– Blomkål er blitt en av de mest trendy grønnsakene de seneste årene, og brukes på en rekke forskjellige måter innenfor moderne matlaging, sier David Frenkiel.
Fakta: Hverdagsvegetar
I D2s matserie lager Luise Vindahl og David Frenkel fra Green Kitchen Stories vegetarmat for travle hverdager.
Foto: Jimmy Linus
Bakt hel, til den er smørmyk inni. Servert som tynn carpaccio. Eller malt ned til et fint mel.
– Det er så utrolig mye man kan gjøre med den, sier Luise Vindahl.
– Men ærlig talt, akkurat nå bruker vi den mest til pizza, sier Frenkiel og ler.
For mens andre knar og venter på at deigen skal heve, lager de to vegetarbloggerne ferdig pizza på en halvtime.
Blomkål, mandelmel og egg blir til en litt klissete bunn som stekes i ovnen, før de har på tomatsaus, squash, spinat og pecorino-ost.
– Mandelmelet gjør at pizzaen får en litt søt og nøttaktig smak, sier Frenkiel.
– Dessuten liker barna å hjelpe til og dekorere sin egen pizza – som er supersunn, siden også bunnen består av grønnsaker.
De to vil oppmuntre folk til å bruke blomkålhodet på nye måter. Selv kjører de det gjerne i kjøkkenmaskinen, til teksturen ligner på couscous, som de koker noen minutter for å bli kvitt den rå lukten. Sammen med grønne erter, urter og fetaost fungerer den fint som en fullverdig salat, eller som et tilbehør til for eksempel kjøtt.
– En av våre beste oppskrifter noensinne inneholder faktisk blomkål, sier Luise Vindahl om blomkålsalaten med dadler og linser.
Fakta: Green Kitchen Stories
Vegetarblogg startet av danske Luise Vindahl og svenske David Frenkel.
Har utgitt «The Green Kitchen» (2013) og «Green Kitchen Travels» (2014). Aktuelle med en smoothiebok og en ny familiekokebok.
Kåret til beste matblogg av magasinet Saveur i 2013.
Appene ble kåret til App Stores beste i 2012 og 2013.
– Vi kaller den bare midtøstsalaten vår, fordi vi steker blomkålbitene med krydder som gir mye smak. Dadlene tilfører sødme, de ristede mandlene gir tyggemotstand – og tahinidressingen er helt fenomenal: både søt og syrlig.
Fordi retten skal serveres mens linsene fortsatt er litt varme, føles den mer som en varmrett enn en salat, mener de to, og anbefaler belugalinser eller grønne linser fordi de holder best sammen.
– Vi ser på bloggen at folk anbefaler denne salaten videre og har utviklet sine egne varianter av den, sier Frenkiel.
– Her hjemme lager vi den igjen og igjen og igjen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.
Blomkålbunn
- 1 blomkålhode
- 2 dlmandelmel
- 1 sstørket oregano
- salt og pepper
- 3 egg, piskede
Topping
- tomatsaus
- 1 squash i strimler
- 2 håndfuller fersk spinat
- pecorino-ost i strimler
Basilikumsaus
- 2 store håndfuller basilikum + ekstra til pynt
- 120 mlkaldpresset olivenolje
- 0.5 sitron, saften
- 2 sspecorino-ost, raspet
- 1 klype salt
Slik gjør du
Forvarm stekeovnen til 200 grader og legg et bakepapir på en stekeplate.
Ha alle ingrediensene til sausen i en mikser og miks til en fin saus.
Hakk blomkålen grovt og kjør til en rislignende tekstur i kjøkkenmaskin. Legg seks desiliter av «blomkålrisen» i en bolle, tilsett mandelmel og krydder og bland godt med hendene. Lag et hull i midten av røren og ha i piskede egg. Bland alt til en ball, deigen skal være mer klissete enn en vanlig pizzadeig.
Legg pizzabunnen på et bakepapir, kantene skal være litt høyere enn resten av bunnen. Stek i 25 minutter, eller til fargen er gylden. Ta ut bunnen og ha på tomatsaus, strimlet squash, spinat og stek i fem til ti minutter. Ta ut pizzaen og ha på basilikum og sitronsaus, strimlet pecorino, ferske urter og grønne blader. Server.
Blomkål-«couscous»
- 1 blomkålhode
- 2 håndfuller urter, persille og basilikum
- 70 ggresskarkjerner
- 0.5 sitron, saften
- litt kaldpresset olivenolje
- salt og pepper
- 200 ggrønne erter fryste eller ferske
- 100 gfetaost
- spirer
Slik gjør du
Kok opp vann. Hakk blomkålhodet grovt, og miks i en kjøkkenmaskin til teksturen ligner couscous. Kok opp vann og ha i couscousen, la småkoke i maks tre minutter. Hakk urtene fint. Rist frøene i en stekepanne på lav varme. La vannet renne av i en sil og ha couscousen i en stor bolle. Tilsett urter, sitronsaft, olivenolje, salt og pepper og rør om. Tilsett erter, gresskarkjerner, fetaosten i biter og rør om. Dekorer med spirer. Serveres varm eller kald. Kan oppbevares i kjøleskap i et par dager.
Tips: Lag din egen frøblanding ved å riste gresskarkjerner og solsikkefrø i en tørr panne. Kan brukes på alt fra supper til salater.
Ristet blomkålsalat
- 1 blomkålhode
- 4 sskaldpresset olivenolje
- 0.25 tsmalt spisskummen
- 0.25 tsmalt kanel
- 0.25 tsmalt ingefær
- 1 klype malt cayennepepper eller mer
- 2.5 dlbelugalinser
- 5 dlvann
- 1 stor håndfull mandler
- 10 ferske eller tørkede dadler, uten stein
- 1 liten rød løk
- 100 gsalatblader, mache, rucola eller spinatblader
- spirer
Tahinidressing
- 2 sstahini
- 1 tshonning
- 1 sssitronsaft
- 2 ssvann eller mer
Slik gjør du
Forvarm ovnen til 220 grader. Del blomkålhodet i mindre biter. Spre utover i en form. Miks olje og krydder, hell blandingen over blomkålen og sørg for at alle bitene er dekket. Stek i 20 til 25 minutter.
Ha linser og vann i en kasserolle, kok opp og la småkoke i 20 minutter eller til linsene er myke. Hell av vannet som er igjen og avkjøl. Ta ut blomkålen fra ovnen. Legg delene i en salatbolle og avkjøl. Sett ned varmen til 175 grader og rist mandlene på bakepapir i ti minutter, rør om av og til. Pisk sammen ingrediensene til dressingen og ha i linsene. Hakk dadlene og skjær løken i strimler. Ta ut mandlene fra stekeovnen, hakk grovt. Ha alle ingrediensene i salatbollen og bland godt.
Dekorer med spirer og server. Salaten kan oppbevares i kjøleskap et par dager.