– Dette er min egen vri på min mors klassiske, marokkanske agurksalat. Den serveres ofte til stekt eller grillet fisk. Og hvis et måltid ellers består av litt tyngre retter, som for eksempel humus, gir denne friske og enkle salaten god balanse og nøytraliserer andre smaker.
– Stort enklere enn dette blir det ikke, men det er også det som er min misjon – jeg vil få folk inn på kjøkkenet, ikke skremme dem vekk med sauser som skal kokes inn i timevis!, sier Aicha Bouhlou. Hun er dessuten opptatt av at det ikke alltid trenger å være så avanserte dressinger på en salat.
– Bare det er litt syre og litt sødme til stede. Jeg synes råvarene i selve salaten skal sørge for smaksopplevelsen. Kombinasjonen av den friske agurken og aromaene fra oregano byr på en liten overraskelse som jeg liker veldig godt. Og så elsker jeg oliven! Det er tydelig at jeg er marokkaner, vi er helt gale etter oliven. Hos oss kan et lite måltid bestå av en bit godt brød, en skål god olivenolje med litt krydder i og deilig oliven til.
Oliven som saltkilde
Agurk tåler mye salt, så jeg har eksperimentert litt med denne grunnoppskriften, som er et fast innslag på familiens spisebord. Siden jeg er så glad i oliven, var det en naturlig ting å prøve for å tilføre ekstra salt, forteller Bouhlou.
– Jeg synes blandingen av agurk og oregano er veldig god, litt overraskende, og gjør denne superenkle salaten til noe litt mer spennende.
Her er Aicha Bouhlous oppskrift på marokkansk agurksalat:(Vilkår)
Marokkansk agurksalat med sorte oliven og oregano
- 2 stkagurker
- 1 tssukker
- 1 stksitron, saft
- salt
- 1 sshakket frisk oregano
- 1 neve hakket sort oliven
- Litt hvit pepper
Slik gjør du
- Skrell agurken og del den i to på langs. Skrap ut kjernene.
- Rasp agurken grovt på rivjern. Ha gjerne et tørkepapir eller kjøkkenhåndkle under. Press ut mest mulig væske av agurken i kjøkkenhåndkleet.
- Bland alle ingrediensene bortsett fra olivenen. Plasser det kjølig i 20 minutter, så smakene setter seg.
- Bland inn oliven rett før servering.