Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Essensen av Chablis

Tekst
Guillaume Gicqueau-Michel hos Louis Michel i Chablis. Foto: Sébastien Boulard .

Guillaume Gicqueau-Michel hos Louis Michel i Chablis. Foto: Sébastien Boulard .

Guillaume Gicqueau-Michel hos Louis Michel har laget en 2012-årgang som viser hvordan en Chablis bør smake.

Denne artikkelen ble først publisert for DNvinklubbs medlemmer.

 

 

 

2012-årgangen i Chablis viser seg å være en vidunderlig klassiker med sin konsentrerte og rene frukt, kombinert med høy syre og intensitet. Nå er 2012 fra Louis Michel her.

Louis Michel, et av de ledende familiefirmaene i Chablis, holder til midt i sentrum av landsbyen. Siden tidlig på 80-tallet har vinhuset laget all vin på ståltanker. Ingen eikefat eller fremavlede gjærkulturer. Ingen sprøytemidler eller fiksfakserier.

Husets historie strekker seg tilbake til 1850, og i dag driftes vinhuset av sjette generasjon, representert ved Jean-Loup Michel og hans nevø Guillaume Gicqueau-Michel.

Vinene lages etter filosofien om så lite innblanding i den naturlige prosessen som mulig og å gjenspeile terroiret for området. Det gir viner som er mineralske og stramme i stilen.

– Vi har et helt unikt jordsmonn og terroir i Chablis. Hvorfor skal vi besudle det med å tilsette en masse fremmede ingredienser? spør Guillaume Gicqueau-Michel.

Totalt eier familien 25 hektar vinmark. Chablis’ jordsmonn er kalkjord iblandet leire og mer enn 150 millioner år gamle østersfossiler fra tiden Chablis var havbunn.

– Det er jordsmonnet som lager vinen, ikke vi, sier en bestemt Guillaume Gicqueau-Michel.

Eiendommen driftes etter økologiske prinsipper, men er ikke sertifisert. Det er det vanskelig å bli i Chablis, siden mange drifter små parseller i samme vinmark. Dermed blir sertifiseringsmulighetene påvirket av hva «naboen» gjør i sine rader.

Gicqueau-Michel legger ikke skjul på at økologisk dyrking er utfordrende i Chablis, men samtidig enklere enn noengang.

– Klimaendringene har gitt oss flere varme årganger. Ingen trenger å tilsette sukker til druemosten (chaptalisere) lenger, heldigvis. Det var det ingen vei utenom for noen tiår siden, sier han.

Familiefirmaet lager rundt 150.000 flasker med klokkeren chablis i året og har lenge vært en av de mest stabile kvalitetsadressene i landsbyen. Louis Michels viner er rene og klare med et tydelig mineralpreg, og en god årgang kan holde seg i kjelleren i opp mot 30 år.

Nå er 2012-årgangen til Louis Michel ute i en rekke polutsalg, i tillegg finnes flere av dem i polets bestillingutvalg.

 

16158 Chablis Grand Cru Les Clos 2012
Louis Michel
Chablis, Frankrike
Kroner 459,90 spesialbutikk
Kroner 939,90 1500 ml. Spesialbutikk
94 poeng
Blend Wines
Dufter intenst og aromatisk av hvit geitost, flint og mineraler. Bløt og noe innadvendt frukt på smak som trenger mer tid for å åpne seg opp. Etter å ha stått åpen et døgn begynner den å vise seg. Drikk fra 2020 til 2028. Passer til skalldyr. MB

16162 Chablis Grand Cru Grenouilles 2012
Louis Michel
Chablis, Frankrike
Kroner 469,90 spesialbutikk
Kroner 949,90 1500 ml. Spesialbutikk
93 poeng
Blend Wines
Lukket på duft med hint av flint. Bløt og mineralsk på smak. Noe innesluttet nå og trenger mer tid. Balansert syre og tørr finish. Klassisk og typeriktig. Lang og konsentrert. Drikk fra 2017 til 2025. Passer til skalldyr. MB

16159 Chablis Grand Cru Vaudesir 2012
Louis Michel
Chablis, Frankrike
Kroner 399,90 bestilling
92 poeng
Blend Wines
Dufter av kalk og salt med preg av røyk og flint. En bløt og saftig mineralpreget frukt med en lekker balansert syre og en lang konsentrert mineralsk utgang. Den grand cruen som byr på mest nå. Drikk fra 2017 til 2025. Passer til skalldyr. MB

97468 Chablis 1er Cru Montee de Tonnerre 2012
Louis Michel
Chablis, Frankrike
Kroner 269,90 bestilling
Kroner 590,- 1500 ml. Spesialbutikk
91 poeng
Blend Wines
Mineralsk duft med innslag av sitrus og kalk. Delikat og lett mineralsk frukt på smak med en tørr lett utgang. Pen lengde med integrert syre. Drikk nå til 2022. Passer til ost og skalldyr. MB

97470 Chablis 1er Cru Forets 2012
Louis Michel
Chablis, Frankrike
Kroner 259,90 bestilling
90 poeng
Blend Wines
Mineralsk duft med innslag av voks og epler. Flott og tørr frukt på smak med en fin konsentrasjon og lang fyldig utgang. Tørr finish, mineralsk med en balansert og lekker syre. En av dem som virkelig byr på mye nå. Drikk nå til 2020. Passer til skalldyr, særlig østers. MB

16155 Chablis 1er Cru Montmains 2012
Louis Michel
Chablis, Frankrike
Kroner 249,90 spesialbutikk
90 poeng
Blend Wines
Dufter av salt og sjø med innslag av flint. Flott konsentrasjon på smak med en balansert frisk syre og lang tørr utgang. Drikk nå til 2020. Passer til hvit fisk og skalldyr. MB

97469 Chablis 2012
Louis Michel
Chablis, Frankrike
Kroner 199,90 bestilling
89 poeng
Blend Wines
Dufter av flint og kalk. Mineralsk og flintpreget på smak med kjølig og lett frukt. Balansert frisk syre. Tørr utgang. Lekker kommune Chablis. Drikk nå til 2018. Passer til skalldyr. MB

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.