Alle elsker cookies, og alle elsker folk som baker dem og tar med et stort fat på fest. Disse cookiene får folk til å huske og elske deg for resten av livet.
I Norge kjenner få til historien bak de verdensberømte amerikanske kjeksene.
Chocolate chip cookies-oppskriftens opphav finner vi i Massachusetts, hvor husstellæreren Ruth Graves Wakefield drev vertshuset Toll House Inn sammen med sin mann. På slutten av 1930-tallet bestemte hun seg for å blande sjokoladebiter inn i kjeksdeigen, og en global suksess var født, godt hjulpet av verdenskrigen som brøt ut kort tid senere.
Hakket sjokoladen selv
Navnet fikk kjeksene fordi ferdiglagde sjokoladebiter ennå ikke fantes på markedet, Wakefield måtte selv hakke sjokoladeplaten i småbiter.
Den første kokeboken fra Toll House Inn med oppskrift på kjeksene med sjokoladebiter kom i 1938. Bare få år etter var kjeksene så utbredt at soldater fra Massachusetts fikk kjeksene i pakker sendt hjemmefra til der de var stasjonert og delte dem med sine medsoldater fra andre stater, som igjen skrev hjem og ba sine mødre, søstre og kjærester bake chocolate chip cookies til dem også.
Solgte oppskriften billig
I bytte mot en dollar og gratis Nestlésjokolade livet ut, ga Wakefield Nestlé rettighetene til å trykke oppskriften hennes på baksiden av sine pakker «semi sweet»- sjokolade. Etterhvert begynte også Nestlé å selge ferdige chips.
Disse cookiene har litt mer sukker og litt mindre mel enn tradisjonsoppskriften skapt av Ruth Wakefield . De flyter mye ut og blir ganske tynne, men har sprø overflate og en uovertruffen myk og nesten seig konsistens. Skulle man ha andre preferanser, kan konsistensen justeres etter metodene her.
Norsk sjokolade er best
Fremgangsmåten uansett hvilken oppskrift man bruker, er den samme: Pisk smør og sukker mykt og luftig, rør inn egg, bland de tørre ingrediensene inn i deigen før du til slutt har i sjokolade og eventuelt nøtter.
Og tro ikke at kjeksene blir bedre av å få tak i ekte, amerikanske chocolate chips. Snarere tvert imot. Bruk europeisk kvalitetssjokolade med høyere kakaoinnhold selv om det betyr at du må hakke sjokoladen selv, slik opphavskvinnen opprinnelig gjorde. Alle elsker cookies, men alle som får dem vil elske dem mer hvis de er laget med Dronningsjokolade istedenfor importchips. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.
Chocolate chip cookies
- 250 gSmør
- 160 gHvitt sukker
- 180 gBrunt sukker
- 2 stkEgg
- 1 tsSalt
- 1 tsBakepulver
- 1 tsVaniljesukker (eller flytende vaniljeekstrakt)
- 250 gHvetemel
- 300 gGrovhakket god sjokolade
Varm ovnen til 165 grader.
Rør smør og sukker sammen til det er mykt og godt blandet.
Rør inn eggene ett og ett. Hvis du har flytende vaniljeekstrakt blander du denne i sammen med eggene.
Rør de tørre ingrediensene sammen, og bland dem inn i deigen. Hakk sjokoladen og bland også den inn.
Det er også godt å bruke en blanding av hvit og mørk sjokolade, eller å bytte ut en del av sjokoladen med nøtter.
Bruk en dessertskje til å spa deigklumper over på bakepapir. Kjeksene flyter utover, så beregn god avstand mellom hver kjeks. Ønsker du større eller mindre kjeks, bruk teskje eller spiseskje.
Stek ved 165 grader i 10-12 minutter til de er gyldne.
Avkjøl på rist.