Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Christopher W. Davidsen (32) vant «Årets kokk 2015»

Tekst
Christopher W. Davidsen vant «Årets Kokk 2015». Foto: Sigurd Fandango

Christopher W. Davidsen vant «Årets Kokk 2015». Foto: Sigurd Fandango

Nå skal han forsvare Norges ære i verdensmesterskapet for kokker, Bocuse d'Or i 2017.

Mathallen i Oslo var tettpakket da seks av landets dyktigste kokker kjempet om tittelen «Årets kokk 2015» - og muligheten til å bli Norges representant i kokke-VM, Bocuse d'Or i 2017.

Seks nypolerte konkurranse-kjøkken, høye hatter og tribuner fulle av heiaropende kokkefans  forvandlet i dag hovedstadens matsenter til en blanding av millimeterpresis kjøkkenforestilling og det som kunne virke som en tittelkamp i boksing.

- Hvem vinner i dag? spurte konferansier Arne Hjeltnes vinner av Bocuse d'Or 2009, Geir Skeie, før konkurransen satte i gang.

- Den som lager best mat, var det korte svaret.

Les også:Norge og Ørjan vant kokke-VM

Det 12 mann sterke dommerpanelet bestod for uten Geir Skeie av andre tidligere Bocuse d'Or-vinnere, som Bent Stiansen, Rasmus Kofoed, Ørjan Johannessen - og mannen som alltid er tilstede når landets fremste kjøkken-talenter konkurrerer i å balansere uovertruffen smak med vakker estetikk - Eyvind Hellstrøm.

På klassisk Bocuse d'Or-vis

Hver av de seks mannlige deltakerne skulle presentere én fiskerett (laks, kamskjell og kråkebolle) på tallerken, og én kjøttrett (norsk and) på klassisk Bocuse d'Or-vis: Hovedråvare og garnityrer på blankpolerte sølvfat båret sakte forbi et mobil-fotograferende dommer-panel, før maten hastig ble lagt opp på 14 tallerkener. Alt akkompagnert av deltakernes musikk-favoritter som spriket fra «Ti tusen tommeltotta» til Rolling Stones og Dovregubbens hall.

Dagens æresdommer, danske Rasmus Kofoed, er den eneste som har vunnet både gull, sølv og bronse i Bocuse d'Or.

- Hva synes du om nivået?

- For å si det sånn så spiste jeg opp alle fiskerettene. De hadde generelt et høyere nivå enn anderettene. Alle hadde noen gode elementer, men det var ingen som slo meg i bakken, slik Ørjan Johannessen gjorde det med sitt kjøttfat for fire år siden, sier den danske mestertkokken fra Geranium i København.

15

Etter at dommerne hadde trukket seg tilbake for å diskutere deltakernes håndtering av de fastsatte råvarene, var det klart at det var Christopher W. Davidsen som til daglig jobber som kjøkkensjef på Søstrene Karlsen, Calas & Kanasta og Almas i Trondheim, og hans Commis (medhjelper) Håvard Christian Werkland, som hadde stått for dagens sterkeste prestasjon.

Christopher W. Davidsens vinnermeny:

 

Norsk Sjømat

Steikt laks med sukketare fra Stokkøya og sprø elementer.
Kamskjell "komle" med brunet smør og estragon
Kråkeboller i Selleri-skinn med østersblad og sitron
-
"Temperert og syltet salat med grønnsaker"
Kald norsk agurksalat med syltede løk og kaviar
Myk potetkrem med syrlige neper
-
Luftig pepperot mousseline & stekt kamksjell vinaigrette

 

Helstekt and fra Holte gård

Andebryst stekt på skroget med eplesirup fra Hardanger
"Cocotte" med myk sylte på andelår og røkte hjerter
-
Steinsopp "pute" med luftig steinsopp saus
Rødbete & jordskokker fra Jæren
Eple "beignet" med selleri og puffet bygg fra Lom
-
Andesjy på hals og krås

 

Store oppgaver fremover

I tillegg til å få oppgaven med å forsvare Ørjan Johannessen gullmedalje fra årets Bocuse d'Or, skal Davidsen stille som Norges representant i Bocuse d'Or Europe i Budapest.

Det er kun Frankrike som slår Norges samling av fem Bocuse d'Or-gullmedaljer.

 

Sølvmedaljen gikk til Christian André Pettersen (26) fra Spiseriet i Stavanger

Bronsemedaljen gikk til Øyvind Bøe Dalelv (26) fra Statholdergaarden i Oslo

I tillegg til deltok disse i Årets kokk 2015:

Jan-Erik Hauge (25) fra Tango Bar & Kjøkken i Stavanger

Adam Schive Bjerck (26) fra Adams Matkasse

Adrian Løvold (28) fra Storfosna Gods i Trondheim

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.