Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

- I 2050 risikerer vi å ha mer plast enn fisk i havet

Tekst
Stockholm
EAT Stockholm Food Forum startet mandag i Stockholm. Gunhild Stordalen og Johan Rockstrøm under pressekonferansen etter åpningen.
                          Foto: Lise Åserud /

EAT Stockholm Food Forum startet mandag i Stockholm. Gunhild Stordalen og Johan Rockstrøm under pressekonferansen etter åpningen. Foto: Lise Åserud /

Hvis vi skal sikre en bærekraftig matproduksjon, må vi begynne med havet, sier forsker Johan Rockström

- Vi er inne i en ny geologisk periode. Vi er på vei til å nå klodens kapasitet til å tåle byrden av oss mennesker, sier Johan Rockström, forsker fra Stockholm Resilience Centre fra scenen på EAT-konferansen i dag.

Fakta: Fakta om EAT og EAT-forum:

* EAT er startet av Stordalen Foundation, Gunhild og Petter A. Stordalens stiftelse for bærekraftig utvikling.

* Jobber for å få politikere, næringsliv og akademia til å samarbeide for en sunnere og mer bærekraftig matindustri.

* Har som mål å enes om bærekraftige løsninger basert på forskning, kommersiell lønnsomhet og politisk vilje.

* Arrangerer årlig konferansen Stockholm Food Forum som samler internasjonale ledere innen politikk, næringsliv og akademia for å diskutere veier til en sunn og bærekraftig matindustri.

Gjennom Paris-avtalen, som ble undertegnet på klimatoppmøtet av 196 land ifjor, ble det oppnådd enighet om 17 ulike mål for en bærekraftig utvikling.

- Dette er en enorm mulighet, men også en stor forpliktelse, forteller Rockström.

Rockström erkjenner at målene for å endre sult-problematikken og bekjempe verdens fattigdom, samt målene som er satt for økonomisk vekst og mange andre sosiale mål, er svært ambisiøse. Men han forteller også at målene må gjennomføres med en stabil og motstandsdyktig planet.

- Vi har blitt enige om å bekjempe sult, og at alle skal ha tilgang til sunn og næringsrik mat. Dette henger igjen sammen med målene vi har satt oss for havet. Det er ingen matsikkerhet i fremtiden uten å erkjenne at vi driver rovdrift på ressursene fra havet.

Han peker på at forskning viser at verden er på vei mot 90 prosent overfiske. Ifølge Rockström undergraver det målene man har satt for fremtidens matproduksjon.

- Vi har en El Nino-effekt som er fremprovosert av klimaendringer, og som igjen har ført til et sjokk blant oss forskere. Overfiske er på vei til å nå Great Barrier Reef utenfor Australia. Dette hadde vi ikke sett for oss. Vi er ved et veiskille. Vi risikerer å undergrave levegrunnlaget for 250 millioner mennesker, og proteinkilden til over en milliard mennesker, vel å merke de som er av avhengige av fiskeproteiner, sier han, og legger til:

- Vi risikerer å ha mer plast enn fisk i verdenshavene innen 2050.

I 1950 ble det totalt tatt opp rundt opp 15 millioner tonn fisk fra verdenshavene. i 2010 hadde dette for lengst passert 65 millioner tonn.

I tillegg har verdensproduksjonen av plast tyvedoblet seg de siste 50 årene. Fra 15 millioner tonn i 1964, til 311 millioner tonn i 2014.

Ikke bare i havet

Pavan Sukhdev, fra GIST Advisory, forteller at fremtidens utfordringer for matproduksjon ikke bare ligger under havoverflaten.

- I dag er 40 prosent av jordklodens landareal brukt til matproduksjon. Innen 2050 vil verdens kaloribehov økes med 70 prosent, forklarer Sukhdev. Han forteller også at en endring i kosthold kan bidra til å redusere klodens totale utslipp av CO2.

- Redusert inntak av kjøtt kan bidra til øke levealderen til befolkningen med mellon 6-10 prosent. Det vil også redusere utslipp relatert til matproduksjon med mellom 29–70 prosent innen 2050, sier Sukhdev.

Sukhdev forklarer også at samtidig som 1,9 milliarder mennesker i verden sliter med overvekt, regnes 2 milliarder som underernærte.

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev for Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.