Veggene på tiki-baren Kona Club i Oakland, utenfor San Francisco, er dekket av bambus og gresstrå. En gigantisk månefisk-lampe henger fra taket og i barhyllen står en liten, svart vulkan som sender fuktig røyk ut i lokalet.
– Husker dere drinken Piña colada? spør barsjef Chris Woodcaff.
Fakta: Tiki-barer
Løs tolkning av polynesisk kultur i barer i resten av verden.
Fenomenet dukket opp i USA på 1930-tallet, da baren Don the Beachcomber åpnet i Hollywood.
En tradisjonell tiki-drink inneholder rom, eksotisk fruktjuice, sirup og krydder – gjerne overdådig presentert med frukt, paraplyer, plastdyr og blomster.
Mest populære drinker er Mai tai, Zombie, Fog cutter og Piña colada.
Han har akkurat blandet vodka, makadamialikør, kokoskrem og ananasjuice. Nå står en høyreist, gul drink kalt Chi chi på bardisken.
– Mange tenker fremdeles på tiki-drinker som noe syntetisk, søtt, nesten kvalmende. Ikke akkurat en maskulin drink, for å si det forsiktig.
Woodcaff lener seg over bardisken. Hawaii-skjorten er strøken.
– Men nå, på barer som tar tiki seriøst, vil du få noe annet. Ferskpresset fruktjuice, god sprit og balanserte smaker. Før du vet ordet av det, sitter seks svartkledde motorsyklister i baren og drikker rett ut av kokosnøtten.
NY TIKI-BØLGE
Tiki-drinkene har hatt det tøft siden storhetstiden på 1940- og 1950-tallet. Etter at de fikk rykte på seg som småharry sukkerbomber, har serveringen stort sett foregått i Syden, ikke på trendy cocktailbarer i storbyen.
I Norge finnes det flere tiki-inspirerte barer, men Aku-Aku i Oslo, som åpnet i 2007, regnes som den eneste som rendyrker stilen. Nå skyller imidlertid tiki-kulturen igjen innover Vestkysten i USA, og flere av San Franciscos mest populære barer serverer tiki: Den pirataktige bulen Smugler’s Cove er kåret til en av USAs beste cocktailbarer og har over 400 sorter rom på menyen.
Fakta: Tiki i Norge
Norges første tiki-bar og -restaurant åpnet på Sjølyst på 1970-tallet og het Kon-Tiki.
Aku-Aku Tiki Bar på Grünerløkka i Oslo åpnet i 2007 og er Norges eneste rendyrkede tiki-bar.
Nykommeren Pagan Idol byr på tropestemning og håndverkscocktailer, og sagnomsuste Tonga Room and Hurricane Bar har hatt sitt beste år på lenge.
– San Francisco har alltid vært et samlingspunkt for tiki-kultur, sier Humuhumu Trott, en av byens selvutnevnte tiki-eksperter og grunnlegger av nettstedet Critiki, som har en oversikt over verdens beste tiki-barer.
– De seneste årene har miljøet fått en oppsving, og anerkjente cocktailbarer inkorporerer tiki-drinker på menyen, forteller Trott.
– Akkurat nå er det er ingen plass i verden hvor tiki-scenen er så nyskapende eller holder så høy kvalitet som i San Francisco. Dette er sentrum, og det var nettopp derfor jeg flyttet hit.
AVBREKK
Da Trott pakket med seg alt hun eide og dro fra Seattle mot San Francisco, var kriteriet for bosted allerede satt: Huset måtte ha plass til en tiki-bar.
En mørk kjellertrapp i rød fløyel leder ned til fuglekvitter, bølgeskvulp og fossefall. Ansiktsmasker i tre, eksotiske planter, en stor sittegruppe i kitschy mønster og en velutstyrt bar med navnet Bahi Hai. Nesten hver helg inviterer hun venner og kjente til fest.
– Bare tenk på historien, estetikken, musikken, drinkene og atmosfæren gode tiki-barer skaper. Det føles som man får en massasje innvendig når man kommer inn. Et fortjent avbrekk fra den vanlige verdenen, forklarer Trott mens hun serverer drinken Voodoo grog – en klassiker fra 1950-tallet.
– Jeg er litt snobb når det gjelder ingredienser og garnityr. Jeg bruker økologisk kokoskrem og ekte bambussugerør.
Drømmen om de tropiske stillehavsøyene ble servert middelklassen gjennom tiki-barer og restauranter
HUMUHUMU TROTT — grunnlegger av nettsiden Critiki
STILLEHAVSØY
Flammer, røyk, hula-hula-skjørt, sterke farger, blomster i håret og palmer på skjorten var ingrediensene da tiki-kulturens grunnlegger, Ernest Raymond Beaumont, åpnet verdens første tiki-bar Don the Beachcomber i Hollywood i 1934.
Interiøret var inspirert av romantiserende forestillinger om primitive, tropiske kulturer. På kjøkkenet var det et virvar av asiatiske smaker, i glasset fikk man eksotiske punsjer av rom, sitrus, sukkerlake og fruktjuice, for ikke å glemme kryddere som kanel, nellik og muskat – ingredienser som før var uhørte i drinklaging.
Timingen var perfekt. USA hadde lagt alkoholforbudet på hyllen, rom var billig og et større antall amerikanere hadde opplevd de eksotiske stillehavsøyene.
– Drømmen om de tropiske stillehavsøyene ble servert middelklassen gjennom tiki-barer og -restauranter, forteller Trott.
– Det var stort sett bare rike mennesker, soldater eller eventyrere som Thor Heyerdahl som hadde mulighet til å reise. Før Annen verdenskrig var det heller ikke vanlig å gå på restaurant. På tiki-barene følte vanlige folk seg ivaretatt. Det var rimelig, gøy og helt fritt for hvite duker og franske snegler.
