Yunus Yildiz oppsummerer 1980-, 1990- og starten på 2000-tallet som følger: søtt, syrlig og fruktig. Ekkoene av det høres fortsatt.
– Mojito er fortsatt drinken folk bestiller oftest, tro det eller ei.
Fakta: Himkok
Cocktailbar, destilleri og produksjonslokale i Oslo
Baren er godt over halvveis selvforsynt med sprit.
Blant deres mest kjente produkter er de sesongbaserte akevittene.
Fikk plass på den prestisjetunge listen World’s 50 Best Bars i 2016.
– De seneste ti årene har likevel de italienske, bitre smakene tatt over i større og større grad. Amaroene har tatt helt av!
Amaro betyr simpelthen «bitter» på italiensk, og et samlebegrep for bittersøt urtespiritus med et alkoholinnhold på opptil 40 prosent. Et annet godt ord for det, er bitterdram. Fernet-Branca, Cynar og Gammel Dansk er blant de mest kjente.
«Mad Men»-katapult
Aperolen og Campariens seiersmarsj inn i den norske og internasjonale barscenen kan regnes for en andre bølge etter 1990-tallet, men har kanskje fått en hakket mer sofistikert undertone denne gangen.
All Aperol Spritz til side, bemerker Yildiz at Negronien er en av drinkene de mer erfarne cocktaildrikkerne spør om.
Angosturabitter gjorde et solid inntog i cocktailbaren da tv-serien «Mad Men» katapulterte Old Fashioned inn i seernes sinn.
– Folk spør i langt større grad etter ting med en bitter profil. Vi liker jo å lage våre egne ting – så vi har begitt oss ut på å lage teksturer og bittere.
Akevitt uten mormor
– Malurt er en ingrediens som tradisjonelt sett har vært mye brukt i produksjon av vermut og absint. Vi har laget blant annet en ren malurtbitter og en løvetannbitter, som er egnet som en komponent i cocktails og ikke som en ren aperitiff eller drikkebitter.
Han forklarer at det bitre lenge har hatt en naturlig plass i den nordiske og nordeuropeiske mat- og drikkekultur, spesielt på alkoholfronten. Akevitten har spesielt de seneste ti årene blitt et yndet objekt blant bartendere internasjonalt, og det har vært utgangspunktet for at Himkok hver sesong produserer en egen akevittvariant som varierer fra gang til gang. De prøver bevisst å styre unna juleakevitten, et belastet emne.
– Høstakevitten vi lagde i fjor hadde også mezcal i seg, sammen med andre ingredienser fra Mexico. Så vi forsøker å gjøre morsomme, spennende ting og tenke utenfor boksen. Vi har langt flere unge mennesker som bestiller akevitt i baren nå, og det kan jo tyde på at man begynner å gå vekk fra akevitt som noe man tar en av shot av på julaften sammen med bestemor, sier Yildiz og ler inderlig.
Americano
- 30 mlCocchi Torino
- 30 mlCampari
- Soda
- Appelsin
Americano er på en eller annen måte en lettere variant av Negroni. Det er klassikeren. Man erstatter spriten med soda, som man kan justere selv hvor mye man bruker av. Dermed får man også en mer sommerlig, lett drink med lavere alkoholprosent og stor drikkbarhet. Det er en veldig bitter drink med lite sødme.
Serveres i høyt glass.
Slik gjør du
- Bygg drinken i glasset, topp med soda og rør lett om. Server med et tynt stykke appelsinskall.
Hanky Panky
- 40 mlgin
- 40 mlMartini Rosso
- 7.5 mlappelsinjuice
- 5 ml(1 barskje) Fernet Branca
Det er stort sett yngre mennesker som bestiller de friskere drinkene. Voksne liker bedre bitre ting, og det er stort sett de som vil drikke Hanky Panky i baren.
Det er en kjent klassisk cocktail oppfunnet på Savoy i London på 1920-tallet. Det er ikke nødvendigvis en cocktail mange bestiller, men de fleste bartendere vil kjenne godt til den. På mange måter er den Negroni-aktig, men med litt Fernet endrer den karakter og blir mer urtete.
Serveres i martiniglass.
Slik gjør du
- Hell over is, og rør sammen med barskje. Server med et tynt stykke appelsinskall.
Trinidad Sour
- 30 mlBulleit Rye
- 20 mlAngostura Aromatic bitters
- 30 mlsitronjuice
- 30 mlOregat
Angostura har sin opprinnelse fra Trinidad Tobago, og det er også der navnet kommer fra. Her er det mye konsentrert bitterhet, og det er en relativt intens drink.
Bitre smaker er litt mer høst- og vinterorienterte. Trinidad Sour er perfekt til å vise en balanse mellom noe som er kjempebittert og samtidig ganske friskt.
Servert i Nick & Nora-glass.
Slik gjør du
- Rist drinken på is i en cocktailshaker og sil over i glasset. Server med en dehydrert limeskive.