- Reinsdyrskav var en av mine soleklare favoritter i barndommen, forteller Björn Svensson. De tynnskårne flakene av mildt viltkjøtt i en rik og kremet saus kan vekke barndomsminner for enhver. For Björn Svensson handler det om balansen.
Lyst på vegetarisk høstmat?Sjekk ut Björn Svenssons grønnsaksgryte her.
- Dette rene viltpreget sammen med einebær og timian i kombinasjon med det søte fra brunost og det bittersyrlige fra tyttebær. Kan det bli bedre enn dette? Dette er en smakshelhet uten like, sier den tidligere kjøkkensjefen på restaurantene Fauna og Oscarsgate.
- Jeg er veldig glad i butterdeig forteller Svensson og kjevler ut noen små halvfrosne deigplater. Du får kjøpt dem nærmest overalt. Svensson pensler med egg, drysser over litt salt og legger platene i ovnen samtidig som han rører i gryta.
- Det blir vel en slags pai, bare mye enklere. Den luftige og sprø bunnen toppes med den smaksrike finnbiffen. Han legger over nyrørte tyttebær og noen skiver av brunost.
- Bedre enn dette blir det ikke, sier Svensson.
Tips: Hvis du ikke får tak i reinsdyrskav, kan du lage denne retten med tynnskårne biter av oksekjøtt. Det blir nesten like godt.
Finnbiff på butterdeigbunn
- 0.5 kgReinskav
- 1 stkKepaløk
- 2 stkGulrøtter
- 1 dlOkse- eller kyllingkraft
- 2 dlKremfløte
- 1 dlHelmelk
- 4 stkEnebær
- Én skvett rødvin
- Fersk timian
- Rårørte tyttebær
- Brunost
- 4 stkSmå butterdeigsplater
Hakk løk, gulrøtter, enebær, og timian. Fres sammen med kjøttet. Hvis det ikke er ferdigskåret, skjær som flak, litt tykkere enn carpaccio. Ha i en skvett rødvin og buljong. Tilsett melk og fløte, litt revet brunost. La småkoke til det får en grytekonsistens. Smak til med salt og pepper.
Ta frem fire små butterdeigplater. Kjevle dem litt og pensle med én eggeplomme. Ha på litt salt. Stek på 180 grader til de blir gyllenbrune (ca 15 min).
Legg de ferdigstekte butterdeigsplatene på tallerkener og ha gryten over. Topp med tyttebær, brunost og litt fersk timian.
Les alle Smaks vinsaker her: Vinguiden
Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.