– Jeg pleier å kalle dette en «damesalat», i bunn og grunn fordi jentene ønsker seg freshe ingredienser, sier Karl Torbjørn Andersen.
– Men når gutta, de som egentlig vil ha biff med bearnaise, får smake, så synes de også den er dritgod.
Nektarin og fersken er kanskje ikke det første man tenker på å slenge på grillen, men Smalhans-kjøkkensjefen mener de egner seg perfekt for varmebehandling.
– Fruktene er gjerne litt for harde i utgangspunktet, ved å grille den setter man i gang en falsk modningsprosess, og de blir både mykere og søtere, sier Andersen, som derimot anbefaler å holde vannmelonen unna grillen.
– Den faller lett sammen og blir kornete og ekkel. Det er bedre å la den være et kaldt element i salaten.
En annen ting som i utgangspunktet kan tiltrekke kvinner, men skremme bort menn, mener Karl Torbjørn Andersen, er at dressingen er laget av cottage cheese. Selv kunne han ikke fordra cottage cheese før han begynte å jobbe med tidligere Smalhans-kjøkkensjef Karla Siverts. Da fikk han øynene opp for hvor godt det er.
– Det er vanskelig å få menn til å spise cottage cheese, men de kommer til å like denne. Nøkkelen er å tilsette litt rømme eller noe annet fett. Cottage cheese har jo null fett i seg i utgangspunktet, men med tilsatt rømme får den en deilig tekstur og en god smak.
I motsetning til komiker Thomas Giertsen, som i et VG-intervju i 2005 uttalte at han legger rugbrødskiven på vekten for å tilpasse mengden cottage cheese for at fettprosenten ikke skal overstige 12, bruker ikke Andersen ingrediensen fordi den er sunn. Han bruker den fordi den er god.
– Så får heller kompisene mine mobbe meg litt for det.
Vannmelonsalat med grillede steinfrukter
- 1 pakke mix salat
- 1 stkhjertesalat
- 1 stkfersken
- 1 stknektarin
- 0.5 stkvannmelon
- 3 ssolivenolje
- 1 sssitronjuice
- 2 ssrips (kan sløyfes)
- 4 stkkumquats/dvergappelsin (kan sløyfes)
- flaksalt
Cottage cheese-dressing
- 4 sscottage cheese
- 2 ssseterrømme
- 1 ssolivenolje
- 2 ssfinkuttet sjalottløk
- 0.5 sssitronjuice
- 1 ssrevet pepperrot
- salt
Puffede gresskarkjerner
- 100 ggresskarkjerner
- 1 dlsolsikkeolje
- 1 dlvann
- 0.5 tssalt
Slik gjør du
- Ha ingrediensene til puffede gresskarkjerner i en kjele. Kok til vannet fordamper og kjernene begynner å steke. Når de har fått fin farge og har poppet, siles oljen av, og de avkjøles på et brett med papir. Smak til med salt.
- Vask og tørk salaten.
- Skrap ut innholdet av vannmelonen og ta vare på både innmat og skall, da skallet skal brukes som salatbolle. Bruk en tredjedel av vannmelonkjøttet og del opp i mindre biter. (Resten av vannmelon kan du spare til senere). Kutt nektarin og fersken i biter og grill alle fruktbitene lett.
- Bland salaten med olje, sitron og litt flaksalt.
- Topp med frukt, cottage cheese-dressing og gresskarkjerner.