Fakta: Godt & Grønt
Jo Bøe Klakegg og Björn Svensson fra Michelin-restauranten Fauna gir D2-leserne oppskrifter på god vegetarmat.
– Brokkoli er sunt og sabla godt, sier Jo Bøe Klakegg og gliser.
Blomkålens grønne fetter er blitt en av de faste middagskomponentene i det norske hverdagskjøkkenet. Det er alle familiers gode samvittighet, der de presser inn dampede og kokte «Ole Brumm-trær» til alt fra fiskepinner til pasta.
«Vi får da litt grønnsaker i oss,» tenker man. Og det er jo riktig. De små buskene er stappfulle av både smak, c-vitaminer og antioksidanter. Men det går jo an å variere tilberedningen litt.
SKOGBRANN
– Stilken er jo egentlig det beste på brokkolien, sier Klakegg og skjærer forsiktig, men ikke så fryktelig nøye, på langs av brokkolibusken han har hentet frem.
På den måten får han store tverrsnitt av brokkoli som ser ut som ordentlige trær. Men også en del smuler og småbiter.
Problemet med tilberedning av brokkoli er ofte det samme som med asparges: at stilken ikke blir ferdig samtidig med toppene. En vanlig metode er derfor å forvelle stilker og blomster raskt hver for seg, ha dem i isvann og deretter varme opp i pannen før servering.
Men ved å skjære «trær», slipper man å behandle stilkene annerledes, og hele grønnsaken blir like god.
Og som et alternativ til de evige dampede og lettkokte brokkolibuskene: Klakegg satser på å bake dem i stedet.
– Vi skal brenne disse trærne, sier han og masserer litt olje i brokkolibitene på et bakefat før han hiver dem i en ganske varm ovn.
Etterpå skal de få nesten klassisk biffgarnityr.
BROKKOLI OG BEARNAISE
Estragonmajones hinter om bearnaisesaus. Den smørstekte brødraspen og friterte hvitløken gir smak av stekeskorpe. Og selve brokkolien blir litt kjøttaktig og «matig», som Klakegg kaller det. Brokkolihatere må herved være advart: Det kan godt være at dere blir omvendt av brokkoli på biffmanér.
– Hvilken som helst grønnsak i verden blir jo himmelsk av å vendes i en god majones, sier Klakegg.
BAKT BROCCOLI
Estragonmajones, sprø hvitløk og brødrasp gir god biffsmak.
BROKKOLI
1 stor brokkoli
Nøytral olivenolje
Salt og pepper
Sett ovnen på 230 grader. Kutt av én centimeter av stilken på brokkolien. Skjær på langs fra topp til bunn i skiver på cirka en halvcentimeter. Du vil ha mest mulig hele «trær».
Legg brokkolien på et stekebrett med bakepapir. Smør skivene inn med olje, salt og sort pepper. Bak dem i ovnen i ca. 15 minutter eller til de har fått litt brunsvidde kanter.
ESTRAGONMAJONES
1 eggeplomme
1 bunt estragon
3 dl solsikkeolje
1 ss sterk sennep
Epleeddik
Salt
Plukk bladene av en bunt estragon. Ha olje og estragon i en håndmikser eller kjøkkenmikser. Bland det helt fint i cirka fem minutter.
Ha eggeplommen og sennepen i en skål og visp estragonoljen inn litt og litt. Press gjennom en sil og smak til med salt og eddik. Spe ut med litt vann hvis majonesen blir for tykk.
HVITLØK OG BRØDRASP
10 fedd hvitløk
1 l solsikkeolje
Pankomel (eller annen brødrasp)
Smør
Høvle eller skjær syltynne skiver av hvitløken. Ha i en kjele og dekk med kaldt vann. Kok opp og sil av vannet med en gang og skyll i kaldt vann. Tørk hvitløken og friter deretter i solsikkeoljen til den er gylden og sprø.
Stek panko eller brødrasp gyldent i smør, legg på papir og la tørke.
Servér ved å vende brokkolien i majonesen, strø over hvitløkchips og brødrasp.
Les også på DN.no:
Menn med barn tjener stadig mer
Norske butikksjefer på tyveritoppen
Fra ”sosialen” til mangemilliardær (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.