- Nå for tiden har jeg inntrykk av at gjestene på mine barer vil ha hva som helst så lenge det er ingefær i det, sier bartender Jesper Høst.
Bak disken i barer som No. 19 og Himkok i Oslo mikser han ingefærdrinker i et tempo som aldri før, enten det er nye vrier på klassikere som «Dark and Stormy» eller «helsedrikker» iblandet ingefær, gulrot og ginseng.
Stor økning
Allerede for et knapt år siden kunne det amerikanske matforsknings- og konsulentfirmaet Technomic melde om en eksplosiv økning i interessen for ingefærbaserte drikker.
Fra tredje kvartal i 2013 til tredje kvartal i 2014 steg antallet ingefærølbaserte drinker med 75 prosent. Det samme gjorde antallet serveringssteder som hadde ingefærøldrikker på menyen.
Salget av den klassiske ingefærdrinken Moscow Mule økte med 45 prosent i samme periode.
- Det er en spennende smak, den har både mye krydder og en iboende friskhet som mange liker. Og så er det en smak du ser veldig mye brukt i mat nå for tiden. Det er kanskje et slags gjenkjennelsesmoment der, sier Høst.
Han tror oppsvinget i små kvalitetsprodusenter av mineralvann verden over har bidratt til å øke ingefærtørsten. Både Vinmonopolet og gode dagligvarebutikker selger nå et godt utvalg ingefærøl både med og uten alkohol, fra globale giganter som Schweppes og til små nisjefabrikker i Storbritannia og Danmark.
Les Smaks test av 19 typer ingefærøl her
Naturmedisin
Den aromatiske ingefærroten har vært brukt i uminnelige tider som medisinplante og smakstilsetting. Ingefær smaker skarpt og krydret, og er varmende og lindrende på samme tid. Den skal kunne dempe de fleste mageplager, berolige irriterte luftveier og betent vev og brukes mye i folkemedisin mot både kvalme og forkjølelse.
Beer vs Ale
For 200 år siden begynte britene å brygge øl på ingefær. Britene skiller mellom Ginger Beer og Ginger Ale. Mens Ginger Ale er en drikk tilsatt ingefær, er Ginger Beer et brygg på ingefær, enten det er alkoholholdig eller ikke.
Sterk personlighet
Bartender Waldemar Jahnsen på gastrobarene Bon Lio og Otro Lio ser en økt interesse for ingefær og ingefærøl, kanskje særlig innenfor alkoholfrie drinker, som han også ser økt interesse for.
Mens Jesper Høst trekker frem Fever Tree som sin ingefærølfavoritt, slår Jahnsen et slag for Fentimans.
- Den har alt det jeg vil ha i en ingefærøl, kullsyre, bitterheten, ingen form for brusfølelse.
Fersk juice
Både Høst og Jahnsen bruker ofte fersk ingefær og ingefærsirup i juicer, og folk etterspør gjerne ingefærdrinker.
- Du får et sting i drinken uten at det er alkohol, ingefæren blir rett og slett et alternativ til alkohol. I drinker er man ute etter en identitet. Ingefæren blir som en type alkohol, folk sier: «Jeg trodde ikke alkoholfrie drinker kunne smake sånn».
De mest klassiske ingefærdrinkene er Horse's Neck (ingefærøl, brandy og bitters), Moscow Mule (vodka, ingefærøl og lime, helst servert i kobberkrus) og Dark and Stormy (rom, ingefærøl og lime).
Men det er fritt frem for å komponere nye drinker. Jahsen selv skapte nettopp en vri på sistnevnte med Dark and Horny - en kombinasjon av rom og lime smakssatt med ingefærsirup og multer.
- Det som er fint med den drinken er at den er veldig høstlig, og multene er rett rundt svingen. Det eneste viktige er å dobbeltsile godt på sirupene så det ikke blir grumsete, sier Jahnsen.
Dark and Horny
5 cl blank rom
2,5 cl lime
2 cl multesirup
1,5 cl ingefærsirup.
Ingefærsirup lager du ved å skrelle og grovhakke fersk ingefær, kjøre den i foodprocessor og ha den i gryte med like mye sukker som ingefær. Varm sirupen nesten opp til kokepunktet så alt sukkeret løser seg, og sil nøye gjennom finmasket sil.
Multesirupen lager du på samme måte, men bærene er så myke at de kan gå rett i gryta med sukkeret.
Lag ditt eget ingefærøl
Det er ingen sak å lage sitt eget ingefærøl, eller ginger ale, ifølge Jesper Høst. Han skisserer følgende oppskrift:
Saften av ca 300 gram skrellet og knust ingefær blandes med sukker og vann til du synes det smaker godt.
Deretter karbonerer du det med en sifong, eller gjør som Jesper Høst og tar sjansen på å kjøre det gjennom en sodastream.
Det siste er noe produsenten fraråder å gjøre da maskinen er laget for å kjøre rent vann gjennom systemet. Jesper Høst mener derimot dette går helt fint så lenge væsken er tynn nok og så kald at den nærmer seg frysepunktet.
Les mer om mat og vin på smak.no
Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.