På kjøkkenet til Luise Vindahl (31) og David Frenkiel (35) i Stockholm står en kjempekurv med frukt og grønnsaker. Familien får dem levert på døren – fordi de gjerne blir litt gjerrige når de står i butikken og skal handle økologisk.
Fakta: Hverdagsvegetar
I D2s matserie lager Luise Vindahl og David Frenkel fra Green Kitchen Stories vegetarmat for travle hverdager.
Foto: Jimmy Linus
– Økologiske grønnsaker er dyrere, sier Vindahl.
– Men når de brukes til suppe blir det likevel rask og superbillig mat.
Sammen med samboeren lager hun vegetarbloggen Green Kitchen Stories, som de startet i 2009. Målet var å gjøre maten så innbydende at ingen ville tenke: Hvor er kjøttet?
I 2013 kom kokeboken «The Green Kitchen», først i Storbritannia, USA og Australia, så i Danmark, Sverige, Norge og fem andre land. Nå er bloggen blitt et fenomen; den har vunnet en rekke priser, og paret har nesten en halv million følgere på Instagram.
Nå jobber de med sin fjerde kokebok, som skal gjøre familiehverdagen enklere – og sunnere.
– Mange tenker at supper ikke er «ordentlig middag», sier Luise Vindahl.
Hun knytter et linforkle rundt livet, og tar frem en stekepanne.
Fakta: Green Kitchen Stories
Vegetarblogg startet av danske Luise Vindahl og svenske David Frenkel.
Har utgitt «The Green Kitchen» (2013) og «Green Kitchen Travels» (2014). Aktuelle med en smoothiebok og en ny familiekokebok.
Kåret til beste matblogg av magasinet Saveur i 2013.
Appene ble kåret til App Stores beste i 2012 og 2013.
– Det er jo bare grønnsaker, kraft og krydder som får koke sammen. Trikset er å servere suppen med en topping, slik at man får noe å bite i – og ikke savner baconet.
På komfyren står tre ulike supper og småkoker: En med linser og søtpotet, en med grønne erter og kokosmelk og en klassisk borsj, med rødbeter.
Vindahl river grønnkål og lar den surre sammen med aubergine, spisskummen og gurkemeie – toppingen skal være crispy med litt trøkk, som en kontrast til den kremede søtpotetsuppen. «Smart matlaging» preger alt paret driver med: De lager gjerne en ekstra stor porsjon suppe, og spiser utover uken, eller fryser inn, til dager hvor ingen har overskudd til å lage middag. Toppingene bruker de i andre retter, som salater. Og i kjøleskapet står ting som gjør hverdagen litt enklere.
– Mange vil jo ikke engang bruke ferdigkjøpt pesto, men sånn tenker ikke vi, sier David Frenkiel og mikser ertesuppen med kokosmelk til en frisk grønnfarge.
– Tror du virkelig at folk synes det er flaut? spør Vindahl.
– Det er det de sier til meg.
– Vel, sier Vindahl.
– Jeg tenker at alle snarveier som gjør at du spiser bedre, må være bra.
Suppe
- 1 ssoliven- eller kokosolje
- 1 stor løk
- 2 søtpoteter, skrellet, i terninger
- 4 gulrøtter, skrellet, i biter
- 4 stilker fersk timian, eller 1 ts tørket timian
- 2.5 dltørkede røde linser
- 1 lvann
- salt og pepper etter smak
- 2 tssitronsaft
Topping
- 1 ssoliven- eller kokosolje
- 1 aubergine, i terninger
- 5 stilker grønnkål
- 0.5 tsgurkemeie
- 0.5 tsspisskummen
- salt og pepper etter smak
Slik gjør du
Varm oljen i en kjele. Stek løk, tilsett søtpotet, gulrot og timian. Stek noen minutter mens du rører. Skyll og tilsett linser, vann, salt og pepper. Legg på lokk og la alt småkoke i 20 minutter, eller til grønnsakene og linsene er myke. Miks suppen, smak til.
Varm olje i en stor panne, tilsett aubergine, grønnkål og krydder. Stek i ti minutter og rør rundt av og til, auberginen skal være myk.
Server suppen med topping, olivenolje og ferske timianblader.
Suppe
- 2 ssolivenolje
- 1 tssennepsfrø
- 1 tskarve
- 1 stor løk, finhakket
- 2 sshvitløk
- 2 store stilker selleri, finhakket
- 500 grå rødbeter, grovt raspet
- 1 lgrønnsaksbuljong
- 2 laurbærblader
- 1 sseplesidereddik
- salt og pepper
Pepperrotyoghurt
- 4 tsfersk, raspet pepperrot, eller mer, etter smak
- 1.2 dlyoghurt naturell
Slik gjør du
Varm olje i en stor stekepanne, tilsett sennepsfrø og karve og rør rundt. Tilsett løk og hvitløk og stek til alt er mykt, rør om av og til. Tilsett selleri og rødbeter, grønnsaksbuljong og laurbærblader. La småkoke 30–40 minutter. Tilsett eplesidereddik, salt og pepper og la småkoke et par minutter.
Miks yoghurt og pepperrot i en skål.
Server suppen med en klatt pepperrotyoghurt.
- 1 ssoliven- eller kokosolje
- 1 løk
- 2 fedd hvitløk
- 2 ssfersk, raspet ingefær
- 400 gfrosne erter
- 200 gfrossen broccoli eller en liten fersk broccoli
- 2 dlgrønnsaksbuljong
- 4 dlfet kokosmelk
- 10 mintblader
- 1 tssalt
Topping
- 1 dlkokte svarte linser
- 4 ssgresskarfrø, hakket
- 0.5 sitron, skallet
- 1 ssolivenolje
Slik gjør du
Varm olje i en stekepanne. Tilsett hakket løk, hvitløk, ingefær og stek noen minutter til alt er mykt, men ikke brunt. Tilsett buljong, erter og broccoli og la småkoke. Når grønnsakene er myke, tilsett kokosmelk og mintblader og skru av varmen. Miks suppen, tilsett ekstra vann hvis det trengs, og smak til.
Bland alle ingrediensene til toppingen i en skål.
Server med topping og litt olivenolje.
Tips: Kok en ekstra porsjon linser og oppbevar i kjøleskapet. Det tar 20 minutter og linsene kan brukes i mange retter utover uken.
Andre saker i denne serien:
– Ovnsbakte rotgrønnsaker er billig, mettende og godt
En stor porsjon quinoa redder flere av ukens måltider
Bakt grøt og grønne pannekaker
Mettende høstsalater(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.