Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

– Vi kommer til å få mye kjeft

Tekst

Grand Café har pusset opp for 30 millioner kroner og torsdag åpner den tradisjonsrike restauranten i ny utforming. Borte er de stive, hvite dukene og den andektige atmosfæren.

– Terskelen skal være lav for å komme hit og for å komme igjen. Vi vil ha et levende sted. Støy er det som skaper en restaurant. Stedet skal leve, sier innehaver Bjørn Tore Furset.

For syv måneder siden ble det kjent at Fursetgruppen skulle overta de tradisjonsrike lokalene på hjørnet av Oslos paradegate og Rosenkrantz' gate.

Da hadde restauranten vært stengt siden september 2015, til manges bestyrtelse. Pandox, som drifter hotellet, tapte millioner på restaurantdriften hvert år. Noe måtte gjøres. Frykten var stor for at et av Oslos mest kulturhistoriske lokaler skulle ende som klesbutikk eller noe annet som ikke ivaretok Grand Cafés mer enn 140 års historie.

Grand Café har fått en ansiktsløftning, men Per Krohgs kjente maleri av Kristianinabohemen er fortsatt blikkfang. Til venstre prøvesmaker Stine Honningsvåg menyen. Foto: Javad Parsa.

Grand Café har fått en ansiktsløftning, men Per Krohgs kjente maleri av Kristianinabohemen er fortsatt blikkfang. Til venstre prøvesmaker Stine Honningsvåg menyen. Foto: Javad Parsa.

– Er det med ærefrykt du tok på deg oppgaven?

– Vi har stor respekt for det kulturhistoriske. Alle har en mening om Grand Café. Ærefrykt? Så absolutt, sier Furset der han står midt i restauranten under en uke før offentligheten skal få se hvordan han har tenkt til å bære arven videre. Den siste tiden har utvalgte personer fått komme på prøvesmakinger og interne arrangementer. Mandag kveld er det åpningsfest for spesielt inviterte gjester.

At ikke alle vil la seg begeistre av endringene, er Furset forberedt på.

– Det kom en kar inn døren her som sa «gratulerer med å ha ødelagt Grand Café», gjenforteller Furset.

Rundt ham er vegger og himlinger malt i matt burgunder og gråblå farger. Himlingen er åpnet opp og det samme er kjøkkenet, som nå fyller den ene veggen i restauranten. Og for dem som måtte lure: Per Krohgs ikoniske bilde av Kristianiabohemen på Grand Café, som preget den innerste veggen i lokalet, er fortsatt på plass.

– Vi kommer til å få mye kjeft. Men det er helt greit. Det bekrefter entusiasmen for stedet, sier restaurantøren. Selv mener han Krohgs bilde aldri har tatt seg så bra ut som det gjør nå, etter oppussingen.

– Fargene kommer bedre frem, sier han.

Bjørn Tore Furset og Christian Ringnes har spleise på oppussingen av den tradisjonsrike restauranten. Foto: Javad Parsa

Bjørn Tore Furset og Christian Ringnes har spleise på oppussingen av den tradisjonsrike restauranten. Foto: Javad Parsa

Spleiselag

For drøyt ti år siden tok Furset på seg oppgaven med å gi nytt liv til Ekebergrestauranten, som hadde forfalt i nesten ti år, da Christian Ringnes og Eiendomsspar kom inn som eiere. Grand Café er nok et samarbeid mellom de to.

– Hvor mye penger har dette kostet?

– Det tør jeg ikke svar på uten å ha klarert det med Christian. Det har vært et spleiselag. Men jeg kan si såpass at det ble noen titalls millioner. Det synes jeg er vel anvendte penger.

Etter det DN erfarer er det snakk om en oppussing til rundt 30 millioner kroner.

Lokalet, som har spiseplass for 180, virker lysere enn tidligere. De gamle Thonet-stolene som før var brunlakkerte, har gjennomgått et hamskifte og fremstår nå i lyst, ubehandlet treverk. Gammelt, konservativt bestikk er byttet ut med italiensk designbestikk og på alle bord skinner det i nye Riedel-glass.

– Jeg har aldri brukt så mye penger på glass som i forbindelse med denne restauranten, sier Furset, som blant annet driver Ekebergrestauranten, Lofoten fiskerestaurant, restaurantene på Operaen og Dyna Fyr.

Sjefsommelier Fabio Borgianni og restaurantør Bjørn Tore Furset gleder seg til å tilby viner fra både store og små produsenter til Grand Cafés gjester. Foto: Javad Parsa

Sjefsommelier Fabio Borgianni og restaurantør Bjørn Tore Furset gleder seg til å tilby viner fra både store og små produsenter til Grand Cafés gjester. Foto: Javad Parsa

Fra nattklubb til vinbar

Vinkjelleren under restauranten er mye av forklaringen på glassregningen. Mens det tidligere lå en mørk nattklubb i kjelleren, har Furset i stedet valgt å satse på vin. Bak glassvegger langs lokalets yttervegger ligger 16.000 flasker vin til utstilling og lagring nøye kontrollerte temperatursoner. I champagnerommet ligger flasker med Cristal og venter på sin skjebne.

Sjef for vinen er Fabio Borgianni, som tidligere jobbet på Maaemo. Italieneren viser stolt rundt. Mens vinkartet er sortert etter druer, er vinkjelleren sortert etter regioner.

– Her er jeg hjemme, sier sjefsommelieren når vi kommer til Toscana-seksjonen av rødvinsrommet.

Vinbaren i kjelleren vil selge 40 forskjellige vin på glass i første omgang.

– Men vi bruker vintappesystemet Coravin. Så finner man noe i vinlisten man vil smake på, kan vi snakke om det, sier Furset lurt.

Eier Christian Ringnes er storfornøyd med resultatet.

14

– Det er sikkert og visst! Både nye Grand Café og vinbaren i kjelleren er blitt eventyrlige og fremstår for meg som et slags Galdhøpiggen og Glittertind i norsk restaurantverden. Vi kombinerer bohemtidens og Lars Backers interiøruttrykk med en fresh og uhøytidelig drikke- og matopplevelse av stor kvalitet - jeg tror det blir helt kanon! skriver Ringnes i en sms før mandagens åpningsfest. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.