Norge kan takke internasjonale gigantselskaper som Apple, Nestlé og Vodafone for at verdien av det norske oljefondet vokser ekstra mye. Fondet har nemlig noen av sine største aksjebeholdningene i disse selskapene. Beholdningene er samtidig blant enkeltinvesteringene vi tjener mest på.

Investeringene i gigantpostene gir nemlig ekstra avkastning ut over referanseindeksen som fondet måles mot. Så langt i år har avkastningen i oljefondet vært hele 0,8 prosentpoeng høyere enn den ville vært om fondet utelukkende hadde fulgt referanseindeksen.

- På aksjeporteføljen er det tradisjonelt, godt gammeldags valg av enkeltaksjer, og først og fremst de største posisjonene vi har, som har bidratt positivt, sier oljefondsjef Yngve Slyngstad til DN.no.

Kan ta egne valg
Det norske oljefondet investerer i aksjer og rentepapirer over store deler av verden. Helt konkret har fondet fått en referanseindeks fra Finansdepartementet som legger rammene for fondets investeringsunivers. Fondets prestasjoner måles også mot utviklingen i den samme referanseindeksen.

Fondet har imidlertid anledning til å avvike noe fra denne indeksen i sine investeringer. På denne måten kan fondet gjennom forvaltningen klare å skape høyere avkastning enn det en passiv investering som speiler referanseindeksen ville gitt. Fondet gis altså mulighet til å slå markedet, men friheten åpner selvfølgelig også for at avkastningen kan bli dårligere.

Siden Norges Bank startet forvaltningen av fondet i 1998 har forvaltningen gitt en avkastning som er 0,31 prosentpoeng høyere enn referanseindeksen. Og så langt i år har fondets avkastning vært hele 0,82 prosentpoeng bedre enn referanseindeksen.

Gigantene gir mest
Fredag kunne oljefondsjef Yngve Slyngstad legge frem en resultatrapport som viste at fondet hadde en avkastning på hele 228 milliarder kroner i tredje kvartal i år.Dette er et av de største kronebeløpene fondet har dratt inn i form av avkastning i løpet av et enkeltkvartal noensinne.

Investeringen i telekomgiganten Vodafone, hvor oljefondet eier aksjer for 23 milliarder kroner, var den enkeltinvesteringen som bidro mest til den skyhøye avkastningen i kvartalet. Investeringen i bilprodusenten Daimler bidro nest mest, mens teknologigianten Apple, hvor oljefondet eier aksjer for nær 20 milliarder kroner, bidro tredje mest.

Tvinges til å være veldig langsiktig
De enorme aksjepostene betyr at fondet virkelig har tro på at selskapene skal levere solide resultater i mange år fremover. For når fondet først tar slike store posisjoner, blir det nødt til å bli værende en god stund.

- Jeg tror forskjellen på det vi holder på med sammenlignet med mange andre er at vi forsøker å se på inntjeningen i selskapet relativt langt frem. Fordi vi er så store, vet vi at det vil ta lang tid å bygge opp en posisjon. Og det vil også ta veldig lang tid å ta den ned igjen. Derfor tvinges vi inn i en situasjon der vi må ha veldig langsiktige briller på, sier Slyngstad.

- Mange vil si at de tenker på den langsiktige inntjeningen, men vi er nødt til å tenke på den fordi vi er så store at vi ikke kan komme oss inn og ut på kort sikt, sier oljefondsjefen.

LES OGSÅ:

<b>- Det ville ikke gjort oss noe å få en markedskorreksjon</b>

<b>Tjente 228 milliarder på bare tre måneder</b>

<b>Vi har lånt dem 15 prosent av formuen vår, men får nesten ikke betalt</b>

<b>Gigantene håver inn penger for Norge</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.