Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Tørt brød i skapet? Slik lager du krutonger

Tekst

Vil du få varsel hver gang Sarah Hambro publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Video

Til slutt blir selv det fineste surdeigsbrød for tørt til å nytes naturell. Med frø og krydder blir tørt brød til velsmakende snacks.

Det daglige brød har en viktig plass i norske hjem. Men enten det er loff, birkebeinergrovt eller surdeigsbrød, havner skalker og tørre skiver litt for ofte i søppelkassen når brødet ikke lenger er dagsferskt. Nordmenn kaster brød for tre millioner kroner daglig, ifølge Matvett.no, og selv om det kanskje ikke smerter særlig å hive en kvart billig kneip som har fått konsistens som stivnet sagmugg, føles det virkelig som helligbrøde å smyge store biter dyrt håndverksbrød i matsøppelet bare fordi du spiste yoghurt til frokost i et par dager.

Med enkle midler kan begge deler brukes langt bedre enn til fjernvarme og kompost.

Snacksy krutonger

«Lag krutonger,» sier selv Klima- og miljøverndepartementet om tørt brød. Men hvor mange krutonger kan man egentlig spise? Ganske mange, når man vender dem i velsmakende frø og krydder og de med et minimum av fett blir nesten like tilfredsstillende snacks som potetgull.

Vanligvis lages krutonger ved å steke eller bake brødet i olje, slik at det trekker til seg en god del fett. Det smaker godt, men blir kanskje litt kjedelig i lengden, selv med hvitløk.

Metoden her er fra en leseroppskrift på matnettstedet Food52, og reduserer mengden fett ved hjelp av en eggehvite- og olivenoljeblanding som gjør overflaten knasende sprø samtidig som smakstilsetningene fester seg til sidene av brødet.

Som med alle oppskrifter på restemat generelt og tørt brød spesielt, er mengden og utvalget krydder både veiledende og valgfritt — fjern det som ikke frister og bytt det ut med noe annet.

Når krutongene er ferdige, kan de brukes i både supper og salater — eller som snacks alene før maten eller foran tv-en.

-
+

Krydrede krutonger

  • 7.5 dlTørt brød i terninger
  • 1 stkEggehvite
  • 2 ssOlivenolje
  • 1.5 tsSpisskummenfrø
  • 1.5 tsSennepsfrø
  • 1 ssValmuefrø
  • 2 ssHvite sesamfrø
  • 2 ssSvarte sesamfrø
  • 0.5 tsRøkt paprika
  • 1 krmKajennepepper
  • 0.5 tsHavsalt
  • Varier gjerne krydderne og frøene etter ønske og hva du har i skapet.
  • Pisk eggehviten til den danner myke topper i en stor bolle.
  • Pisk gradvis inn 2 ss olivenolje til blandingen har konsistens omtrent som majones.
  • Vend brødterningene godt i eggehviteblandingen slik at alle kantene er dekket.
  • Bland krydderne i en annen bolle og vend de klissete brødbitene godt inn i krydderet slik at det fester seg på alle sider.
  • Legg krutongene i en langpanne og stek på 175 grader i ca 20 minutter til krutongene er sprø og gyldne.
  • Bruk i salater eller spis som snacks.