Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Nikolaj er Skandinavias beste unge kokk

Tekst
Nikolaj Schmidt Skadborg fra Danmark ble kåret til Skandinavias beste unge kokk i Oslo i kveld. Her omgitt av dommerene Charles Tjessem fra venstre, Pekka Terävä fra Finland og Jonas Lundgren fra Sverige. Foto: jens Bredberg.

Nikolaj Schmidt Skadborg fra Danmark ble kåret til Skandinavias beste unge kokk i Oslo i kveld. Her omgitt av dommerene Charles Tjessem fra venstre, Pekka Terävä fra Finland og Jonas Lundgren fra Sverige. Foto: jens Bredberg.

Etter en seks timers lang konkurranse ble det i kveld klart at Nikolaj Schmidt Skadborg fra Danmark ble Skandinavias beste unge kokk.

- Det har vært en fantastisk dag, og det var veldig uventet, sier den lykkelige vinneren, som til daglig jobber på restaurant Sletten beliggende fire mil nord for København.

Men Nikolaj Schmidt Skadborg innrømmer at han trente mer til konkurransen i fjor.

- Da kom jeg på andreplass blant de skandinaviske landene. I år har jeg ikke trent like mye, kanskje det var det som var grunnen til at jeg lykkes. Nå blir det enda mer trening frem mot Milano i oktober.

Da skal Schmidt Skadborg konkurrere mot 19 andre unge kokker fra hele verden om tittelen S. Pellegrino Young Chef 2016.

Vinnerretten: Nikolaj Schmidt Skadborg fra Restaurant Sletten i Danmark konkurrerte med retten

Vinnerretten: Nikolaj Schmidt Skadborg fra Restaurant Sletten i Danmark konkurrerte med retten "Belly of pork in mead bbq, aged pork heart, dried herbs and flowers". Foto: Jens Bredberg.

Les om vinen som slår knockout på chablis

Norsk i toppen

Anders Rytter fra Restaurant Höst i København og Petter Sævareid fra Bekkjarvik Gjestgiveri på Austevoll kom blant de tre beste.

Petter Sævareid fra Bekkjarvik Gjestgiveri konkurrerte med retten

Petter Sævareid fra Bekkjarvik Gjestgiveri konkurrerte med retten "crispy hallibut with norwegian scallops and fennel". Foto: Jens Bredberg.

- Det var et bra nivå i dag, og det var tre kokker som utmerket seg, sier dommer og tidligere Bocuse d'Or vinner Charles Tjessem.

De fem kriteriene dommerene skulle dømme etter var ingridienser, budskap, teknikk, utseende og genialitet.

- Disse tre rettene ville vi ha spist igjen, på en restaurant. Vi dommere var alle enige, la dommer og Bocuse d'Or sølvvinner og tidligere kjøkkensjef på Bagatelle; Jonas Lundgren til.

Unge håpefulle

Tusenvis av unge kokker under 30 år fra mer enn 90 land verden rundt har sendt inn søknader sammen med sine signaturretter for å delta i verdens største kokkekonkurranse for unge og lovende kokker. Og et globalt talentsøk for å finne den beste unge kokken i verden.
Etter at registreringen som ble avsluttet den 7. April i år, har 10 semifinalister fra hver av de 20 regionene over hele verden blitt valgt ut blant tusenvis av søknader innsendt til nettstedet FineDiningLovers.com.

Anders Rytter fra Danmark og Restaurant Höst konkurrerte med retten

Anders Rytter fra Danmark og Restaurant Höst konkurrerte med retten " Calf and its mother' milk" . Foto: Jens Bredberg.

Blant de ti skandinaviske semifinalistene som konkurrerte på Kulinarisk Akademi i Oslo i dag var det hele fem norske kokker. I tillegg til tre fra Danmark, og en representant fra henholdsvis Sverige og Finland. Alle stilte med sin signaturrett som de hadde seks timer på seg å lage fra grunnen, før de med ti minutters mellomrom skulle servere til dommerpanelet.

Norsk sølv i Bocuse d'Or

Dommere i den nordiske finalen var Pekka Terävä, President i Bocuse d`Or Finland, tidligere Bocuse d'Or vinner Charles Tjessem fra Norge, Christian F. Puglisi fra restaurant Relæ i København og tidligere sølvvinner i Bocuse d'Or; Jonas Lundgren fra Sverige.

Dommere i den nordiske finalen var fra venstre Pekka Terävä, President i Bocuse d`Or Finland, tidligere Bocuse d´Or vinnerCharles Tjessem fra Norge, Christian F. Puglisi fra Relæ i Danmark og tidligere sølvvinner i Bocuse d´Or Jonas Lundgren fra Sverige. Foto: Jens Bredberg.

Dommere i den nordiske finalen var fra venstre Pekka Terävä, President i Bocuse d`Or Finland, tidligere Bocuse d´Or vinnerCharles Tjessem fra Norge, Christian F. Puglisi fra Relæ i Danmark og tidligere sølvvinner i Bocuse d´Or Jonas Lundgren fra Sverige. Foto: Jens Bredberg.

Kreativ mat

Matthias Bernwieser fra Stock med retten "The norwegian tadiditon of lamb and mutton fenalår", Alexander Aurstad Olsen fra Hanami med retten "Haf jord", Patrick Rene Paulsen fra Skur 33 med retten "Dry aged lamb in a spring garden", Petter Sævareid fra Bekkjarvik Gjestgiveri med retten "crispy hallibut with norwegian scallops and fennel", Szymon Sierant fra Grefsenkollen med retten "Lemon mackerel".
Fra Danmark konkurrerte Tor Aik Chua fra Noma med rtten "Coal grilled langoustine, semi-dried tomato & burnt cucumber tartare shellfish tuile, served with garlic & watercress purée", Anders Rytter fra Restaurant Höst med retten " Calf and its mother' milk" og Nikolaj Schmidt Skadborg fra Restaurant Sletten med retten "Belly of pork in mead bbq, aged pork heart, dried herbs and flowers".

retten "Scallops with kale, blood orange and sesame".

    Og fra Finland Mikael Mihailov og fra Scandic Hotels Järvenpää med retten "reindeer in nature".

    Irske Chef Mark Moriarty, ble fjorårets vinner av konkurransen, som da ble arrangert for første gang. Da kom Christian Andre Pettersen fra Bodø på tredjeplass. I dag er Pettersen å finne bak grytene på Tjessems restaurant Mono i Sandnes.

    Den internasjonale finalen vil foregå i Milano 13-15. Oktober. Da med David Higgs, Carlo Cracco, Gaggan Anand, Elena Arzak, Mauro Colagreco, Wylie Dufresne og Roberta Sudbrack i juryen.

    Rinaldis kjølige referanseviner

    Les mer om mat og vin på Smak.no

    Meld deg på nyhetsbrev for Smak.no her

    (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.