Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

– Hvis ikke noe har skjedd innen to år, kast tomater!

Tekst
Sammen med Eats Gunhild Stordalen lanserte Peter Bakker tirsdag et storstilt samarbeid med Eat for å få verdens ledende selskaper til å fremskynde arbeidet for et bærekraftig globalt matsystem. Foto: Lise Åserud/

Sammen med Eats Gunhild Stordalen lanserte Peter Bakker tirsdag et storstilt samarbeid med Eat for å få verdens ledende selskaper til å fremskynde arbeidet for et bærekraftig globalt matsystem. Foto: Lise Åserud/

Eat inngår et samarbeid med globale næringslivsgiganter. Sammen skal de finne vitenskapelig baserte løsninger på verdens matproblematikk – raskt.

– Sukkerskatter er en vits! Folk skjønner ikke hvor alvorlige utfordringene i matindustrien er. Det handler om en radikal endring i måten vi produserer mat på, sa Peter Bakker, lederen av World Business Council for Sustainable Development (WBCSD) fra scenen på Eat Forum i Stockholm tirsdag.

Sammen med Eats Gunhild Stordalen lanserte han et storstilt samarbeid med Eat for å få verdens ledende selskaper til å fremskynde arbeidet for et bærekraftig globalt matsystem.

«Kast tomater!»

– Når vi er tilbake neste år vil vi presentere utfordringene og løsninger på dem. Hvis ikke noe har skjedd når jeg kommer tilbake året etter det, kast tomater! sa Peter Bakker til publikum.

Fakta: Fakta om EAT og EAT-forum:

* EAT er startet av Stordalen Foundation, Gunhild og Petter A. Stordalens stiftelse for bærekraftig utvikling.

* Jobber for å få politikere, næringsliv og akademia til å samarbeide for en sunnere og mer bærekraftig matindustri.

* Har som mål å enes om bærekraftige løsninger basert på forskning, kommersiell lønnsomhet og politisk vilje.

* Arrangerer årlig konferansen Stockholm Food Forum som samler internasjonale ledere innen politikk, næringsliv og akademia for å diskutere veier til en sunn og bærekraftig matindustri.

I en pressebriefing like etter skisserte han potensielle arbeidsområder i året som kommer: Planlegge for et smartere jordbruk, et nærmere blikk på hele verdikjeden fra jord til bord, folkehelse og «ikke minst må vi angripe matavfallsproblematikken, både alt som råtner fordi det aldri kommer til markedet og det som blir kastet fordi vi kjøper for mye».

– Forhåpentlig har vi maks fem målsettinger neste år, som vi så kan begynne å jobbe med, sa Bakker.

Mens Eat er et tverrfaglig initativ for å forbedre verdens matforsyning i en sunnere og mer bærekraftig retning, representerer WBCSD ledere fra 200 store selskaper som arbeider for bærekraftig utvikling. Norske selskaper som er med i WBCSD inkluderer Statoil, Hydro og ikke minst gjødselsgiganten Yara.

Kobler næringsliv, forskning og politikk

Partnerskapet mellom Eat og WBCSD skal i fellesskap utvikle vitenskapelige mål for bærekraftig matproduksjon.

Selskapene skal også arbeide for å finne lønnsomme løsninger på problemene rundt å produsere nok sunn mat på en bærekraftig måte til en verden som om bare få tiår vil bestå av ni milliarder mennesker.

– WBCSD har en imponerende og dokumentert historie for å skape globale platformer som mobiliserer næringslivet, skrev Gunhild Stordalen i en pressemelding før tirsdagens lansering.

Bakker uttrykte stor tro på at næringslivet er godt rustet for å iverksette store endringer.

– Gi oss et faktum, og vi forsøker å tjene penger på det, sa han.

Stordalen sa også at partnerskapet vil bringe nye krefter sammen for å skape løsningene det haster å finne. Matproduksjon er i dag den største faktoren for klimaendringer, ifølge Eat.

Arter og skogområder går tapt, ferskvann blir forurenset og havet overfisket som et resultat av folks appetitt på mer mat, i et system hvor store deler av maten går tapt og ressursene ofte brukes feil. Både Stordalen og Bakker sier de håper samarbeidet kan fungere på samme måte som Paris-avtalen for klima som ble vedtatt tidligere i år, der næringslivet har gått inn for betydelige endringer.

Les om næringslivet som må betale for usunn mat

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev for Smak.no her

Se DNtv: (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.