No 1 Moderne vintempel
Monvinic
Carrer de la Diputació, 249
Telefon +34 932 72 61 8
Monvinic har en topp vinliste og et strålende sesongkjøkken.
En horde gråkledde vinkelnere svirrer omkring inne i det smale lokalet til vinbaren Monvinic i shoppingkvartalene ovenfor Calle Diputacio. I delen som fungerer som restaurant, lengst inn i lokalet og med utsikt til den lille storbyoasen av en minibakgård utenfor, ryddes bordene til siden.
– Et forlag har leid lokalet for lansering av en vinbok, forteller sommelier Isabelle Brunet og skjenker en bitende syrlig fersk rødvin fra Tenerife.
Brunet arbeidet som sommelier på legendariske El Bulli nord for Barcelona, før hun begynte som innkjøper for styrtrike Sergi Ferrer-Salat, og fikk oppgaven med å etablere et moderne vintempel og et oppdagelsessenter med det beste av vin fra hele verden – av samme mann.
– Vi startet prosjektet i 2004 og åpnet i 2008. På denne tiden fantes det egentlig ingen vinbarer i Barcelona, i hvert fall ingen gode, forteller Brunet.
På Monvinic inneholder vinkartet mer enn bare en liste over vinen. Et 50-talls flasker er tilgjengelig på glass, utvalget skifter fra dag til dag – fra kanadisk icewine til hvite burgundere og videre til viner laget av dagens mest toneangivende spanske vinbønder, også de som er i sterk opposisjon til landets tradisjonelle vinelite.
– Når produsenter kommer for å holde smakinger, er jeg opptatt av at de ikke kun skal snakke om sine egne viner. Hvis Alain Graillot fra Rhône-dalen kommer, må han snakke om området. Kun to av vinene skal være hans egne, sier Isabelle Brunet bestemt.
En av vinkelnerne kommer tassende ut i den grønne bakgårdslungen med en vin fra Priorat-produsententen Nin-Ortiz, laget av 100 prosent garnacha-druer gjæret i amforakrukker.
– Jordsmonnet er svart skifer, og her er det bare vinplanter og oliventrær som kan gro, sier han om vinen som skal skylle ned en delikat rett med en usedvanlig mild og kjøttfull sopp.
– Vinlisten på Monvinic skal ikke inneholde alt, men den har til enhver tid et godt spenn av vin fra hele verden, sier Brunet.
– Er det en del av vinlisten du er spesielt stolt over?
– Det må være det gode utvalget vi har av gammel madeira og sherry.
Monvinic importerer selv sine viner og driver nettbutikken Monvinicstore.com
– Vi må hente vinen selv, Spania er ikke et vinland. Selv om det er et land som produserer mye vin, er det lite vin utenfra, forteller Brunet.
No 2 Må ha det, baren må ha det
Bar Brutal
Carrer de la Princesa, 14
Telefon +34 932 95 47 97
Vinbar og restaurant hvor unge vindrikkere nyter naturvin og økologisk mat.
Foran to lysende skilt med knallrøde bokstaver på hver sin side av en tung inngangsdør, står en ung mann med bred benstilling og skjærer grimaser. Innenfor sitter eier Stefano Colombo ikledd topplue og delvis oppkneppet dongeriskjorte.
– Vi har nettopp fått inn et parti med lokale pét-nat viner – dette er noe helt annet enn cava, sier han med dårlig fordekt stolthet.
Colombo nikker mot en rekke flasker med naturlig musserende viner som står bak baren – alle med kun to store bokstaver på frontetiketten. Sammen med vinhandler Joan Valencia og sin tvillingbror Max, driver italienske Stefano Colombo det som ifjor var verdens mest omtalte møtested for vin uten kamuflasje, den som Colombo kaller «natural wine». Andre foretrekker betegnelsene fri vin eller naken vin.
Det skal være vin uten kjemiske tilsetninger i vinmark og i kjeller. Vin som som smaker av druen den er laget av.
Men den kan også smake av noe helt annet.
– Puta madre! Dette lukter eselrumpe. Jeg heller den over på karaffel, så får vi begynne med noe mindre radikalt enn så lenge, sier Borja Durá.
Vinkelneren er i ferd med å finne vin til en skallet engelskmann med et entourage bestående av det som virker å være en pensjonert glamourmodell og en ung dresskledd, og altfor full amerikaner med et halvt kilo hårvoks på hodet.
– Det er nå en ny generasjon av vindrikkere som er mye mer interessert i flaskenes innhold og hva som er i maten de spiser, det har skjedd mye siden vi åpnet i 2013, sier Colombo med albuene på bardisken og et glass av den tørre og ultrasyrlige boblevinen i neven.
– Da vi åpnet Bar Brutal, hadde vi brukt opp alle pengene – men det kom ingen kunder. Vi tenkte bare: «Faen heller. Vi har ingen penger, men masse vin.» Vi begynte å drikke. Vi ble en attraksjon. Folk kom inn for å se på de to tullingene som satt og drakk rare viner. Etter hvert kom det flere og flere. Hvis de ikke likte vinen, slapp de å betale. En av dem som kom innom, var en journalist fra New York Times. Etter dette har det bare eksplodert, sier Colombo.
– Nå selger vi så mange flasker at vi er med på å skape et reelt hjemmemarked for unge katalanske naturvinsvinprodusenter som tidligere stort sett har solgt vinene sine i Frankrike , og kanskje i England.
– Problemet er at vi aldri har noe penger til overs, vi bruker alt på vin. Joan har nettopp vært i Frankrike og kom tilbake med en lastebil full av vin! Ting vi bare måtte ha, sa han, forteller Colombo.
No 3 Frik eller kos?
L’Anima del Vi
Carrer dels Vigatans, 8
Telefon +34 933 68 36 12
Upolert naturvinperle med en noe mutt guide bak bardisken.
Franskmannen Benoît Valée på L’Anime del Vi virker nesten brydd når nyfikne smetter inn døren og slår seg ned ved bordene.
– Hva vil dere ha?
– Hvitvin, takk, gjerne fra Jura i Frankrike.
– Ok, hvor freaky vil dere ha den?
Her er det vinidealister fra Frankrike og Spania som dominerer, viner fra heller ukjente produsenter. Ved siden av bardisken er dagens utvalg av tapasretter skrevet med kritt. L’Anima del Vi er for dem som er ønsker å oppdage ærlige viner uten moderne staffasje. Valée drev tidligere vinbutikk med samme navn, hvor han kun solgte naturvin.
– Dette er en produsent som lager en semioksidativ stil av savagnin. Spenstig og konsentrert med ren og god frukt, sier Valée rolig og vender raskt tilbake bak baren.
Unge katalanare presser seg inn og Valée sjonglerer usvovlet vin inn og ut av skap og opp av kjølehyllene under bardisken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.