Fakta: Godt og grønt
Hvem har sagt at grønn salat må være kald og sprø? Og er det ikke sånn at dressingen ofte er så god at du har lyst til å be om enda mer og spise den med skje?
Jo Bøe Klakegg har laget en grønn bladsalat denne gangen. Med en dressing av parmesanens svenske fetter.
SVENSKEHANDEL
– Västerbotten er en veldig bra matost. Den har en god, elegant saltsmak og smelter lett, sier Klakegg om den tynne ostedressingen han lager til de grønne bladene.
Kokken bruker en termomix til å smelte og mikse vann og ost samtidig, men du får til det samme ved å bruke oppvarmet vann og ha det i en vanlig mikser. Den samme teknikken kan du selvsagt også bruke på andre typer oster som lar seg smelte.
GRØNNSUPPE
Blandingen av grønne blader kan selvsagt varieres. Men poenget er at de bare skal såvidt varmes så de er lune. Ikke så mye at salaten mister sin form. Spinaten skal ikke bli slapp og vassen. Mens fennikel og løk godt kan blansjeres litt lenger så de får frem sødmen.
Blandingen av den salte ostedressingen, de bitre bladene og de søte grønnsakene gjør dette til en delikat og balansert vegetarrett.
– Denne salaten kan godt serveres i dype skåler med mye dressing og spises som en suppe. Ostesuppe med grønn pynt.
SAUTERTE GRØNNE BLADER
Lun salat med ostesaus.
VÄSTERBOTTENSAUS
100g västerbottenost
3dl vann
Salt
Varm vannet til ca. 80 grader ha i en mikser sammen med osten. Miks det på halv speed i 5 min. Sil og smak til med salt.
SALAT
1dl hvitvin
50g usaltet smør
Salt, pepper
Sitron
1 bt løpstikke
1 bt persille
1 stor pk. spinat
1 stk. fennikel
2 stk. salatløk
Kok opp vinen, pisk inn kaldt smør. Smak til med salt, pepper og sitron.
Ha først i persille og løpstikke, la det småputre i ca. 45 sekunder. Ta kasserollen av platen og vend forsiktig inn spinaten.
Fennikel og løk kuttes i passe biter og blansjeres i henholdsvis ett og to minutter.
Ha de grønne bladene i en skål. Legg over fennikel og løk. Server med västerbottensaus enten som dressing eller lun suppe.
Denne artikkelen ble først publisert i D2 10.07.2014
Les mer om mat og vin på Smak.no
Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.