Fakta: Jon-Frede Engdahl
Gründer av Kolonihagen, som har økologiske matkasser, restaurant, bakeri og bryggeri
Daglig leder på Kolonihagen Frogner og en av gründerne bak restauranten Maaemo
Forfatter av boken «Frokost med Kolonihagen» (2013)
I denne serien lager han ulike frokostfavoritter.
Da Jon-Frede Engdahl ba sønnen sin spørre kameratene hva de spiser til frokost, fikk han sjokk. Mange svarte ingenting. Noen fortalte om pølsebrød med syltetøy fra tube.
– Jeg er oppvokst på havregrøt og trodde alle fikk i seg ordentlig frokost, sier Engdahl.
– Men jeg har etter hvert skjønt at det er måltidet folk slurver mest med.
Med tre barn har han full forståelse for travle morgener. Det er derfor han ofte sverger til hjemmelaget granola med melk, yoghurt, tjukkmjølk eller Nyr.
– Granola er en perfekt måte å sørge for at alle i familien får en god og rask start på dagen. Tidsklemme er ingen unnskyldning – du må bare ta deg tid til å lage en stor porsjon en gang i halvåret.
Nøtter og honning
– Bruk honning som søtningsmiddel i stedet for sukker, og ha i masse nøtter. Nøtter inneholder omegastoffer som fungerer som smøreledd i kroppen og er bra for hjernen. Det sies at jo mer en nøtt ligner på hjernen, jo bedre er den for deg. Ja, hasselnøtter og paranøtter er dyrt, men det er en investering i både smak og helse, sier Engdahl.
– Dessuten trenger du ikke å holde deg til oppskriften, for alle nøtter passer sammen.
Det finnes et granola-triks. Det heter sjokolade. Engdahl mener mørk sjokolade, som har masse antioksidanter, teller som en grønnsak og sendte det med barna på skolen til han fikk beskjed om at godteri ikke var lov. Nå får de «en ekstra dimensjon» i frokostskålen i stedet.
– Jeg bruker helst sjokolade med 86 prosent kakao. Noen liker ikke så mørke typer, men i konteksten kommer sjokoladesmaken godt fram, sier Engdahl.
– Det er definitivt en en måte å lokke barn til frokostbordet.
Her er Engdahls oppskrift på granola med mørk sjokolade:
Før steking
- 150 gsmå havregryn
- 50 ghasselnøtter i grove biter
- 60 gmandler i grove biter
- 50 gsolsikkekjerner
- 60 gvalnøtter i grove biter
- 35 gknuste linfrø
- 100 grugflak
- 300 ghonning
- 80 gvann
Etter steking
- 50 gkokos
- 100 ghavregryn
- 100 grugflak
- 100 gmørk sjokolade i biter
Avkjøl blandingen på benken, og tilsett resten av råvarene når blandingen har blitt kald. Fyll opp bokser med deilig granola.
Granola bør oppbevares tørt, og helst også mørkt. At det står tørt er viktigst, ellers kan det bli seigt.
Tips: Liker du ikke honning, kan du bruke appelsinjuice som søtning.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.