Eiendomsmeglere på Sørlandet melder at banker strammer inn på mellomfinansiering.

- Risikoen for ikke å få solgt boligen er større enn tidligere, sier Sparebanken Sør-direktør Gunnar Thomassen.

I Kristins vei 28 på Gimlekollen i Kristiansand står Bjørn Nilsen og snakker med en interessent på visning. Nilsen har allerede en mulig kjøper av boligen. Men vedkommende er avhengig av å selge egen bolig først.

Eiendomsmegler Gro Lillian Netland Hulløen følger med fra innsiden.

- Vi ser at banker i større grad stiller krav om salg før kjøp slik at kunden ikke blir sittende med to boliglån, sier eiendomsmegleren.

Strengere
Også regionsjef Claus Eftevaag i Eiendomsmegler 1 og administrerende direktør Øyvind Aasen i ABCenter opplever at boligkjøpere i regionen har hatt problemer med å få mellomfinansiering.

Agder-fylkene har landets høyeste omsetningstid med 69 dager og svakest prisutvikling med minus en prosent, ifølge eiendomsmeglerbransjens boligprisstatistikk

- Min magefølelse er at én av ti ikke fikk mellomfinansiering før, og at dette er økt til to av ti i dag. Bankene er blitt strengere enn tidligere. Andre velger selv å selge før kjøp av hensyn til egen sikkerhet, sier Aasen.

Bud med forbehold
Eftevaag sier det er blitt vanlig å gi bud med forbehold om salg av egen bolig.

- Det har sammenheng med bankenes innstramming på mellomfinansiering, sier han.

Direktør for personmarked i Sparebanken Sør, Gunnar Thomassen, sier at risikoen for å ikke å få solgt boligen er noe større enn tidligere.

- Derfor er det viktig at vi foretar en vurdering i hvert enkelt tilfelle. Dette gjelder spesielt der hvor egenkapitalen og betjeningsevnen er marginal.Mangel på mellomfinansiering skapte en bråstopp i det norske boligmarkedet høsten 2008. Leif Laugen, administrerende direktør i Krogsveen og nestleder i Eiendomsmeglerforetakenes forening (EFF) ser igjen tendenser til at bankene bremser på mellomfinansiering.

- Vi har ingen signifikant undersøkelse som viser at bankene er blitt mer restriktive på mellomfinansiering, men vi støter på historier her og der, sier han.

Svakere prisutvikling gir en mer forsiktig kredittvurdering. Dette kan forsterke usikkerheten og dempe etterspørselen på en måte som får en selvforsterkende effekt. Det er en skjør balanse i boligmarkedet, og den påvirkes av at flere begynner å selge før man kjøper.

Merker bankbrems
Laugen mener det er lett å se at bankene er blitt mindre opptatt av vekst.

- Det bakenforliggende bildet er at økte kapitalkrav gjør at bankene er blitt mindre opptatt av vekst. Bankenes rentemarginer underbygger at vekst har lavere prioritet enn tidligere, selv om få eller ingen banker vil bekrefte dette.

Også lederen i Norges Eiendomsmeglerforbund, Tormod Boldvik, er av den oppfatning at bankene er blitt mer forsiktige med mellomfinansiering.

- Vi merker at bankene er blitt mer forsiktige. Det gjelder også for mellomfinansiering, sier Boldvik, som jobber som eiendomsmegler i Krogsveen.

Avviser lånebrems
Både DNB og Nordea avviser imidelrtid brems på mellomfinansiering.

- Jeg har sjekket med banken og fått opplyst at vi ikke har gjort noen tiltak for å stramme inn vår kredittpolicy på mellomfinansiering. Vi har klare og tydelig retningslinjer på at vi skal gi mellomfinansiering når det er mulig, sier administrerende direktør Terje Halvorsen i DNB Eiendom.

- Vi gir fortsatt mellomfinansiering og vi mener det er et viktig bidrag i overgangen mellom et kjøp og et salg, sier assisterende informasjonssjef Johannes Stenwig i Nordea.

Les mer:
Kun ett år igjen med boligprisvekst
Slik «lokkes» boligkjøperne
Flikker på fasaden mens huset forfaller innenfra

Les også: Varsler søksmål etter skandaleprosjekt på Gran Canaria (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.