– En iskald shandy i sola er episk, sier barsjef Tom-Fredrik De Ridder på Bar Boca i Oslo.
– Den klassiske varianten med 50/50 prosent øl og ferskpresset sitronlimonade er min definitive favoritt. Denne sommeren har jeg drukket en hel del selv. Det er en harmløs drikk som er morsom og lett å eksperimentere med.
Fakta: Dette er shandy
En shandy, kalt «radler» i Tyskland, er tradisjonelt en 50/50 blanding av lys øl og sitronbrus, men det finnes utallige varianter og regionale variasjoner over temaet.
Øl med limonade, ingefærøl, fruktjuice eller siruper er populære variasjoner.
En forfriskende sommerdrikk som er enkel å lage og med lav alkoholprosent.
Ikke snurrig i skallen
En shandy er tradisjonelt sett en blanding av øl og sitronbrus, men det finnes utallige varianter og regionale variasjoner over temaet. Flere barer eksperimenterer med ulike øltyper som blandes med alt fra ingefærøl, fruktjuice eller siruper.
Ordet shandy kommer fra det gamle, britiske navnet «shandy gaff» som var en blanding av pilsner og ingefærøl som var populært på midten av 1800-tallet. I dag finnes en rekke regionale varianter. I Tyskland går shandy under navnet «radler», mens et glass «panaché» er vanlig i Sveits, Belgia og Frankrike.
Shandy har ikke uten grunn fått rykte på seg for å være perfekt for hete, lange sommerdager. Drikken er smakfull, variasjonsrik, enkel å lage selv - og med en lav alkoholprosent.
Artikkelen fortsetter under annonsen
Shandy: Et leskende alternativ
– Jeg synes det er et veldig leskende, lett alternativ til ren øl i steikende sommersol, sier daglig leder av Human Mote på Tøyen i Oslo, Anders Ugmod Bakke, som helst nyter shandyen sin utendørs med masse isbiter og en nykuttet skive sitrus i glasset.
– Jeg gjorde dette selv senest for et par dager siden. Siden shandy er ganske alkoholsvakt kan man unne seg en hel del før man blir snurrig i skallen og det er digg.
– Jeg er også fan av den meksikanske «micheladaen» – shandyens fjerne slektning. Den ligger et sted mellom shandy og en spicy, salt bloody mary. Ellers er den gamle, gode oppskriften på to deler øl og en del sprite eller 7up helt streit om man sitter i en park og trenger en lett miks, sier Ugmod Bakke.
Gubbete drikk
Ølbaserte drikker og ølcocktails begynner å gjøre sitt inntog i norske barer, men å blande øl er ikke noe nytt. På 1800-tallet ble dyrt, eldre øl blandet med billigere versjoner og ble til det vi i dag kjenner som porter-stilen innen øl. De seneste årene har det kommet flere eksempler på internasjonale ølbryggerier som hiver seg på shandy-bølgen med egne, ferdiglagede versjoner.
Daglig leder Linn Frøkedal på Muskedunder Bar i Bergen, ser at det populære lokale, håndverksølet blir utfordret av blant annet surøl, tysk Gose-øl og shandy.
– Det er mange unge som har fått øynene opp for shandy, som tradisjonelt sett er en litt «gubbete» drikk, sier Frøkedal.
– Hos oss er den klassiske shandy-kunden like gjerne 20-åringer som middelaldrende, tyske turister.
Muskedunder
- 40 mlRabarbrasirup
- 15 mlFerskpresset sitronsaft
- 1 stkdæsj sodavann
- 5 stkIsbiter
- 1 stkFlaske Voss Mauritz Hage bringebærøl eller annet lett hveteøl
Rabarabrasirup
- 500 gRabarbra
- 250 gVann
- 180 gSukker
Bland rabarbrasirup og sitronsaft og ha i et glass med isbiter og en dæsj sodavann. Fyll opp med bringebærøl eller annet lett hveteøl og rør forsiktig. Server.
Vask rabarbraen og kutt stilkene i 2 cm tykke skiver.
Ha dem i en gryte sammen med vann og sukker, og la det småkoke i 30 minutter.
Sil vekk frukten (som du kan bruke som syltetøy!), og hell sirupen over på en sterilisert flaske. Holder fint et par uker i kjøleskap.
Klassisk limonadeshandy fra Bar Boca
- 0.25 dlpils
- 10 clSitronjuice
- 5 clSukkerlake (60/40 forhold mellom sukker og vann)
Bland sitronjuice og sukkerlake sammen til limonade. Shake sukkerlaken på is.
Hell pilsen i glasset og helle limonaden oppå pilsen.
Kan pyntes etter ønske, men en flott skumtopp er egentlig alt den trenger.
Michelada Gingembre
- 3 clFerskpresset sitronjuice
- 10 clIngefærøl
- 1 clIngefærsirup
- 1 stkKlype salt
- 2 stkDæsjer grønn tabasco
- Isbiter
Bland alle ingrediensene sammen i et glass. Fyll opp med is og topp med Dale's Pale Ale (eller lignende).
Shant of Gantt
- 1 stkBoks Lervig Lucky Jack Grapefrukt Pale Ale
- 1.5 clFerskpresset limejuice
- 5.5 clFerskpresset rød grapefruktjuice
- 1.5 clKanelsirup
Kanelsirup
- 3 stkKanelstenger
- 250 mlVann
- 250 gSukker
– Min variant er oppkalt etter tikikulturens ubestridte grunnlegger Ernest Raymond Beaumont Gantt - best kjent under navnet Don The Beachcomber, sier Anders Ugmod Bakke, daglig leder av baren Human Mote i Oslo.
– Drinken er innholdsmessig et nikk til eksotiske tikidrinker. Det eneste kullsyreholdige elementet her er øl som jeg blander med en skvett limejuice og en hjemmelaget tikiingrediens som heter Dons mix #2, som består av fersk grapefruktjuice og kanelsirup. Ølet jeg velger å blande med er Lervigs Lucky Jack Grapefrukt Pale Ale som er et helt episk sommerøl. Det er essensielt at man presser juicen fersk og ikke bruker kartongjuice fra konsentrat, sier Ugmod Bakke.
Slik gjør du
Bland fruktjuicen og sirupen i et glass eller en mugge.
Hell deretter denne blandingen og ølen samtidig over isbiter i et 0,3-0,4 liters ølglass. Pynt med en grapefruktskive.
Kanelsirup
Knus 2-4 kanelstenger og varm dem opp i en tørr kjele til de er aromatiske.
Tilsett deretter like deler vann og hvitt sukker, minimum 250 gram av hver.
Kok opp under opprøring og la deretter simre på medium varme i fem minutter.
La blandingen stå over natten og sil deretter av kanelen og oppbevar kaldt i en ren flaske. Sirupen er absolutt best de første 14 dagene, men holder ganske mye lenger enn dette i kjøleskap.
Les alle Smaks vinsaker her: Vinguiden
Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.