I sommer overtok Slovakia formannskapet i EU. Det skjer samtidig som landet saksøker EU for å slippe å ta imot flyktningkvoten som Slovakia er blitt tildelt.
Fico har gjort det klinkende klart at han ikke akter å la EU tvinge Slovakia til å ta imot asylsøkere. Og iallfall ikke muslimske asylsøkere – skal Slovakia ta imot flyktninger, vil Fico at de skal være kristne.
Migrasjon blir et viktig tema i samtalene tirsdag, bekrefter Solberg på telefon fra Bratislava. Hun legger ikke skjul på at hun er uenig med Fico.
– Vi mener det må være en byrdefordeling i Europa på disse områdene. Her har Slovakia ikke nødvendigvis tatt sin del av byrden, sier Solberg til NTB.
Vil ha byrdefordeling
Da EU vedtok sitt nye kvotesystem for flyktninger i fjor, ble Slovakia pålagt å ta imot i alt 802 asylsøkere fra Hellas og Italia. EUs overordnede mål er å relokalisere 160.000 asylsøkere for å avhjelpe de to landene.
Slovakia, Tsjekkia, Ungarn og Romania stemte alle mot kvotesystemet, men ble overkjørt av de andre EU-landene.
Norge har på sin side bestemt seg for å delta frivillig i systemet.
– Hvis vi skal ha europeisk solidaritet, må vi løse europeiske problemer i fellesskap. Og migrasjonsutfordringen er et felles europeisk problem, forklarer Solberg.
– Det kan ikke være slik at man bare tar del i de gode sidene ved EU-samarbeidet. Man må også ta del i byrdene, sier hun.
Nytt formannskap
Det er Slovakias nye rolle som formannskap i EU som er foranledningen for Solbergs besøk hos den slovakiske statsministeren.
Vervet betyr at Fico og hans regjering denne høsten blir vertskap for en rekke viktige ministermøter i EU, og allerede den 16. september samles stats- og regjeringssjefene i de 27 medlemslandene som blir igjen i EU når Storbritannia går ut, til et uformelt toppmøte i Bratislava om veien videre.
For Norge er det viktig å formidle til Slovakia hva våre interesser er i forbindelse med brexit, forteller Solberg.
– Det som er viktig for Norge, er at vi må sikre oss god tilgang til britiske markeder, og nordmenn må ha mulighet til å kunne arbeide og studere i Storbritannia på lik linje med i dag, sier Solberg.
– Hvilke løsninger Storbritannia finner med EU, er derfor viktig for Norge, sier hun.
Følg markedene med DN Investor
Hør DNs podcast: Nordmenn lånefinansierer forbruket som aldri før, kan dette gå bra? Er laksefesten over? Og disse aksjene burde kostet null kroner på Oslo Børs.
Anbefalt av DNtv:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.