Men det begynte dårlig.
Det er blitt kalt alle nøkkeltalls mor og verdens viktigste makrotall. Det er ikke uten grunn at investorer og analytikere holder pusten når sysselsettingstallene fra USA blir offentliggjort.
Tallet slutter simpelthen aldri å overraske. De siste par årene har den månedlige arbeidsmarkedsrapporten ved en rekke anledninger gitt til dels kraftige utslag på børser over hele verden.
Dagens tall ga kanskje ikke de helt store utslagene, men den skuffende utviklingen i sysselsettingen sendte iallefall de amerikanske børsene nedover fra start.
Arbeidsmarkedsrapporten viste at sysselsettingen utenom jordbruket falt med 85.000 personer i desember, mens det på forhånd var ventet en uendret utvikling. Samtidig holdt ledigheten seg uendret på 10 prosent.
Les mer:
En melding som kanskje dempet skuffelsen noe var at november til slutt endte med økt sysselsetting etter at tallet for måneden i dag ble revidert opp fra en opprinnelig nedgang på 11.000 til en oppgang på 4.000. Dermed ble november den første måneden på to år med oppgang.
- Ikke helt der
Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea ble ikke så veldig overrasket over nedgangen i desember. Han ventet på forhånd et fall på 50.000.
- Det var nok forrige måned som var litt sterk. Vi ser at markedet er noe skuffet, og jeg tror det er mange som har sett for seg positive tall, men vi er ikke helt der ennå, sier Bruce til DN.no.
Han peker likevel på at trenden er klar, det går i retning av mindre fall i sysselsettingen i USA.
Etter en markert nedtur fra start kom de tre toneangivende indeksene kommet seg noe opp igjen utover dagen. Alle de tre indeksene var innom positivt terreng, men en halvtime før handelen skulle avsluttes var det kun den teknologitunge Nasdaq-indeksen som viste positiv utvikling.
Etter en solid sluttspurt karret imidlertid også Dow Jones og S&P 500 seg opp i positivt terreng. De to steg henholdsvis 0,1 og 0,3 prosent.
Uken sett under ett endte Dow Jones opp 1,8 prosent, Nasdaq klatret 2,1 prosent, mens den brede S&P 500-indeksen klatret 2,7 prosent.
Usikkerhet
Dagens jobbskuffelse skaper imididlertid stor usikkerhet om veien videre i amerikansk økonomi og i aksjemarkedet.
- Det store bildet er at det fortsatt er et foruroligende høyt antall personer uten arbeid, spesielt når man tenker på at forbruket utgjør to tredjedeler av den økonomiske veksten, sier Len Bum i Westwood Capital til CNNMoney.
Ifølge Blum er Wall Street nå nærmest delt i to leirer; de som tror at økonomien har kommet seg til hektene igjen og de som venter en dobbel-dipp, at økonomien faller tilbake igjen etter høstens og vinterens opptur.
Blum mener dagens jobb-rapport gir tyngde til den sistnevnte gruppens argumenter.
- Flertallet av de positive indikatorene vi har sett er et resultat av myndgihetenes stimulanser og gjenoppbygging av lagrene. Om vi kommer til å se en ny nedtur eller bare en svak bedring er avhengig av om det er mer stimulanse på lager siden det ikke er fundamentale faktorer som kan drive økonomien akkurat nå, mener Blum.
Resultatsesong
Mandag starter resultatsesongen i USA. De neste ukene får investorer, analytikere og andre markedsaktører dermed ny informasjon om hvordan bedriftene klarte seg gjennom fjorårets siste kvartal.
Citigroup kuttet i dag fjerdekvartalsforventningene sine for storbankene Goldman Sachs, Morgan Stanley og JPMorgan Chase. Bakgrunnen er at Citigroup-analytikerne mener at de handelsrelaterte renteinntektene falt i løpet av kvartalet.
Citigroup venter at bankenes renteinntekter vil falle ytterligere 15 til 20 prosent i 2010. Ifølge analytikerne vil bankene også oppleve lavere inntekter fra råvare- og valutahandel.
Goldman Sachs falt til slutt 3,2 prosent, Morgan Stanley falt 2,1 prosent, mens JPMorgan endte ned 0,5 prosent.