- Vi har snudd hver stein. For vi har virkelig hatt et sterkt ønske om å skape lønnsomhet på Grand Café. Dessverre har det ikke vært mulig, sier Helge Krogsbøl.
Tirsdag ettermiddag ble de ansatte informert om beslutningen på et allmøte. 1. september er det slutt. 40 årsverk forsvinner. 55 ansatte er berørt. Og Grand Café er historie.
Tøft
Utenfor strømmer folk forbi, men inne på Grand Cafe er det så godt som tomt. De første bordene er dekket, men innerst i lokalet er det tydelig at det ikke forventes storinnrykk. Kjøkkenet kunne nok vært under mer press enn de fire som venter på servering under DNs besøk, men det skal komme et bursdagsselskap senere, forteller restaurantsjefen.
Et tyvetalls turister sitter på uteserveringen og nyter det vekslende sommerværet. Manglende lønnsomhet gjør at det ikke går rundt.
Tirsdag fikk de ansatte ved Grand Cafe beskjed om at det er slutt 30. august, og nærmere 40 årsverk sies opp.
- Det er tøft for dem det gjelder, det er aldri hyggelig å få en slik beskjed, sier tillitsvalg Tore Skjelstadaune (63) i Fellesforbundet avdeling 10.
De ansatte ble informert på et allmøte tirsdag ettermiddag.
- De ansatte har kanskje hatt en mistanke om at det var denne veien det gikk, men de er nok litt sjokkerte likevel, sier Skjelstadaune.
- Det har vært en ryddig prosess, og eierne har gjort det helt etter boken, det skal de ha, sier Skjelstadaune, som synes det er trist at institusjonen nå legges ned.
Store underskudd
Tidligere i år ble driften av Grand Hotel midt på Karl Johan i Oslo overtatt av Pandox, hotellkonsernet som eies av Sundt-familien og Christian Ringnes-dominerte Eiendomsspar. Selve hotellet eies også av Eiendomsspar.
- Hotellet gikk med et underskudd på nær 20 millioner kroner ifjor. Grand Café alene gikk med åtte millioner kroner i underskudd. Det kunne ikke fortsette. Når vi nå skal investere 135 millioner kroner i en omfattende oppgradering av hotellet, må vi også ha et grunnlag for lønnsom drift. Det har vi dessverre ikke på Grand Café, sier Helge Krogsbøl.
Grand Café omsatte for 44 millioner kroner ifjor og tapte altså nær 20 øre for hver omsatte krone.
- Det er helt sikkert mange som vil mene at det vi nå gjør er helt horribelt. For det er mange som har et sterkt emosjonelt forhold til caféen. Det var jo der hele Grand Hotels historie startet i 1874. Men vi har ikke klart å finne noen lønnsom løsning. Vi må derfor kalle en spade for en spade og stenge. Det er veldig trist, sier han.
- Hvorfor er det ikke mulig å få til lønnsom drift?
- Det er kanskje rett og slett slik at tiden har gått fra Grand Café. Vi har godt besøk til lunsj, men resten av døgnet klarer vi ikke fylle stedet med gjester. Konkurransen er også beintøff med en rekke nyetableringer på restaurantfronten de senere årene, blant annet på Østbanehallen og Tjuvholmen, sier han.
Kan bli klesbutikk?
Hotellgjestene på Grand Hotel skal fortsatt få sin frokost. Speilsalen overtar som frokostsal. Hva som vil skje med lokalene til Grand Café på hjørnet av Karl Johan og Rosenkrantzgate er fortsatt i det blå.
- Det er jo et fantastisk lokale. Kanskje det blir utleid til retail. Det vet vi ikke ennå. Formelt er det fortsatt Pandox som har ansvaret for leiekontrakten, men jeg regner med at også huseier Eiendomsspar vil ha et ord med i laget, sier Krogsbøl.
Dersom Grand Café skulle bli klesbutikk fra september, vil ganske sikkert reaksjonene bli sterke. For få om noe lokale i hovedstaden kan vise til en lignende kunst -og kulturhistorie.
"Det kunde nok fortelles meget om Grand Café - det vilde bli meget af Oslos historie», skrev Edvard Munch i 1928. Da var allerede caféen, som opprinnelig het Dagligstuen, over 50 år.
Caféen var stamstedet for Henrik Ibsen fra han flyttet tilbake til Norge i 1891. Her samlet Kristianiabohemen seg med Hans Jæger og Oda Krogh i spissen. Men også Arne Garborg, Jonas Lie, Knut Hamsun, Gustav Vigeland, Gerhard Munthe, Nils Hansteen, Herman Wildenvey, Roald Amundsen og Fridtjof Nansen.
Og malere som Christian Krohg, Thaulow og Karsten, Werenskiold og Skredsvig - og altså Edvard Munch som byttet et maleri mot chateaubriander med øl og dram for 30 kroner. Mens kelner Olsen skal ha takket nei til tilbudet om å få «Syk pike» for hundre biffer til 50 øre stykket. Og skomaker With skal ha fått maleriet «Musikken på Karl Johan» i bytte mot et par nye støvler.
Les også:
Underskudd på bordet
Valutasmell for Wenaas
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.