– Vi satt her i kaffebrenneriet med en masse glass og smakte oss frem, forteller barista og kaffegründer Tim Wendelboe.
Fakta: Tim Wendelboe
Norsk barista og gründer, født 1979. Han er tre ganger norgesmester i baristakunst og vant tittelen World Barista Champion i 2004. Han er i tillegg verdensmester i kaffesmaking (cup tasting) i 2005.
Han åpnet sin egen kaffebar, Tim Wendelboe, og kaffebrenneri på Grünerløkka i 2007.
I pandemitiden har han og Morten Paulsen fra brennevinsaktøren Arcus utviklet en ny akevitt i serien Strand Brænderi, der et karvedestillat er tilsatt fersk, varmbrygget kaffe. Totalt 110 liter nybrygget kaffe gikk med til det som ble tusen liter kaffeakevitt. Ideen ble skapt da Morten Paulsen var på en kaffe- og ølsmaking som Tim Wendelboe holdt på Grünerløkka i Oslo. Paulsen lanserte ideen om et samarbeid om kaffeakevitt.
– Han spurte om jeg var interessert i akevitt. Nei, ikke annet enn at jeg drikker det, svarte jeg, sier Wendelboe.
– Og jeg var vel egentlig ganske skeptisk også, til at akevitt og kaffe kunne fungere, men det gjelder jo å ha et åpent sinn.
Så begynte de å eksperimentere.
– Da fikk jeg øynene opp for at akevitt ikke bare er den du drikker til julematen, men kan være ganske annerledes, sier Wendelboe.
Fakta: Strand Brænderi
Strand Brænderi ble etablert på Moelv i 1843 av lokale bønder, som det første landbrukssamvirket i Norge. Det var det eldste aktive destilleriet i Norge frem til produksjonen av potetsprit stoppet i 2018.
I 2016 ble det inngått et samarbeid med Arcus om utvikling av en ny serie med akevitter under merkenavnet Strand Brænderi for å inspirere og utfordre nye og gamle akevittdrikkere, basert på tradisjon og nyutvikling.
Syrlig og fruktig
Etter mye prøving av ulike typer destillater og kaffe falt valget på en kenyansk kaffe fra kooperativet Karogoto.
– Felles for alle bøndene er at de dyrker mer eller mindre samme kaffevariant, SL 28 – det er et veldig teknisk navn, men det er en berømt arabica-kaffe i kaffeverdenen. Kjent fordi den har veldig fruktig smak, spesielt når den er dyrket i Afrika. Da får du mye solbær-, nype- og rosin- og rabarbrasmaker, og så er det mye syre. Men det er også masse smaksintensitet som gjør at det blir balansert.
På grunn av syren tåler kaffen å kjøles ned litt, forklarer Wendelboe.
– Det er ikke all kaffe som kler å drikkes i romtemperatur.
Da de brukte kaffe fra El Salvador, fikk de fatpreg.
– Da smakte det nesten som en overeiket Rioja. Det ble veldig sånn vaniljepreg, sier Wendelboe.
Håndtappet avec
Siden kaffeakevitten erstatter både kaffen og avecen, er det viktig å servere den i tulipanformede glass for å få frem aromaene. Karvedestillatet har modnet i seks måneder på fat. Alkoholen på 38 prosent er litt lavere enn vanlig for en akevitt.
– Selv om det var mye jobb, var det morsomt. Det var under pandemien, og vi trodde vi skulle ha lite å gjøre, men det ble ikke akkurat sånn. Det har vært travelt, sier Wendelboe.
To tusen flasker er håndtappet på Atlungstad og ble lansert i bestillingsutvalget til Vinmonopolet 7. juli.
Navn: Strand Brænderi Kaffe Aquavit
Pris: 406,90 Varenummer: 207385 Utenfor sortiment, Importør: Oplandske Spritfabrik ANS
Dufter av kaffe, nøtter og karamell. Moden tropisk frukt og appelsinskall. Noe tørket frukt. Smak av kaffe i anslaget. Bløt og rund med lett sødme. Noe frukt- og kaffepreget ettersmak. Varm i avslutningen. Nytes for seg selv avec eller i cocktails. TW
*(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.