Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

- Det var som å komme til Narnia

Tekst
Kokebok. Nå kan du lage engelske retter fra Fortnum & Mason hjemme.

Kokebok. Nå kan du lage engelske retter fra Fortnum & Mason hjemme.

I over 300 år har Londons Fortnum & Mason levert godsaker til den britiske overklassen. Nå kan du lage maten hjemme.

- Fortnum & Mason er et ikon. Dette er en matbutikk som har fødd opp kongelige og adel, levert luksuriøs proviant til offiserer i både første og andre verdenskrig og hadde Charles Dickens som fast kunde, forteller Tom Parker Bowles, som har skrevet den kaffebordbokstore «Fortnum & Mason. The Cook Book».
Sammen med butikkens arkivar og kokker har han samlet oppskrifter fra både delikatessedisken og Fortnum & Masons mange restauranter og tilpasset dem hjemmekjøkkenet.
Her er grillet frokostkippers som den abdiserte Edward 8. fikk flydd til Frankrike, der han ventet på å gifte seg med Wallis Simpson. Kedgeree, en curry-krydret rett med fisk og egg, som er et resultat av kolonitidens India, er også tatt med, og sandwichens kunst har flere sider i boken.
- Fortnum's har to egne sandwich-kokker, som med franske konditorers presisjon lager delikate, skorpeløse sandwicher med agurk eller røkelaks. Hele 4000 til dagen.
Nok en klassiker er iskremdesserten «knickerbocker glory», ifølge Parker Bowles.

Kokebok «Fortnum & Mason. The Cook Book».

Kokebok «Fortnum & Mason. The Cook Book».

Som å komme til Narnia

- For min fars generasjon, som opplevde rasjoneringstiden, var dette himmelsk luksus. Mang en pjokk fikk servert Fortnum's knickerbocker glory før de ble sendt bort til kostskolen, forteller han.
Parker Bowles, som er sønn av Camilla, hertuginnen av Cornwall, og var kjent for sin utagerende festing før han ble en respektert matskribent, har selv kjære minner fra Fortnum & Mason.
- Bestemor tok meg med dit da jeg var liten og det var som å komme til Narnia. Utstillingsvinduene, uniformene og luktene. Ren magi.
En tur til Fortnum's kan også være en hektisk opplevelse, der turister myldrer rundt dekorative bokser med te og kjeks.
- Ja, butikken er blitt en turistattraksjon, men de siste årene har også den lokale kundekretsen vokst, og det skyldes kvaliteten, sier Parker Bowles.
- De vakre te-boksene er ikke bare til pynt, men er fylt av fantastisk te som innkjøperne har sporet opp. Det er nettopp denne lidenskapen for å servere det aller beste som gjør at Fortnum & Mason, som ble startet i 1707, holder seg så godt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kedgeree med røkt hyse

Kedgeree med røkt hyse

-
+

Kedgeree med røkt hyse

  • 2 ssvegetabilsk olje
  • 2 stksjalottløk, finhakket
  • 4 stkhvitløksfedd, knust
  • 4 stkkardemommekapsler
  • 1 tskorianderfrø
  • 1 ssmedium karripulver
  • 250 gbasmatiris
  • 50 ggule rosiner
  • 200 mlkokosmelk
  • 250 mlkyllingkraft
  • 400 grøkt hyse
  • 6 stkegg
  • 200 mlcrème fraîche
  • 4 sshakket, frisk koriander
  • salt og nykvernet pepper

Slik gjør du:

  • Varm den vegetabilske oljen i en tykkbunnet, ovnsikker gryte. Tilsett sjalottløk og hvitløk, sett på lokk og la det surre ved lav varme.
  • Ta kardemommefrøene ut av kapslene og knus dem og korianderfrøene lett i en morter. Tilsett disse og karripulveret til gryten og fortsett å surre i 5 til 10 minutter, til sjalottløken er myk.
  • Hell risen i en sil, skyll under kaldt vann, renn av og ha den i gryten sammen med krydder og løk. Rør godt og tilsett rosinene. Bland kokosmelk og kraft, hell det i risen og la det koke opp. Dekk gryten med et tett lokk eller aluminiumsfolie og sett i ovnen på 180 grader. La stå i 20 minutter, til væsken er absorbert og risen er myk. Ta ut av ovnen og bruk en gaffel for å gjøre risen luftig. Smak til med salt og pepper.
  • Mens risen er i ovnen, posjeres den røkte hysen. Ha den i en stor stekepanne, dekk med vann og la det koke forsiktig opp. Fisken bør være gjennomkokt på dette punktet, hvis ikke kan du snu den og gi den et minutt til. Ta fisken ut av pannen, la den renne av seg og vent til den er avkjølt nok til å håndtere. Flak opp fileten til passe store biter og ta bort eventuelt skinn og ben.
  • Bløtkok eggene og kjøl dem i kaldt vann. Skrell, del i to eller fire og legg tilside.
  • Ta crème fraîche i en gryte, kok forsiktig opp, tilsett hysen og varm opp i et par minutter. Bland varsomt fisk og crème fraîche inn i risen.
  • Server i porsjonskåler eller i en stor bolle og pynt med eggene og hakket koriander.

 

Knickerbocker glory

  • Ha en stor spiseskje bringebærpuré i et milkshake-glass og snurr pureen rundt på innsiden av glasset.
  • Bruk sprøytepose eller skje og legg et lag med pisket krem smaksatt med vanilje i bunnen og dryss så over noen biter hakket fersk ananas og jordbær.
  • Tilsett en kule hver av vanilje- og jordbæris og så gjentas hele prosessen, men med et lite lag knust marengs før siste is-kule.
  • Sprøyt et lokk av italiensk marengs på toppen og gjør det gyllent med en blåselampe. Pynt med marengspinne.