– Nesten alle spiser for lite grønnsaker, sier Luise Vindahl (31).
– Men det er mulig å få dem inn i flere retter – uten at det smaker sånn.
Fakta: Hverdagsvegetar
I D2s matserie lager Luise Vindahl og David Frenkel fra Green Kitchen Stories vegetarmat for travle hverdager.
Foto: Jimmy Linus
Det er morgen på kjøkkenet til Vindahl og David Frenkiel (35) på Södermalm i Stockholm. De to barna er levert i barnehagen. Kaffen fra kaffebaren over gaten er drukket. Nå er det på tide å lage dagens andre, tredje og fjerde frokost. Det er sånn de jobber, vegetarbloggerne som er blitt publisert i magasiner som Vogue, Bon Appétit og Jamie Oliver Magazine. De tenker på, lager og fotograferer mat stort sett hele dagen.
– Hverdagsfrokostene består nesten alltid av grøt, sier David Frenkiel.
– Så kom vi over flere amerikanske oppskrifter der man baker grøten, og etter det har vi eksperimentert med en rekke varianter.
Luise Vindahl river gulrøtter grovt i en bolle og har oppi havregryn, egg, melk og krydder. Hun blander alt og dytter røren godt ned i en form, før hun brer over topping av pekannøtter, lønnesirup og kokosolje.
– Når du baker grøten, får toppingen en karamellaktig smak, sier hun.
– Den av oss som våkner først i helgene, rører sammen alt og setter den i ovnen. Da rekker man å ta en dusj og få på seg klær – og så er det varm frokost.
En annen rett de har eksperimentert med, er pannekaker uten mel og sukker.
Siden 2009, da de startet bloggen, har de laget dem «pinlig mange ganger», med fullkorn, mandel, søtpotet, sjokolade – og spinat, også kalt «Hulk-pannekaker».
Fakta: Green Kitchen Stories
Vegetarblogg startet av danske Luise Vindahl og svenske David Frenkel.
Har utgitt «The Green Kitchen» (2013) og «Green Kitchen Travels» (2014). Aktuelle med en smoothiebok og en ny familiekokebok.
Kåret til beste matblogg av magasinet Saveur i 2013.
Appene ble kåret til App Stores beste i 2012 og 2013.
– Spinat gjør dem sunnere, og litt hakket mynte gjør at spinatsmaken forsvinner. Vi serverer dem med bær og litt yoghurt, det både ser godt ut og smaker friskt.
Ute på kjøkkenet begynner mikseren å dure. Luise Vindahl fyller den med havremelk, bær, fennikel, avocado, blodappelsin og fersk ingefær.
– Fryste grønnsaker som spinat er alltid bra å bruke i smoothies, sier hun.
– Men nå bruker jeg fennikel, som gir en fin, nesten lakrisaktig smak. Avocado gjør den herlig, kremete. Og ingefær frisker opp.
Når de jobber hjemme hele dagen, drikker de gjerne måltidene i stedet for å spise dem.
Den siste kokeboken deres handler om smoothies, gjerne servert lag på lag, med mysli eller yoghurt på toppen. Og da er kjøpemysli helt ok.
David Frenkiel ler.
– Selvfølgelig! Dette skal være en enkel hverdagsfrokost. Bruk bær fra frysedisken og ferdiglaget mysli. Du skal jo ikke tenke: «Nå har jeg brukt masse tid på å lage smoothie – og så må jeg jammen lage mysli også.»
Bær- og fennikelsmoothie med yoghurt og mysli
- 1 appelsin skrellet
- 0.5 liten fennikel
- 0.5 moden avocado eller banan for en søtere smoothie
- 150 gbringebær, blåbær og bjørnebær
- 1 ssraspet ingefær (du kan også bruke tørket, men ikke mer enn halve mengden)
- 2.5 dlhavre- eller mandelmelk
- 2.5 dlgresk yoghurt ev. kokos- eller soyayoghurt
- 200 gmysli eller granola
Slik gjør du
Skjær appelsin og fennikel i biter og ha i blender sammen med avocado og resten av ingrediensene. Miks på høy hastighet. Juster smaken og tilsett eventuelt mer ingefær.
Fordel myslien i to glass. Hell over yoghurt og til slutt smoothien. Server med skje.
Tips: Frys spinat og andre grønnsaker du får til overs når du lager mat – og bruk dem i smoothies.
Amerikanske banan- og spinatpannekaker
- 1 stor banan
- 2 egg
- 1 stor håndfull spinat
- 1 dlmelk ev. havre- eller rismelk
- 1 dlmandelmel
- 1 dlbokhvete
- 1 dlkokos
- 1 tsbakepulver
- fersk mynte
- 0.5 tssalt
- ferske bringebær
- gresk yoghurt
- lønnesirup
Slik gjør du
Miks banan, egg og spinat i blender til spinaten er helt knust. Tilsett resten av ingrediensene og miks til en tykk røre.
Varm en stekepanne på middels varme, pensle pannen med litt smør eller kokosolje og hell to til tre ss røre per pannekake i stekepannen. Stek i cirka ett minutt, eller til pannekakene har fått litt farge. Snu og stek i ett minutt til.
Server med ferske bær, litt yoghurt og lønnesirup eller honning.
Bakt havregrynsgrøt
- 5 dlhavregryn
- 1 tsbakepulver
- 0.25 tstørket ingefær
- 0.25 tstørket muskat
- 0.5 tstørket kanel
- 0.25 tstørket kardemomme
- 0.25 tsvanilje
- 1 klype salt
- 200 graspet gulrot
- 1 håndfull rosiner
- 2 egg eller 2 ss chiafrø og 1 dl vann, rørt og bløtet i 15 minutter, bruk som egg
- 5 dlmelk ev. havre- eller rismelk
Karamelltopping
- 2 sslønnesirup eller honning
- 2 sskokosolje eller smør
- 4 dlnøtter og frø for eksempel valnøtter, solsikkefrø og gresskarfrø
Slik gjør du
Forvarm ovnen til 180 grader. Smør en form (2025 cm) med smør eller kokosolje.
Bland havregryn, bakepulver, krydder og salt i en bolle. Tilsett raspet gulrot og rosiner, bland godt. Pisk egg eller chiamiks med melk.
Karamelltopping
Bland lønnesirup eller honning med kokosolje, nøtter og frø i en liten bolle.
Fordel havregrynsblandingen i formen, hell over eggerøren og la den synke. Dekk blandingen med karamelltopping og bak i 25–35 minutter. Grøten er ferdig når toppingen er gyldenbrun.
Tips: Du kan bruke bær i stedet for revne gulrøtter. Da legger du bærene i bunnen av formen.
Andre saker i denne serien:
– Ovnsbakte rotgrønnsaker er billig, mettende og godt
Vegetarsupper med noe å bite i
En stor porsjon quinoa redder flere av ukens måltider
Mettende høstsalater(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.