I privat sektor går de ansatte av med AFP fordi de er slitne, mens de ansatte i staten går av fordi de er umotivert og ønsker mer fritid. Dette er en av konklusjonene i en ny undersøkelse om hvem som tar tidligpensjon.
En stadig større andel kombinerer arbeid og pensjon. Delvis AFP (avtalefestet pensjon) har vært mulig siden 1997, og er blitt mest utnyttet i staten.
Tre av fire av dagens yrkesaktive 55-åringer i staten vil være pensjonert som 64-åringer. Halvparten av disse jobber ved siden av, viser undersøkelsen som har kartlagt hva som kjennetegner dem som går av med AFP.
I privat sektor er delpensjon mindre vanlig, noe som i stor grad ser ut til å skyldes at staten er en mer fleksibel arbeidsgiver, heter det i rapporten fra Arbeids- og velferdsdirektoratet. Delpensjon er også mest utbredt blant grupper med høyere utdanning.
Mer fritid
Pensjonister som valgte full pensjon, grunngir dette med at de har ønske om mer fritid, at de ikke trenger ekstrainntekter og at helsen svikter.
Resultatene av undersøkelsen viser forskjeller mellom menn og kvinner når det gjelder de forhold som påvirker beslutningen om å tidligpensjonere seg. Tilknytning til arbeidslivet veier tyngre for menn, mens forholdet til familien teller mer for kvinner.
Høy inntekt reduserer sannsynligheten for at menn går av med AFP, men dette har ingen målbar effekt for kvinner. Skilte kvinner går oftere av med AFP enn gifte.
Både menn og kvinner oppgir mer fritid som en viktig begrunnelse for å ta AFP. Kvinner legger i tillegg vekt på dårlig helse og at de kjenner seg slitne, mens menn legger mer vekt på manglende jobbmotivasjon.
Jevn økning
Det har vært en jevn økning i antallet AFP-pensjonister utover på 2000-tallet. Ved utgangen av første kvartal 2008 var det 45.700 tidligpensjonister i Norge. I denne perioden har det vært en markant økning i prosentandelen kvinner.
I 2006 var det rundt 23 prosent av dem som hadde rett til AFP, som faktisk benyttet seg av muligheten. Det er stor spredning mellom fylkene. I Buskerud var andelen tidligpensjonister dobbelt så stor som i Telemark.
AFP-pensjonistene jobber mer enn for tre år siden. Dette skyldes større etterspørsel på arbeidsmarkedet og at stadig flere tidligpensjonister har høy utdanning.
Rapporten viser at de fleste som velger AFP, gjør det når de er 62 år. En lang yrkeskarriere, over 20 år, øker sannsynligheten for valg av AFP, særlig blant menn. Dette skyldes at menn i alderen 62-66 år i gjennomsnitt har mye lenger yrkeskarriere enn kvinner. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.