For noen år siden ville konseptet til sakebaren Hibiya Bar i Tokyo vært utenkelig. Ifølge japansk tradisjon er det strenge normer for hvordan sake bør nytes – varmt om vinteren, kjølig på sommeren, helst sammen med venner over et måltid eller når man ser på vakker natur. Én ting gjør man bare ikke: Blande sake med andre ting.
– De som vanligvis drikker sake er gamle menn, mens yngre folk heller drikker øl eller sprit. Min jobb er å få folk som i utgangspunktet ikke liker sake, til å like det, sier Shota Yamanome (23), bartender på Hibiya Bar.
Den er en av et fåtall renspikkede sakecocktailbarer i Tokyo. Mens sakeeksporten til utlandet det siste tiåret har eksplodert, har sakekonsumet innad i Japan gått ned. Forklaringene kan være japanernes endrede preferanser og landets befolkningsnedgang, ifølge nyhetsbyrået Bloomberg.
– I utlandet har sakecocktails eksistert lenge, men her er det fortsatt et nytt fenoment. Det er i ferd med å bli populært, særlig blant kvinner. Jeg håper drinkene vil få flere til å elske sake, sier Yamanome.
Krever sin gentlemann
Utfordringen med en sakecocktail er sakens lave alkoholprosent og ofte beskjedne fremtoning. Sake har vanligvis mellom 15-20 prosent alkohol, omtrent som vin. Smaken skapes av ris, gjærstoffer og vann. Derfor kreves det øvelse for at ikke saken skal overdøves og forsvinne i en cocktail.
– Sake er svak og delikat, så jeg må være en gentlemann når jeg bruker den i en cocktail. Saken må få skinne, sier Yamanome.
På den norskeide kaffe- og cocktailbaren Fuglen i Tokyo har de også sakecocktails på menyen. Bartender Soran Namura (31) tror japanernes tidligere motvilje mot drinkene først og fremst handler om respekt.
– Vi ønsker å respektere opplevelsen som sakebryggeren har komponert. I en cocktail kan den lett forsvinne, sier han.
Namura har tidligere jobbet som bartender i London og New York og opplevde ofte at folk spurte etter sakecocktails.
– Jeg tenkte det handlet om at det var vanskelig å få tak i kvalitetssake der borte. I dag eksporterer mange japanske sakebryggerier utenlands, og det finnes også veldige gode produsenter utenfor Japan, sier han.
Norsk sake i Tokyo
En av dem er det norske bryggeriet Nøgne Ø, som produserer saken som Fuglen i Tokyo serverer til sine gjester. Sake lages i forskjellige kvaliteter, avhengig av hvor mange ganger riskornene poleres før selve bryggingen starter. Soran Namura tror sakecocktails på sikt også vil bli populært blant japanere, men aldri vil erstatte den tradisjonelle svarte krukken med ren sake.
– Da jeg vokste opp drakk vi alltid sake under nyttårsfeiringen, selv da vi var små. Å skåle i sake er en del av det å være japaner. Sånn har det vært i århundrer og sånn vil det fortsette, sier han.
Her er bartenderes beste oppskrift på sakecocktail.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.
Oriental sunshine
- 45 mlsake, helst Junmai-kvalitet
- 45 mlappelsinjus
- 1.5 tsBols jordbærlikør
- Sake- og eplekrem til servering
– Kvinner elsker denne, sier Shota Yamanome.
Green Iceberg
- iskrem av sake, grønn te og melk
- 40 mlsake, helst av Junmai-kvalitet
- mynte
– Kanskje mer en dessert enn en drink egentlig, sier Shota Yamanome.
Paris, Tokyo
- 15 mlcassis solbærlikør med hoolong-te
- 30 mlsake, gjerne Nøgne Øs av Junmai Ginjo-kvalitet
- 20 mlLondon Dry Gin
- Sitronskall
– Sødmen i solbørlikøren og ginens tørrhet nøytraliserer hverandre slik at smaken av sake kommer frem, sier Soran Namura.