Konsernsjef Øyvind Eriksen i Aker ASA kunne fredag legge frem et konsernregnskap som var svakere enn på samme tid ifjor, men som også viser at selskapet fortsatt er bunnsolid og kan dele ut 800 millioner kroner i utbytte til aksjonærene.
Misfornøyd med aksjekursen
Han er imidlertid ikke fornøyd med aksjeutviklingen i det Kjell Inge Røkke-kontrollerte selskapet.
Aksjen er ganske enkelt for attraktiv til å ignoreres. Øyvind Eriksen I en sjelden seanse for en toppsjef i et børsnotert selskap pekte han under fredagens kvartalspresentasjon på at dagens aksjekurs var milevis unna hva analytikerne i markedet verdsetter den til.
- Så ingen bør være i tvil om at vi skal redusere rabatten for å materialisere disse verdiene for våre aksjonærer, sier Eriksen.
- For attraktiv til å ignoreres
Rabatten er på 55 prosent i forhold til ekspertenes vurderinger, 41 prosent i forhold til verdijustert egenkapital (net asset value) og over 20 prosent i forhold til bokførte verdier, opplyste konsernsjefen.
Det har også gjort at han har bladd opp 15 millioner kroner for kjøp av Aker-aksjer, om man ser bort i fra de 100.000 aksjene han eier i TRG Holding, Røkke-selskapet som eier 66,66 prosent av aksjene i Aker ASA.
- Personlig er jeg ingen aktiv investor, men i sommer kjøpte jeg aksjer i Aker. Aksjen er ganske enkelt for attraktiv til å ignoreres, sier Eriksen.
Overfor DN.no avviser han ikke at det kan komme flere kjøp.
- Det skal jeg ikke utelukke. Jeg synes Aker er et spennende selskap, og for meg personlig, en riktig og god investering, sier Eriksen til DN.no.
Plages av aksjerabatt
Rabatten er ikke bare noe som opptar ham og hovedaksjonær Kjell Inge Røkke. Det påpekes også i samtlige samtaler som toppsjefen har løpende med andre større aksjonærer, som ikke er representert i styret, ifølge ham.
- Dette er et tema når jeg snakker med de aller fleste aksjonærer, og det er et tema som vi selv bringer opp og søker råd fra medaksjonærer om, og hva de forventer av oss for å få ned rabatten, sier Eriksen.
Eriksens utspill er bare ett i en lang rekke av forsøk fra en Aker-sjef på å få opp aksjekursen i selskapet. Allerede i 2005 snakket daværende Aker-sjef Leif-Arne Langøy om Røkke-rabatten, og det har blitt nevnt med jevne mellomrom på kvartalspresentasjoner siden.
- Det er en betydelig rabatt som vi i ledelsen må jobbe med, sa Langøy den gang.
Les også: - Min beste investering i år
Transparens og tillit
Øystein Eriksen forklarte at strategien for å få opp verdiene sålangt har fulgt tre spor:
Det har handlet om å skape transparens gjennom konsernet og i selskapets hovedinteresser, dernest å støtte utviklingen i hvert av porteføljeselskapene og sørge for utbyttekapasitet, samt å reeetablere tillit til Aker ASA og kunne vise evne til å få større kontantstrøm fra investeringene gjennom utbytte, presiserte han.
Aker-aksjen er opp 50 prosent de siste to årene, 26 prosent de siste 12 månedene og er ned 50,6 prosent de siste fem årene.
Varsler mye hardt arbeid
Analytiker Andreas Stubsrud i Pareto Securities var imidlertid ikke helt fornøyd med svaret og presset toppsjefen på hva som skulle til for å få ned rabatten.
- Mye hardt arbeid langs disse linjene jeg nevnte, svarer Eriksen.
Stubsrud etterlyste tilbakekjøp av aksjer, men Røkkes fremst våpendrager avviste dette kontant.
- Vi har ingen planer om å kjøpe tilbake aksjer fra Aker ASA, sier Eriksen.
Skal lage utbyttemaskiner
Planen er å gjøre Aker ASA til en seddelpresse, og døtrene til pengemaskiner.
Aker ASA eier store og til dels dominerende eierandeler i offshoreleverandøreren Aker Solutions (40 prosent), verftskonsernet Kværner (41 prosent), Det norske oljeselskap (50 prosent), krillselskapet Aker Biomarine (86 prosent), sjømatkonsernet Aker Seafoods (74 prosent) og offshoreselskapet Ocean Yield (100 prosent).
Eriksen var klar på en ambisjon om at alle Aker-selskapene skal betale utbytter, men innser at dette blir vanskelig for Aker Biomarine og Det norske oljeselskap for inneværende år.
- Vi venter at samtlige eierandeler vil betale utbytte for 2012, utenom Det norske og Aker Biomarine, sier konsernsjefen.
- Men målet er også at disse selskapene skal betale ubytte.
Nysatsning på børs i 2013
Ocean Yield, som er Røkkes nyetablering innen skip- og andre sjøgående fartøyer, vil noteres på Oslo Børs i 2013 avhengig av selskapets vekst og finansmarkedet, ifølge Eriksen.
- Vi venter at 2013 er realistisk å vurdere dersom finansmarkedene er fordelaktige, sier han.
Les også:
Bedre over hele linjen for Aker Solutions
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.