Finansminister Sigbjørn Johnsen vil skjerpe kontrollen med interbankrenten Nibor (se faktaboks)

Finansdepartementet har derfor bedt Finanstilsynet om å vurdere referanserenter i det norske finansmarkedet, og foreslå tiltak for å styrke det eksisterende systemet for Nibor-fastsettelsen, ifølge en melding fredag.

Dette skjer etter at det er avdekket manipulasjon med referanserenten Libor, som fastsettes av storbankene i London. Fastsettelsen av referanserenter diskuteres nå i flere land og i EU, og det vurderes alternativer til dagens modeller.

Norges Bank har også ved flere anledninger pekt på svakheter ved dagens Nibor-konstruksjon.

Vil styrke tilsyn
Nibor er i hovedsak regulert av bransjefastsatt selvregulering og overvåket av en styringsgruppe nedsatt av bankene.

«Det er behov for å styrke dagens Nibor-regler, bransjens oppfølging av Nibor-fastsettelsen, og det offentlige tilsynet med Nibor», heter det i et brev som departementet har sendt Finanstilsynet.

Departementet gir i brevet sin tilslutning til tidligere vurderinger fra Finanstilsynet om behov for forbedret selvregulering og forsterket tilsynsaktivitet.

Finanstilsynet legger blant annet opp til å gjennomføre tilsyn med særlig oppmerksomhet på håndteringen av informasjon og interessekonflikter i bankene som deltar i Nibor –fastsettelsen.

«Tilsynet vil følge opp enkeltbanker også i tilfeller der styringsgruppen for Nibor har behandlet henvendelser og mener det er holdepunkter for mistanke om manipulasjon», heter det.

Ber om vurdering
Departementet har bedt Finanstilsynet om å samarbeide med Norges Bank om å utarbeide:

* En beskrivelse av hvordan fastsettelsen og bruken av referanserenter fungerer i det norske finansmarkedet i dag.

* En vurdering av om nivået på Nibor-rentene gir et korrekt uttrykk for prisen på usikrede lån mellom bankene, og om Nibor-fastsettelsen er tilstrekkelig robust.

* En vurdering av om konstruksjonen og fastsettelsen av Nibor bør endres

* En vurdering av mulige alternativer til Nibor, og da spesielt alternativer basert på faktiske handler i finansmarkedet, og eventuelt utkast til ett eller flere alternative systemer.

* En vurdering av behovet for - og eventuelt utkast til - nye offentligrettslige regler for å styrke tilsyn og kontroll med fastsettelsen og bruken av referanserenter i det norske finansmarkedet.

Vurderingene skal foreligge innen utgangen av mars 2013.

Hele brevet sendt fra Finansdepartementet til Finanstilsynet er offentliggjort på Departementets nettsider.








Kilde: Finansdepartementet.

Les mer om saken i Dagens Næringslivs papirutgave fredag.

Les også:
Tre pågrepet i rentejuks-saken

Rentetriksing-skandalen: - En sak som angår mange banker
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.