– Vi har veldig god agurk i Norge, altså, sier Smalhans-kjøkkensjef Karl Torbjørn Andersen.
– Vi er bare så vant til at den er overalt, på brødskiven og på leverposteien. Jeg tror mange blir blinde for agurken fordi den hele tiden er så tilgjengelig. I denne retten spiller den endelig hovedrollen. Denne retten får mange til å si «Wow, kan agurk smake så godt?» Ja, agurk kan smake så godt!
Karl Torbjørn Andersen elsker agurk. Og retten med soyasaus, som på engelsk kalles «smashed cucumber» fordi man gjør agurken mer mottagelig for å ta til seg smaker ved å slå på den med en sleiv eller baksiden på en liten kjele, er en klassiker i Smalhans-sammenheng. Restaurantens tidligere kjøkkensjef Karla Siverts, som døde av kreft i fjor sommer, var svært glad i den asiatiskinspirerte agurksalaten. Andersen mener det er på tide at flere får øynene opp for hvor godt den vanligste av grønnsaker kan smake.
Elsker kald suppe
– Det viktigste du gjør med agurken, er å skrape ut kjernen. Grunnen til det er at det er så mye vann i agurk at når den kommer sammen med saltet i soyasausen, blir den slapp. Tar du ut kjernen, holder den seg crunchy, sier Karl Torbjørn Andersen.
– Hvis du sitter igjen med mye kjerne, kan du bruke det i en supersunn smoothie eller shake, eller i en kald suppe. Jeg elsker kald agurksuppe om sommeren.
Agurksalat med soya- og sesamdressing
- 2 stkagurk
Soya- og sesamdressing
- 4 sssoyasaus
- 1 tssukker
- 1 stkjuice fra sitron
- 1 sssesamolje
- 1 ssolivenolje
- 3 ssgrovkuttet koriander
- 3 ssgranateple
- 1 ssristede sesamfrø
Slik gjør du
- Skrell agurken og skrap ut kjernen.
- Kutt i passende biter.
Dressing
- Bland sammen ingrediensene til dressing, hell over og mariner i fem minutter.
- Server retten iskald og topp med koriander, granateple og sesamfrø.