for finansfolket
Kjøpte eiendom til 25 mill. - klarte ikke å betale
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.