Bankene i USA skjelver og er i ferd med å sende sjokkbølger inn i aksjemarkedet.

Merrill Lynch selges på "billigsalg" til Bank of America, Lehman Brothers er konkurs og forsikringsgiganten American International Group (AIG) har bedt om en redningspakke på 40 milliarder dollar fra Federal Reserve for å overleve.

Les også:
Wall Street-banker kollapser
- Aldri sett noe lignende
- En hundreårsbølge

- Signalene har vært ganske tydelige lenge på at dette kunne skje. Det er en klassisk boble, og krisen vokser seg større enn vi har sett hittil: Vi vil se flere tap, og vi vil se større tap. Pessimismen vil spre seg, sier professor i økonomisk historie ved Norges Handelshøyskole (NHH), Ola H. Grytten til DN.no.

- Lavkonjunkturen blir sterkere
Så langt har Norge vært relativt skånet, men også her vil problemene merkes bedre, sier Grytten.

- Markedet er nervøst, og det er ikke lett å spå hvordan bankkollapsen i USA vil påvirke det internasjonale markedet. Det skal mye til for at norske banker vil nærme seg konkurs. Det er ventet en mild lavkonjunktur i Norge, men jeg tror lavkonjunkturen vil bli sterkere enn ventet. Likevel vil jeg ikke dramatisere situasjonen. Først og fremst er det boligprisene som blir rammet, og boligprisfallet vil nok bli en del sterkere enn man har sett for seg, tror NHH-professoren.

Les også:
Spår langvarig prisfall

Diskutér saken her!

- Største krise siden 30-tallet
Amerikanske myndigheter, som for bare en uke siden reddet Fannie Mae og Freddie Mac, og som i mars sikret at Bear Stearns ble kjøpt av J.P. Morgan Chase, nekter å gi finansielle garantier for potensielle kjøpere av Lehman. Uten denne støtten fra myndighetene har både Barclays og Bank of America trukket seg som interessenter.

- USA er inne i en finansiell krise. Konjunkturnedgangen er enorm og vil bli større, dette er noe av det verste de har sett. Det er nok den største økonomiske krisen siden 1930-tallet, sier Grytten.

Bankkrisen har allerede spredd seg til Europa, og i slutten av august måtte Roskilde Bank reddes fra konkurs av den danske stat. Den internasjonale kredittkrisen og fallet i det danske eiendomsmarkedet tok knekken på banken.

Les:
Frykter at bankkrise sprer seg

Stort papirtap for oljefondet
Ifølge beholdningslisten til Statens pensjonsfond - utland, bedre kjent som oljefondet, hadde fondet dessuten en eierandel på 0,273 prosent i Lehman Brothers 31. desember 2007, en investering som på det tidspunktet tilsvarte 514 millioner kroner.

Dersom fondet fortsatt sitter med aksjer er det lite igjen av de pengene nå, og dette virker selvsagt inn på fremtidige pensjoner.

Hvordan blir Norge rammet av bankkrisen i USA? Diskutér saken! (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.