Fakta: Godt og grønt
Grøt er ikke bare for barn og tannløse gamlinger. Restaurant Grød i København har for eksempel utelukkende kokt korn på menyen. Og i fjor kom en norsk kokebok utelukkende med grøtoppskrifter.
Jo Bøe Klakegg synes den tradisjonelle havregrøten fint kan utvides til noe mer enn frokostmat.
– Havregrøt er veldig godt. Og det fins så mange andre måter å lage den på enn bare med melk og sukker. Den er jo tradisjonelt spist i hjemmet, så folk forbinder den mer med husmannskost, sier han.
GRØTSAKER
Her i Norge har vi laget grøt siden slutten av 700-tallet. I mange epoker siden den gangen har vi overlevd på kokte gryn både til frokost, middag og kvelds.
Denne versjonen kombinerer frokostgrøten med middagsgrønnsaken sellerirot og sprø gryn.
Klakegg forbereder imidlertid havregrynene litt før han lager grøten.
–Når man rister bort noe av dette knuste melet og i tillegg bruner havregrynene litt på pannen, blir smaken mer intens og nøttaktig. Det passer fint til selleriroten, mener Klakegg.
Les mer:Sommerens beste salat blir til med svensk drahjelp.
PUFF DADDY
Den myke grøten og de møre sellerirotterningene trenger dessuten litt sprøtt tilbehør. Derfor har han lettkokt og fritert tre forskjellige gryn. Det blir som puffet ris på toppen av grøten.
De færreste vil nok savne kanel og sukker etter dette.
HAVREGRØT
Med selleri og puffet korn
SELLERIGRØT
4 dl havreflak
1 l h-melk
100 g sellerirot i terninger
3 stk. selleristenger i skiver
25 g rug
25 g malt
25 g villris
Kok rug, malt og villris mørt – veldig mørt – i vann. Sil av og tørk helt tørt igjen på 50 grader i ovnen. Friter de tørkede kornene i olje på 200 grader.
Kutt sellerirot i små terninger. Blansjer i lettsaltet vann i ti minutter.
Ha havreflakene i en sil og sil bort melstøvet og de aller minste havrebitene.
Stek flakene på brett i ovnen på 180 grader i cirka 10 minutter.
Varm melk og havre i en kjele opp til kokepunktet, ha i salt og rør rundt. Rør inn de blansjerte sellerirot-terningene.
Server grøten toppet med selleristangskiver og friterte korn.
Denne artikkelen ble først pulisert i D2 03.07.2014
Stor test: Sommerens beste pappviner
Les mer om mat og vin på Smak.no
Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.