– Jeg har stått på venteliste i et år siden jeg plasserte ordren, sier Bela Szabo, daglig leder av matimportfirmaet A La Carte som fikk tak i 45 kilo kobe-biff i år.
Kobe-biff kommer fra wagyu-storfe, en av fire japanske storferaser med gener som produserer intenst fettmarmorert kjøtt med et høyt innhold av umettet fett.
Wagyu-storfe finnes over hele verden, men kjøttet som produseres fra denne typen okse i Kobe-regionen, har en helt spesiell status. Szabo er den eneste i Norge som har skaffet seg lisens til å importere og selge det sagnomsuste kjøttet.
I februar fikk han tilslag på 45,1 kilo fryste fileter importert til Europa via det belgiske firmaet Anzco. Alt var forhåndsbestilt av en privatperson som er kunde hos Szabo og som ønsker å være anonym.
Med en pris på 5000 kroner kiloen, kjøpte kunden biff for drøyt 225.000 kroner.
Nå håper Szabo at han i fremtiden vil få mulighet til å kjøpe hele slakt på 350 kilo og selge dem i et åpent marked.
Sjelden vare
– Det finnes masse av blandingsraser i Norge og Nederland og USA, men å få tak i en fullblods wagyu er vanskelig, det meste er vannet ut, sier Daniel Byskov, slakter i Annis Pølsemakeri i Mathallen i Oslo om en av grunnene til at Kobe-kjøttet er så spesielt og ettertraktet.
I tillegg er produksjonen og salget av Kobe-kjøttet ekstremt strengt regulert.
– De slakter 7000 dyr i Kobe hvert år. 5000 av dem blir godkjent, og bare ti prosent av dette, 500 dyr, blir eksportert og skal deles på hele verden, sier Szabo om hvorfor det har tatt så lang tid for ham å få tak i kjøttet.
Bare for medlemmer
Kun medlemmer i den offisielle organisasjonen for markedsføring og distribusjon av Kobe-biff som betaler en lisensavgift på 40-50.000 kroner har tillatelse til å selge Kobe-biff . Først nylig er Szabo blitt medlem og fått lov til å importere. Imidlertid er i år siste år det har vært mulig å importere bare fileter. I fremtiden blir det nødvendig å importere hele slakt på rundt 350 kilo.
Ferskvaremarkedet Maschmanns vurderer i så fall å skaffe seg lisensen som må til for å selge Kobe-kjøttet i sin butikk.
– Det er noe vi veier for og imot foreløpig er det mye som taler for, sier Egil Nordeide, butikksjef i Maschmanns, der han allerede tilbyr Wagyu-kjøtt fra Rogaland og fra Kagoshima helt sør i Japan.
Billig blir det ikke. Om de får muligheten til å selge, vil kiloprisen for fileter ligge på mellom 7000 og 8000 kroner, forteller Nordeide – rundt det dobbelte av hva Kagoshima-kjøtt koster idag.
Til gjengjeld er det ikke sedvane å servere wagyu-kjøtt, hverken det fra Kobe eller Rogaland, som store biffer.
– Man behøver ikke så mye av det. Skjærer man noen fine skiver til carpaccio, er det nok med et par tynne skiver til hver person, sier Daniel Byskov.
Han har selv ikke smakt kjøttet fra Kobe.
– Det er ikke noe man kan spise hver dag, det er veldig mektig.
Den enkleste og beste biffen er svensk
- Hvis du skjønner dette prinsippet, kan du lage en hvilken som helst saus(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.