-Det er helt fantastisk. Vi har to eiere med et hav av erf#229 med oppjekkbare rigger, og mellom dem har de kanskje skaffet til veie 60 prosent av kapasiteten som er der i dag, sier Prospector Offshore Drilling-sjef Bill Rose til DN.no.
Investorene bidrar med omfattende struktur- og strategikompetanse, påpeker han.
-Vi prøver å bygge og utvikle et selskap, og vi får god støtte fra dem samtidig som at markedet hjelper oss også. Så de er gode å ha som eiere, sier toppsjefen.
Mens Skeie er i gang med sitt tredje store riggeventyr, har Spetalen kjøpt seg kraftig opp i Prospector det siste året etter hvert som han har solgt ut rubbel og bit i sitt eget riggspill, Standard Drilling.
- Alt dette er ganske slitsomt for alle
Tror på robust marked
Prospector-sjef og medgründer Bill Rose har akkurat presentert selskapet i et fullpakket auditorium på årets olje- og gasskonferanse i regi av meglerhuset Pareto i Oslo.
Budskapet er tydelig. Markedet er sterkt og Prospector har de mest moderne og effektive oppjekkbare riggene for alle tøffe farvann utenom Arktis og Nordsjøen.
-Vi tror at jackup-markedet forblir robust, og at det vil bli muligheter for å sette disse enhetene i arbeid, sa Rose.
Trenger 130 nye rigger
Et par timer i forveien gjentok analysesjef Andreas Stubsrud i Pareto budskapet fra olje-og gasskonferansen i 2011. Da sa han at det var behov for 250 nye oppjekkbare rigger før 2020. Man er fortsatt langt unna.
-120 rigger har blitt bestilt., og det er behov for ytterligere 130 før vi går inn i det neste tiåret, sa han.
Prospector har allerede rukket å kapitalisere på veksten.
I fjor solgte selskapet enhet nr. 2 og 4 med god gevinst, samtidig som at nye enheter ble bestilt slik at selskapet har seks enheter under bygging.
Salgene økte selskapets kontantbeholdning betydelig, som ble benyttet til å sikre gunstigere finansiering av Prospector 1 i sommer, ifølge Rose. Selskapet sikret også nylig en treårskontrakt med oljeselskapet Total for enhet nummer fem.
- USA blir den sterkeste vekstfaktoren de neste ti årene
Vurderer salg
Toppsjefen utelukket ikke at enhet nr. 3 ville kunne bli solgt for å finansiere bygging av enhet nr. fem, og bekreftet at selskapet var i samtaler med China Development Bank om en tilsvarende finansieringsavtale som for Prospector 1. Selskapet sikret i sommer en lånefasilitet på 129,5 millioner dollar, tilsvarende rundt 70 prosent av byggekostnaden.
- Det er rimelig sannsynlig, sa Rose med henvisning til et potensielt salg av enhet nr. 3.
Prospector har i tillegg til sine seks nybygg, opsjoner på tre tilsvarende enheter, to med Dalian-verftet og én med SWS i Shanghai.
-Vi mener opsjonene er ”in the money” både i forhold til kontraktspris og i forhold til markedsmulighetene, sa Rose.
Toppsjefen bekreftet at forlengelse av opsjonene ut året ville bli diskutert, og ”muligens” utøvet etter det.
- Kan vi forstå det som at dere vil utøve alle tre opsjonene?
- Vi skulle gjerne gjort det, men vi tar beslutningene basert på den økonomien i det på tidspunktet. Om vi ender opp med å selge en rigg, og ser at markedet fortsatt er passende, så vil vi fortsette, sier han til DN.no.
Han bekrefter at selskapet er svært opportunistisk, og avviser heller ikke muligheten for at selskapet selv kan være et oppkjøpsmål.
- Den største trusselen er at industrien kan bygge seg selv ihjel
- Attraktiv gjeld
-Jeg tror vi har attraktive enheter og en attraktiv ledelsesstruktur. Vi har til og med en attraktiv gjeld. Men jeg tror en katalysator for at noen skulle ville se på oss, ville nok heller være som del av en bransjekonsolidering, sier Rose.
Største aksjonærer i Prospector Offshore Drilling er riggnestor Bjarne Skeie med over 25 prosent, og investor Øystein Stray Spetalen med nær 14 prosent. Deretter følger en rekke kapitalforvaltere, blant andre Odin Offshore, MP Pensjon og Statoil Pensjon.
Spetalen var selv tilstede under dagens presentasjon. Han ønsker av prinsipp ikke å uttale seg om sine investeringer.
Prospector-aksjen PROS er opp 1 prosent til 18,90 kroner på Oslo Børs onsdag. Det gir en markedsverdi på 1,8 milliarder kroner.
Så langt i år har aksjen steget 37 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.