Selv om det unge og lovende vinparet Chris og Andrea Mullineux har solgt deler av sitt familiefirma til den indiske forretningsmannen og investoren Analjit Singh, fortsetter de å lage noen av landets beste viner.
I 2013 kjøpte Singh seg opp i firmaet, noe som førte til endring av navnet som nå er Mullineux & Leeu Family Wines. Leeu er afrikaans for Singh. Og navnet på Analjit Singh selskap Leeu International Investments. I tillegg til navnet har ny kapital resultert i en rekke nye viner som kommer fra forskjellige jordsmonnene i Swartland, granitt, skifer og malm samt kvarts. Disse er enda ikke kommet til det norske markedet.
I tillegg til Mullineux eier også Singh gårdene Dassenberg, Von Ortloff og Dieu Donné i vinregionen Franschhoek. Singh (61) er nummer 87 på Forbes liste over Indias rikeste og er mest kjent som mannen bak forsikringsselskapet Max India Group og medeier i Vodafone India.
Den sørafrikanske drømmen. Allerede et år etter at de lanserte sin første årgang i 2008, gjorde Andrea og Chris Mullineux seg bemerket utenfor landegrensene med sine kompromissløse viner.
Paret møttes i Champagne under en vinfestival, og fant straks tonen. Etter en stund som arbeidskolleger hos den økologiske vinprodusenten Reyneke ved Stellenbosch øst for Cape Town, var de klare for å starte sitt eget. Den første tiden ble vinene laget hos Reyneke, mens Andrea og Chris var på leting etter et eget lokale. Og i landsbyen Riebeek fant de akkurat det de var på utkikk etter, og dét midt i den lille byens hovedgate.
– Etter å ha reist rundt i Sør-Afrika, både på egenhånd og sammen, ble det ganske klart for oss at Swartland hadde det største kvalitative potensialet. Jordsmonnet her er variabelt og inneholder mye granitt og skifer, samtidig som druene som vokser her er tilpasset varmt klima.
Inspirasjonskilden. Og Swartland er varmt. Så varmt at området som ligger i det sørafrikanske innland i vest ble regnet som uegnet for produksjon av kvalitetsvin. Det var før en mann ved navn Eben Sadie dukket opp. Han viste verden viner som ingen før hadde trodd var mulig å produsere i Swartland.
– Eben har vært til stor inspirasjon for meg. Vi ble kjent da jeg fortsatt gikk ved Universitetet i Stellenbosch. Han åpnet en verden for meg som jeg ikke engang visste fantes da, har Chris Mullineux tidligere uttalt til Smak.no.
– Vår rødvin kommer fra ni forskjellige vinmarker i området. Noe kjøper vi av lokale bønder, annet dyrker vi selv. Dessuten vanner vi ikke noen av vinmarkene våre, selv om det er vanlig prosedyre her.
– Vanner du, gjør du deg selv en bjørnetjeneste, for plantene vokser raskere, noe som tvinger deg til å beskjære dem, i tillegg til at de blir mer sensitive ovenfor sykdommer og utbyttet ditt blir større. Alt i alt gir vanning deg høyere kostnader og mer arbeid, samtidig som det ikke betaler seg kvalitetsmessig.
På kjente stier. Med felles ideer og vinfilosofi bestemte paret seg for at de skulle begynne i det små, med bare tre viner på programmet. Syrah-druen var et naturlig valg, flere vinmarker i Swartland med alder opp mot 40 år er plantet med syrah. Det samme var chenin blanc, som de valgte å blande sammen med andre druer som man finner i Rhône-dalen i Frankrike.
Andrea, som også har arbeidet i Châteauneuf-du-Pape i Sør-Rhône, hadde lang erfaring med druene og var vant til å jobbe med dem.
Når man studerer, lærer man hvordan man kan lage vin uten å tenke selv, vinproduksjon uten risiko. Å tenke selv er tabu. Det er derfor all vin i dag smaker likt, altfor få tenker selv, har Andrea Mullineux uttalt tidligere.
Hun tok sin grad i vitikultur og ønologi – vindyrking og vinproduksjon –ved Davis-universitetet i hjemstaten California.
– Både jeg og Chris hadde samme pensum, enda han studerte i Sør-Afrika og jeg i USA. Det er to forskjellige kontinenter, og to vidt forskjellige vinland.
Andrea og Chris Mullineux har virkelig vist hvilke vinresultater man kan få om man tenker selv. i 2014 ble paret kåret til årets vinprodusent i hjemlendet av den sørafrikanske resperkterte vinguiden Platters.
Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.