- Vi er oppe i en veldig spesiell situasjon, erkjenner Hogne Tyssøy i Holbergfondene.
Foreningen AksjeNorge og Oslo Børs arrangerte investoreseminar i Bergen mandag. Investeringer er et ekstra hett tema etter helgens alvorlige hendelser i finansmarkedene. Aksjemarkedet har sjeldent vært mer nervøst.
Les også:
Børskollaps i Oslo
Det er helt ræva
- Aldri sett noe lignende
- Det er en sterk influensa i aksjemarkedet, og den trenger en kraftig kur. Så får vi se om det hjelper. Jeg er optimistisk til realøkonomien, men vi vil få en ”rocky ride” i høst før vi kan si at faren er over, sier Tyssøy.
Han mener det kan ta 6-12 måneder før vi vet mer om hvor sterkt finanskrisen som herjer nå rammer både as Norge og aksjemarkedet.
Les hvorfor Tyssøy mener nedturen på Oslo Børs kan være over allerede før jul: - Aksjer kan bli attraktive i november
2008 har allerede rammet Oslo Børs hardere enn de fleste andre markeder.
- Jeg har ingen fasit på hvor bunnen er, men vi har tatt inn over oss prising av selskaper og det er 25 prosent rimeligere å eie aksjer nå enn ved inngangen av 2008, sier Tyssøy.
Men er det nok? Det alle spør seg om nå, er når det skal snu.
Her snur det først:
Indikatorene finnes i USA og Europa.
- Følg med på amerikanske aksjer, der ligger noe av svaret på når Oslo Børs begynner å stige igjen, sier Tyssøy.
Men når amerikanske aksjer stiger kan det allerede være for sent å få med seg oppgangen. Noen enda tidligere indikatorer å følge med på er:
1. Det amerikanske boligmarkedet
2. Europeiske renter
- Dette er indikatorer å følge med på for å lett se hvor vi er på vei, sier analytiker Bengt Jonassen i Glitnir Securities.
Hovedproblemet er at det er lånt for mye penger på kort tid, og verdiene er blåst for mye opp. Nå er penger blitt rådyre og det er vanskelig å låne.
- For at bankene skal stole på hverandre må det du eier verdt det det er verdt, sier Jonassen.
Dermed kan en stabilisering i amerikanske boligpriser være en av de første triggerne for at kredittmarkedene skal fungere igjen og i sin tur lede til en gradvis friskmelding av økonomien.
- Europeiske markeder har ikke tatt inn over seg problemene. Her må retorikken skjerpes og styringsrentene senkes, sier Jonassen.
Også Magne Naustvik i Nordea peker på at europeiske renter må ned for å stimulere en bedring av veksten i Europa.
- Det er svake vekstutsikter, rentene i Europa må ned, sier han.
- Tenk langsiktig
Markedsekspertene er enig om at vi skal gjennom en urolig periode, og tør ikke spå når det snur.
- Økonomien har en egen evne til å reparere seg, selv om det virker dramatisk nå. Det vesentlige å ta med seg at det roer seg, man må tenke langsiktig, sier Tyssøy.
Les også: - Aksjer kan bli attraktive i november (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.