En skikkelig frokost trenger minst ett egg. På Nighthawk Diner i Oslo knekker kokkene et tusentall egg i uken for å gi gjestene det vil ha: Pannekaker, Eggs Benedict, Cobb Salad og ikke minst bakrusdødaren Steak and Eggs. Her lærer du hvordan du kan lage de legendariske rettene på ditt eget kjøkken.
Les mer om egg: Etter en mannsalder i vanry, mener nå de fleste at egg er en del av et sunt korthold.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.
Eggs benedict
- 8 posjerte egg
- 4 engelske muffins
- 4 skiver skinke, ev. 8 strimler stekt bacon
- hollandaisesaus
- gressløk
Engelske muffins
- 4 dlmelk
- 100 gmargarin
- 1 pose tørrgjær
- 700 ghvetemel
- 1 tssukker
- 1 klype salt
- smør eller margarin til steking
Hollandaise
- 2 eggeplommer
- 2.5 dlklarnet smør
- 1 skvis sitron
- Tabasco
- salt
Eggs benedict – posjerte egg servert på pannestekte «english muffins» med hollandaise-saus er en oppskrift som krever en del forarbeid. Muffinsene som blir til overs kan godt fryses – da blir det enklere neste gang.
Engelske muffins
Smelt smøret og varm melken til 37 grader.
Bland melk og smør.
Rør inn gjær, salt og sukker.
Ha i 600 g mel og elt til deigen er glatt og elastisk. Hvis den er for klissete, ha i litt mer mel. Deigen skal være myk, men ikke utflytende.
La heve til den er doblet i størrelse eller i kjøleskap over natten.
Del deigen i 16 emner og trill til flate boller.
Legg dem på et brett som er drysset med mel eller polenta og la heve til de er doblet i størrelse igjen.
Stek noen minutter i panne eller på steketakke på middels varme til de er gyldne på hver side og gjennomstekte.
Hollandaise
Med hollandaise er metode viktigere enn ingredienser. Pass på at smøret ikke er for varmt eller at sausen får bli så varm at egget koagulerer og sausen sprekker.
Pisk eggeplommene i en skål over et vannbad inntil de er tykke og lysere i fargen. Hell sakte smøret imens du pisker. Smak til med sitron, salt og eventuelt tabasco.
Posjerte egg
Du kan godt posjere flere egg samtidig hvis gryten er stor nok, men legg i ett og ett om gangen og hold orden på hvilket som kom først nedi.
Kok opp en romslig kjele med vann og tilsett 1 ss eddik og ½ ss salt per liter.
Skru ned vannet så det barer simrer.
Knekk et egg forsiktig i en liten skål, og hell egget forsiktig nedi gryten. Ideelt sett skal du lage en malstrøm i vannet ved å røre heftig i gryten og slippe egget nedi malstrømmen for å få fin fasong, men på Nighthawk Diner legger kokkene bare eggene forsiktig nedi. Blir det løse eggehvite«tråder» kan disse klippes av med saks før servering.
La hvert egg simre i cirka tre minutter for fast hvite og rennende plomme.
Fisk opp de ferdige eggene med hullsleiv.
Amerikanske pannekaker
- 5 dlmelk
- 2 egg
- 350 ghvetemel
- 1.5 tsbakepulver
- 1 sssukker
- 1 tssalt
- 50 gsmeltet smør
På Nighthawk Diner forhåndsbehandler kokkene melken med eddik så de får en væske som tilsvarer kjernemelk og ikke er i salg i Norge. Skummet kefir er et enkelt alternativ hvis du vil ha syrligere pannekaker.
Pisk sammen egg og melk.
Bland de tørre ingrediensene i en bolle.
Rør eggeblandingen godt inn og rør til sist i smøret.
Stek ti til tolv centimeter store pannekaker i panne på middels til høy varme – ett til to minutter på hver side.
Server med lønnesirup.
Cobb salad
- 5 dlblandet grønn salat
- 1 avocado i skiver
- 2 kokte egg, delt i to
- 1 kyllingbryst, stekt
- 8 skiver bacon, stekt
- 1 dlcherrytomater, delt i to
- 1 dlblåmuggost eller mer etter smak, smuldret
- vinaigrette-dressing
- gressløk
- 4 skiver ristet brød
Vinaigrette
- 1.5 sshvitvinseddik
- 3 ssextra virgin olivenolje
- 3 sssoyaolje
- 2 tsdijonsennep
- 1 sjalottløk, grovhakket
- 2 ssferske urter
- rød chili etter smak
- salt
- pepper
Om Cobb salad oppsto som et desperat forsøk på å fôre restauranteier Robert Howard Cobb med restemat en gang han ved midnatt kom sulten inn på sin restaurant Hollywood Brown Derby, eller om historien er en helt annen, er fortsatt uklart. Men den legendariske amerikanske salaten har vært en klassiker siden den oppsto en gang på 1930-tallet. Slik lager de den på Nighthawk Diner:
Kjør alle ingrediensene sammen i en blender eller med stavmikser.
Stek kyllingbrystet og skjær det i skiver.
Stek bacon.
Legg den grønne salaten på tallerkenen og dander de andre ingrediensene oppå. Hell over vinaigrette og server med ristet brød ved siden.
Steak and eggs
- 1 stykke biff
- 2 egg
Dette er knapt nok en oppskrift.
På amerikanske dinere bruker kokkene ofte den billigste stykningsdelen de kan slippe unna med; Nighthawk bruker kun gressfôret kjøtt fra sin egen gård og serverer t-bensstek med eggene. Kjøtt på benet eller med en god fettmarmorering gir det beste resultatet.
Stek biffen i panne slik du liker den.
Stek to egg og legg dem på kjøttet.
Server.