Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

– Da jeg fortalte min far at jeg ville eksportere cognac, ristet han på hodet

Tekst

Vil du få varsel hver gang Trine Wiik-Lehmann publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Etter 350 år syntes Jean-Louis Brillet at det var på tide å prøve noe nytt.

– Da Guy Brillet startet med destillering på 1600-tallet, ble cognacen han laget solgt på fat og til andre cognachus, der den ble en del av en større blanding. Det var først på 1800-tallet at vi begynte å produsere cognac under eget navn, forteller Jean-Louis Brillet som er tiende generasjon i rekken hos den cognacproduserende familien Brillet.

Men da han selv overtok familiebedriften på 80-tallet, skjønte han at som en liten aktør måtte noe gjøres for å skille seg ut.

– Vi eksporterte ikke engang vår cognac utenfor Frankrike. Min far mente vel at en liten produsent som oss ikke hadde volumene til å eksportere cognac ut til resten av verden, så da jeg foreslo det, risten han bare på hodet.

Nye tider

-Det handler om å ha respekt for terroir det, sier Jean-Louis Brillet.

– I Cognac er det vanlig å blande druer fra de ulike områdene i regionen, det ønsket jeg å gjøre noe med. For å vise at det virkelig er store forskjeller her også. For selv om druene blir destillerte, er det forskjell på smaken fra et destillat som kommer fra druer dyrket i Petite eller Grand Champagne.

– Cognacene fra Petite Champagne er svært tilgjengelige på nese, men har gjerne en noe kortere smak. Grand Champagne derimot tjener ofte på litt tid i glasset og viser en mer markant konsentrasjon og lengde på smak, forteller Brillet.

I tillegg til å kun lage single cru cognac, ønsker Brillet at cognacen skal være så naturlig som mulig. Derfor tilsetter de ikke fargestoffer eller noe annet for å påvirke farge eller smak.

– Det er råvaren og fatbruken som sammen med tid og tålmodighet gir det beste resultatet, føyer han til.

*(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.