Idag overleverer sentrale aktører i byggenæringen innspill for økt boligbygging til Kommunal- og regionaldepartementet.
- Det er viktig at det i langt større grad legges opp til en sammenhengende utvikling av boligbygging og infrastruktur, sier direktør for næringspolitikk og kommunikasjon i Byggenæringens Landsforening, Audun Lågøyr.
For å gjøre noe med det oppdemmede boligunderskuddet på kort sikt peker rapporten på fire løsninger: opprettelse av et nytt departement, lemping på to byggekrav og mer makt til kommunene.
- Forslår nytt boligdepartement
- Det er behov for styrket statlig fokus og samordning av statlige interesser for å stimulere til boligbygging. Forvaltningen av boligpolitikken er spredt på mange departementer og statlige etater, påpeker byggenæringen.
For å oppnå en mer helhetlig boligpolitikk hvor tiltak ikke motvirker hverandre, mener byggenæringen det er viktig med en sterkere og tydeligere koordinering, og foreslår derfor et eget plan,- bolig- og bygningsdepartement.
- Det trengs en tydeligere stat for å sikre boligforsyningen i områder med vekstpress. Samtidig er det viktig at vi får et smidigere og mer differensiert regelverk som fremmer økt og stabil boligbygging, sier Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentene.
- Lempe på kravet om tilgjengelighet
- Krav om tilgjengelighet i alle boliger er svært drivende for boligprisene for mindre boliger, fastslår rapporten.
Ved å differensiere på kravet sikrer man at det fortsatt kan bygges kostnadseffektive små boliger.
Derfor mener byggebransjen at kravet til tilgjengelighet må differensieres slik at det kun gjelder 70 prosent av boligene i det enkelte søkte nybyggingsprosjekt.
I leiligheter med flere soverom, foreslår rapporten at det bør være tilstrekkelig at to soverom oppfyller kravene. For studentboliger skal det holde at minst 10 prosent av enhetene tilfredsstiller kravene for tilgjengelighet.
Dessuten ønsker byggebransjen mindre rigide krav til universell utforming av uteareal.
I tillegg tar rapporten til orde for at Staten åpner for forenklede plan- og byggesaksprosesser. Mindre byråkrati vil føre til at kommunene lettere kan bidra til raskere boligbygging, ifølge rapporten.
100.000 i tilskudd per hus
På lengre sikt må det i pressområdene legges til rette for utbygging av transport til nye utbyggingsområder, ifølge rapporten.
Utvalget ber også regjeringen utarbeide en helhetlig strategi, som vil sørge for tilstrekkelig regional boligforsyning i områder med vekstpress.
I tillegg ønsker byggenæringen at statlige myndigheter i mindre grad får adgang til å komme med innsigelser tidlig i planprossessen.
Et annet forslag er at det bør innføres et statlig stimuleringstilskudd til byer og tettsteder med et særlig utbyggingsbehov. På slike steder bør kommunen få rundt 100.000 kroner per fullførte boliger utover gjennomsnittet av fullførte boliger i kommunen siste fem år.
Rapporten peker også på en del tiltak de mener vil sørge for forutsigbar tilgang på forutsigbare tomter.
Les:
Nå kommer de strengere boliglånskravene
- Dette ville dempet prisveksten ganske umiddelbart
- Strengere boliglånspraksis må reverseres
Byggenæringen peker også på en del grep rundt finansiering av bolig:
- Det bør settes i gang en utredning av konsekvensen av de nye bankgarantiordningene fastsatt i Bustadoppføringslova.
- De nye retningslinjene for forsvarlig utlånspraksis for lån til boligformål fastsatt av Finanstilsynet 1. desember 2011 må reverseres.
- Tilskuddet til studentboliger deles i to, hvor en egen del går til bygging av studentboliger i pressområdene, med mål om 3.000 studentboliger hvert år de neste fem årene.
- Husbankens lånerammer utvides med 5 milliarder kroner til totalt 20 milliarder kroner
Les også:
- Boligrente på 2,5-3 % til sommeren
- Løp og bind renten!
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.