I 1940 fulgte tiki-entusiast Victor Bergeron etter og åpnet restauranten Trader Vic i Oakland utenfor San Francisco. Den vokste raskt til å bli en nasjonal bar- og restaurantkjede. Klassiske tiki-drinker som Mai tai og Zombie ble allemannseie og tiki-fenomenet inntok amerikansk popkultur: Polynesisk interiør ble en hit og musikken var lettbent og tropisk.
I GLEMMEBOKEN
Mot slutten av 1970-tallet dalte tiki-fascinasjonen. De ingrediensrike drinkoppskriftene gikk i glemmeboken og Hawaii-skjorten ble lagt på hyllen til fordel for discomusikk, ferdiglagde sourmikser, Cosmopolitan-drinker og vodka-shots.
Tiki kom ikke tilbake i rampelyset før den moderne tiki-bølgens gudfar, Jeff «Beachbum» Berry, ga ut boken «Beachbum Berry’s Grog Log» i 1998. Med en rekke utgivelser, blant annet bestselgeren «Beachbum Berry Remixed» fra 2009, bygde Berry opp ruinene av den tapte tiki-kulturen og gjenskapte Don the Beachcombers originale oppskrifter på tiki-drinker.
INNENDØRS TROPEREGN
Hotellbaren Tonga Room and Hurricane Bar på det luksuriøse hotellet The Fairmont i San Francisco, er kjent som en av de mest gjennomførte tiki-barene i verden. Det gamle svømmebassenget er pyntet med lanterner, sjørøverskip og tropisk dekor, og har en flytende musikkscene hvor liveband og dj-er kan spille.
Hver time braker det løs med lyn og torden over høyttalerne.
Det er mye negativt som skjer i verden i dag, og da ser vi et enda større behov for å trekke seg inn i en drømmeverden, i alle fall for en kveld
MICHAEL ZAMARRIPA — barsjef Tonga Room and Hurricane Bar
– Vi har alltid tiltrukket oss folk, men de seneste fem årene har vi opplevd å bli kule blant hipsterne. 2016 har vært vårt beste år på lenge, sier kommunikasjonsansvarlig Melissa Farrar.
– Det kommer mange celebriteter hit. Klesdesigner Anna Sui breakdanset her på 1990-tallet og Beach Boys har spilt på scenen vår i tropestorm. Det er det jeg synes er morsomt med tiki-barer. Alt kan skje.
Fakta: Tiki i San Francisco
Pagan Idol. Nykommer med ulmende vulkan, midt i finansdistriktet.
Smuggler’s Cove. Gjør tiki stuerent blant kresne cocktailkunder.
Tonga Room and Hurricane Bar. Historisk 1940-tallsbar på hotell Fairmont.
Trader Vic. En av USAs første tiki-barer. Ble en populær kjede på slutten av 1940-tallet.
Kona Club. En av Oaklands mest populære barer. Berømt for sin Chi chi-drink.
Forbidden Island. Populære livearrangementer, eksotisk interiør og happy hour.
Barsjef Michael Zamarripa kommer med et brett drinker: Pineapple royal, Coco, Mai tai og Hurricane.
– Det er mye negativt som skjer i verden, og da ser vi et enda større behov for å trekke seg inn i en drømmeverden, i alle fall for en kveld, sier Zamarripa.
MAGISK VERDEN
Midt i det travle finansdistriktet i San Francisco ligger nykommeren Pagan Idol, som åpnet i februar. Lite er overlatt til tilfeldighetene. Baren består av to svære rom. Det første, Captain’s Quarter, er designet som innsiden av et skip. Videre, bak en tung tredør, finnes en mystisk «stillehavsøy» med stjernehimmel, høye, håndlagde tiki-statuer og glødende vulkaner.
– Dette er barndomsdrømmen min, sier eier og tidligere Hawaii-boer, Justin D’Olier.
– Jeg ville skape den perfekte tiki-baren. Et sted som skal ta deg med på en ferie fra livet utenfor dørene. En magisk verden som også forteller deg litt av historien om hvordan den moderne tiki-kulturen ble populær i Amerika.
Stedet, som før var en sliten, italiensk restaurant, har fått en totalrenovering. Menyen består av klassiske tiki-drinker med en liten twist.
D’Olier sperrer opp øynene.
– Stå der! Jeg skal vise deg noe sinnssykt.
Han løper bak baren og henter en flaske med blank væske, forsvinner inn på et bakrom. Plutselig blir lokalet stille, musikken stopper, en storslått buldring tar over, før en tykk eim av røyk eksploderer ut fra en vulkan.
Han titter ut fra døren med et glis om munnen.
– Akkurat det der er jeg veldig fornøyd med.
Don the Beachcombers Zombie punch
- 2 clfersk limejuice
- 1.5 clFalernum
- 4 clgylden Puerto Rica-rom og mørk Jamaica-rom
- 3 clLemon Hart 151 Proof Demerara-rom
- 1 tsgrenadine
- 6 dråper Pernod
- en skvett Angostura bitter
- 1 clgrapefruktjuice
- 0.5 clkanelinfisert sirup
Slik gjør du
Hell alt i en blender med knust is og bland i høy hastighet i fem sekunder.
Legg isbiter i et høyt glass eller en mugge og hell drikken over. Pynt med mynteblader.
Trader Vics Mai tai
- 3 clgylden Martinique-rom
- 3 clmørk Jamaica-rom
- 3 clfersk limejuice
- 1.5 clCointreau
- 1.5 clOrgeat-sirup
Slik gjør du
Ha i en neve knust is og rist godt i ti sekunder.
Hell drikken over i et vidt glass. Legg en skive av det brukte limeskallet i drinken og pynt med en myntekvist.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.