Høyt korttidssykefravær og lav arbeidsmoral utfordrer bedriften og kolleger.
Det viser en helt fersk arbeidsmarkedsanalyse fra Proffice.
En av tre ansatte mener de har kolleger som er uforholdsmessig mye borte fra jobb fordi de er syke, og flertallet av disse opplever dette som et irritasjonsmoment.
Sjefen ser deg
Men sjefene er fullstendig klar over problemet: Arbeidsgivere flest har nemlig god kontroll på hvem som er borte fra jobb - og hvor ofte disse er borte fra jobb. Hele 77 prosent av de spurte lederne sier at de fører oversikt over ansattes fraværsdager, og offentlig sektor er nøyere på dette enn privat sektor.
Seks av ti er så skeptiske at de har vært i tvil om ansattes fraværsårsak faktisk har vært den de har oppgitt, viser undersøkelsen.
- Mange har ansatte de gjerne skulle vært foruten på grunn av slapp arbeidsmoral og mye korttidsfravær, men stillingsvernet i Norge står sterkt. Det skal være en saklig grunn til oppsigelse eller omplassering i bedriften, og hyppig korttidsfravær er ikke god nok grunn. Kan fraværet knyttes opp til dårligere prestasjoner på jobb, er det imidlertid en annen sak, sier administrerende direktør Per Bergerud i Proffice til DN.no.
I hotell- og restaurantbransjen har 65 prosent av sjefene ansatte de vil bli kvitt, mens det til sammenligning er 27 prosent innen bank, finans og forsikring.
Det er likevel lettere å si opp slurvete og udugelige arbeidstakere enn mange tror.
Les mer her:
Slik sparker du slappfiskene
Sykdom kan gi deg sparken
Vil du unngå å ansette feil personer i utgangspunktet, bør du lese dette:
Unngå tabbeansettelsene
Slik kaprer du drømmekandidaten
Skaper dårlig stemning
Hyppig fravær utfordrer lønnsomheten i bedriften og skaper dårlig stemning. Og noen har lavere terskel enn andre for å være borte fra jobb en dag eller to.
Yngre arbeidstakere under 35 år, småbarnsforeldre og kvinner topper listen både i Norge, Finland og Danmark. Skal man tro undersøkelsen, har menn mye høyere terskel enn kvinner for å bruke egenmelding.
Blant eldre arbeidstakere over 55 år er terskelen svært høy for å ta seg en fridag i ny og ne.
- Trekk i lønn for fraværsdager har vist seg å være et godt virkemiddel i Sverige. Her får man 80 prosent i lønn for de to første dagene man er borte fra jobb. Sykefraværet er lavere i Sverige enn i Norge, og jeg er ikke i tvil om at det er en sammenheng, sier Per Bergerud.
Vil gi trekk i lønn
Ved bruk av egenmelding kan arbeidstakere i prinsippet være borte fra jobb flere dager hvert år, uten at det kan dokumenteres at de faktisk er syke. Korttidsfraværet er et stort problem på mange arbeidsplasser, og her er virkemidlene norske sjefer tror vil hjelpe:
- Bonusordning for lavt fravær (48 %)
- Trekk i lønn for fraværsdager (37 %)
- Holdningskampanjer (30 %)
- Mulighet for hjemmekontor (19 %)
- Det er klart at noen av disse virkemidlene ikke er uproblematiske. Det må jo være lov å være syk av og til, men enkelte ganger er det ikke lett å vite om fraværet skyldes sykdom eller slapp arbeidsmoral, sier Per Bergerud i Proffice.
Les også:
Derfor får ubrukelige kolleger ikke sparken
Er det mange latsabber på norske arbeidsplasser? Diskutér saken! (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.