Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Gi potetsalaten en ny sjanse. Knus potetene. Friter skallet.

Tekst
Knuste poteter med grønne bønner og ristede tangbiter.

Knuste poteter med grønne bønner og ristede tangbiter.

Fakta: Godt og grønt

Jo Bøe Klakegg og Björn Svensson fra Michelin-restauranten Fauna gir Smak.no oppskrifter på god vegetarmat.

Potetsalaten er blitt grill- og piknikklassiker i et land som strengt tatt er oppfostret på den lille knollen. Det er kanskje ikke så rart. Men ofte ender salaten som en fet coleslaw der kålen er byttet ut med potetbiter.

 

KJERNEKNOLL

– Jeg liker ikke så godt coleslaw, innrømmer Jo Bø Klakegg.

– Det blir litt for søtt og for fett med all den majonesen. Derfor har jeg laget en litt «åpen» potetsalat med kjernemelk i stedet, sier han.

Denne gangen trenger du ikke være redd for å koke i stykker potetene. Det skal de gjøre. De skal trekke til seg vannet og smøret. Og deretter får de suge til seg kjernemelk slik at de får en kremet, men fortsatt mager konsistens.

 

DOBBEL POTET

En ting potetsalater ofte mangler er umami og krønsj. Tørket og lett ovnsristet sukkertang gir en dyp kjøttaktig smak. Mens det sprø blir tilført av sprø potetskall-chips.

Og når knallgrønne aspargesbønner får grillstriper og sitron gir de både farge og friskhet til salaten.

– Det blir en veldig sommerlig salat dette her, lover Klakegg.  

Nypoteter kokes i vann og smør

Nypoteter kokes i vann og smør

Fristerte potetskallchips

Fristerte potetskallchips

Grønne bønner på grillen

Grønne bønner på grillen

NYPOTETSALAT

Knuste poteter med grønne bønner og toastet tang.

 

POTETER

800g nypotet 

1–2 dl kjernemelk (eller

skummet kulturmelk) 

20 g smør 

2 dl vann 

salt

 

Vask potetene rene for jord. Kok dem under lokk med 2 dl vann og 20 g smør. Når potetene er ferdig skal det ikke være noe særlig vann igjen. De kan gjerne koke litt i stykker. Tilsett kjernemelken til slutt og la det trekke inn i potetene.

Skrell litt tykke biter av skall av et par av potetene. Kok dem et par minutter i saltet vann. Tørk dem på papir og friter dem i olje på 180 grader.

 

BØNNER

300 g grønne bønner

(aspargesbønner eller

haricots verts) 

Salt  

olje  

sitron 

100 g tørket sukkertang 

 

Vask bønnene, tørk dem godt. Ha litt olje på bønnene og legg dem på en veldig varm kullgrill eller grillpanne.

Grill kun på ene siden i ca. 1 min. Ha dem i en bolle og smak til med salt, olje og sitron.

Man får kjøpt tørket sukkertang på helsekostbutikker. Spre tangen på et stekebrett og stekt i ovnen på 180 grader i 20 minutter.

Server de lett knuste potetene med grillede bønner. Strø over ristede tangbiter og skallchips.

Les mer fra D2 her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.